wyjaca kontrolka oleju po przelozeniu licznika

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

wyjaca kontrolka oleju po przelozeniu licznika

Postprzez tad » 18 lut 2015, o 20:35

Witam,

Zalozylem inny licznik do 1.6 aee i wszystko pokazuje dobrze ale po ujechaniu okolo 0,5 km zaczyna wyc kontrolka oleju.. Poprzedni licznik nie wyl nawet nie mial chyba glosniczka bo jesli sygnalizowal olej (zdarzylo sie to raz dawno temu) to tylko migal. Ten wsadzony licznik ma sw ver 4.1 a ten co byl poprzednio byl 5.1. Obydwa motometer, i troche inne oznaczenia vag ale obydwa benzynowe.

Co to moze byc ?
tad
Czytacz
 
Posty: 47
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 11:26
Lokalizacja: Miasteczko

wyjaca kontrolka oleju po przelozeniu licznika

 

Postprzez pawel66600 » 18 lut 2015, o 20:43

normalna sprawa, w AEE masz jeden czujnik ciśnienia oleju i oryginalny licznik od aee obsługuje jeden czujnik, założyłeś licznik od innego silnika który ma dwa czujniki ciśnienia oleju i do niego dociera tylko sygnał z jednego czujnika który jest u ciebie w silniku, piszczy dlatego bo nie masz drugiego czujnika pod który jest przystosowany licznik. cała filozofia.
Szaleństwo czy głupota? Po prostu PASJA na zawsze. . .
Avatar użytkownika
pawel66600
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 29 kwi 2010, o 10:08
Lokalizacja: GK

Postprzez tad » 18 lut 2015, o 20:59

to w aee mam tylko czujnik 0.3 bara ? :-(
tad
Czytacz
 
Posty: 47
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 11:26
Lokalizacja: Miasteczko

Postprzez Thorsten » 18 lut 2015, o 21:20

pawel66600, mi coś mówi że jeden czujnik w aee pełni funkcję dwóch czujników...
jutro podepnę się pod ten czujnik i sprawdzę czy robi pomiar niskiego i wysokiego ciśnienia, w tedy napisze
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez pawel66600 » 18 lut 2015, o 21:20

Wyczytałem że jest czujnik niskiego ciśnienia.
Szaleństwo czy głupota? Po prostu PASJA na zawsze. . .
Avatar użytkownika
pawel66600
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 29 kwi 2010, o 10:08
Lokalizacja: GK

Postprzez tad » 18 lut 2015, o 22:54

Dzięki koledzy, już mam jasną sytuację :-)

Przy okazji jeśłi kogos to interesuje to motometer 4.1 bardzo fajnie idzie metodą przez gniazdo 4 pinowe, moglem spokojnie ustawić przebieg z poprzedniego licznika.
tad
Czytacz
 
Posty: 47
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 11:26
Lokalizacja: Miasteczko

Postprzez pablomed » 18 lut 2015, o 22:58

Thorsten, jeden czujnik nie może pełnić funkcji dwóch bo ma tylko jeden kabel i dwa stany zwiera lub rozwiera, trzeba znaleźć pin brakującego we wtyczce licznika i pewnie mase na stałe podać
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez martinfp » 19 lut 2015, o 12:55

mam podobny problem 1 czujnik ale obok wisi wolna wtyczka chyba na drugi
martinfp
Badacz tematu
 
Posty: 274
Dołączył(a): 14 lip 2014, o 10:52
Lokalizacja: Zabrze/Gliwice

Postprzez pawel66600 » 19 lut 2015, o 22:09

martinfp, widzę że masz w podpisie silnik AAM, a w nim powinny być dwa czujniki na podstawie filtra oleju. i do czujników nie ma wtyczek, są konektory żeńskie na która nakłada się gumki, jak masz na myśli białą wtyczkę która wisi luźno przy podstawie filtra, to jest wtyczka do czujnika temperatury oleju do mfa.
Szaleństwo czy głupota? Po prostu PASJA na zawsze. . .
Avatar użytkownika
pawel66600
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 29 kwi 2010, o 10:08
Lokalizacja: GK

Postprzez martinfp » 20 lut 2015, o 23:07

pawel66600 tak chodziło mi o tą biała a czy jest możliwe ze to wina czujnika temp bo dziś zmieniłem i na razie olej sie nie zapala i nie włącza się buzer
martinfp
Badacz tematu
 
Posty: 274
Dołączył(a): 14 lip 2014, o 10:52
Lokalizacja: Zabrze/Gliwice


- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

cron