Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Postprzez oski5528 » 10 lip 2015, o 20:16

Witam pod spodem zamieszczam link do filmiku z moim problemem, otóż wskaźnik paliwa w trakcie jazdy jak i nie ma wahania w pokazywaniu ilości paliwa
http://youtu.be/HDMzKxp3PkU
oski5528
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 20 kwi 2015, o 07:26
Lokalizacja: Radomsko
Rocznik: 1994
Silnik: 1.9 TDI 1z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

 

Re: Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Postprzez GolfiarzJR » 11 lip 2015, o 11:31

Ten temat powinnien być w elektryce nie w Silniki Diesla , co do licznika , pierwsze co sprawdź czy masz wszystkie kabelki włożone do kostki za licznikiem , po drugie włóż drugi licznik i zobacz czy się to samo dzieje jak nie to jakiś czujnik ilości paliwa albo coś w tym stylu nie działa poprawnie :P
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Silnik: 1.6
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Postprzez Thorsten » 11 lip 2015, o 12:58

Zaiste nie ten dział... poprawione
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Postprzez oski5528 » 11 lip 2015, o 20:55

Ogólnie to już wymieniłem zegary bo wcześniej miałem zwykle z czarna tarcza a teraz mam białe jak widać na filmiku, kabelki wszystko są dobrze powpinane w kostkę także zostaje coś z czujnikiem czy pływakiem
oski5528
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 20 kwi 2015, o 07:26
Lokalizacja: Radomsko
Rocznik: 1994
Silnik: 1.9 TDI 1z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Postprzez adams » 11 lip 2015, o 23:37

Z tego co pamiętam (jak miałem golfa) to w zegarach VDO silnik 1,6 ABU z '94 wskazówka po włączeniu stacyjki szła baaardzo powoli aż do ustalonej pozycji, a u ciebie śmiga jak szalona od zera do połowy. Być może w srebrnych zegarach była bardziej czuła ale JEŚLI NIE BYŁA to obstawiałbym jakieś zimne luty na płycie licznika.
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Postprzez oski5528 » 11 lip 2015, o 23:51

Ogólnie to mam jeszcze jeden problem jak tankuje do pełna to wskaźnik nie dochodzi do ostatniej kreski tylko zatrzymuje się miedzy ostatnia a przed ostatnia kreska, tak miałem tez w starych zegarach
oski5528
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 20 kwi 2015, o 07:26
Lokalizacja: Radomsko
Rocznik: 1994
Silnik: 1.9 TDI 1z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Postprzez GolfiarzJR » 12 lip 2015, o 00:31

Skoro dzieją się takie rzeczy z licznikiem to ja bym zmienił na inny , osobiscie wole te z srebrnymi tarczami ale ty masz tdika a te zwykłe nie wychodziły w tdi jak dobrze myśle , jedyne to GTI TDI ale to z mfa , te zwykłe liczniki nie są drogie a zabawa i ingerowanie w płytę róznie się kończą wiec proponuje najprostrzy sposób wymiana na inny licznik
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Silnik: 1.6
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Postprzez Paweu » 12 lip 2015, o 12:35

Zanim zaczniesz wymianę licznika n-ty raz, może warto przyjrzeć się pływakowi w baku. Zresztą jak sam wspomniałeś :

oski5528 napisał(a):Ogólnie to mam jeszcze jeden problem jak tankuje do pełna to wskaźnik nie dochodzi do ostatniej kreski tylko zatrzymuje się miedzy ostatnia a przed ostatnia kreska, tak miałem tez w starych zegarach
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4272
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Re: Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Postprzez oski5528 » 12 lip 2015, o 14:56

A wiecie jak mogę wyciągnąć pływak nie uszkadzając nic przy okazji bo powiem szczerze ze pierwszy raz robiłbym takie coś i nie bardzo wiem jak się za to zabrać
oski5528
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 20 kwi 2015, o 07:26
Lokalizacja: Radomsko
Rocznik: 1994
Silnik: 1.9 TDI 1z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Wskaźnik poziomu paliwa mk3 tdi

Postprzez Thorsten » 12 lip 2015, o 15:11

Nie trzeba być zbytnio subtelnym by go wyciągnąć. Pamiętaj że pompę musisz całą obróci by wyszła z mocowań na dnie baku. Co do pomiaru i skoro problem robił na starych licznikach wiosek nasuwa mi się jeden- płytka pcb pływaka, ta z ścieżką po której pracuje grzebień ramienia pływaka regulując oporność i tym samym wskazanie licznika. W pierwszej pompie zaraz po kupnie auta tak miałem że gdy miałem połowę wskazywało pełny bak a po przejechaniu 10km już 1/4 :lol: Okazało się że ścieżka na płytce była znacznie wytarta w tym zakresie, wyczyszczona środkiem do potencjometrów podziałała pół roku i znów to samo. Możliwe że będziesz potrzebował nowego pływaka a on jest demontowalny albo z pompy albo z dekla ( u mnie cały zespół pływaka przyczepiony jest do dekla a w kupionej pompie z 1.8 pływak przyczepiony był do boku pompy i wynik był nie poprawny).

Opisuje to jak to wygląda w benzynowych. Sprawdź pływak.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości