Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Wentylator
Witam. Powiedzcie mi co moze byc przyczyna nie wlaczania sie wentylatora chlodnicy na drugi bieg. Po wlaczeniu klimatyzacji wentylator pracuje caly czas na pierwszym biegu. Ale w momencie zady w korku powienien wlaczyc 2-gi bieg zeby wychlodzic chlodnice. A tak sie nie dzieje. Wymienilem czujnik ktory znajduje sie w chlodnicy i nic z tego. Podlaczylem wentylator na krotko i wszystko z nim gra. Ale jest jedno ale. No wlasnie. Mial ktos moze podobny problem?
-

krychol - Berbeć
Trzeba było by jeździć po pustyni w 40-stopniowym upale, wtedy się włączy. U mnie też włącza się tylko na I-biegu, drugi bieg to chyba tylko w ekstremalnych warunkach się włącza.
Jeżeli temperatura nie rośnie powyżej 95-100 stopni to nie ma się czego obawiać.
Jeżeli temperatura nie rośnie powyżej 95-100 stopni to nie ma się czego obawiać.
-

prezesik - Members
też to przerabiałem i 2 bieg się nie odpalał podłączyłem goolfa pod kompa . 1 bieg załączył sie prawidłowo i wiatrak zbijał temt. tak, że 2 bieg nie miał prawa się załączyć
piszę o podłączeniu do komp, bo wiedziałem że czujnik u mnie przekłamuje
piszę o podłączeniu do komp, bo wiedziałem że czujnik u mnie przekłamuje
'94 Golf SAVOY 1.8 ABS
-

TRD - Czytacz
krychol, po pierwsze po włączeniu klimy wiatrak odpala przeważnie od razu na drugim biegu, chyba że jest naprawdę chłodno. Wniosek że u ciebie uszkodzony jest sterownik wentylatorów - czarna skrzyneczka pod zbiorniczkiem płynu. Albo okablowanie do niego. Ale weź jeszcze sprawdź na tym sterowniku pod plastykową pokryweczką jest bezpiecznik z blaszki - popatrz czy się nie spalił. Możesz też podmienić włącznik w chłodnicy, ale wpierw sprawdź czy jak wyjmiesz mu wtyczkę i zewrzesz w niej styki to możesz uruchomić oba biegi wentylatora (na włączonym zapłonie). Jeśli tak winien może być ten włącznik, jeśli nie patrz co napisałem wyżej.
- pablomed
- Members
Nie no spoko panowie. jezdze tym samochodem juz trzeci rok(i chyba ostatni) i musze powiedziec ze przez poprzednie dwa lata podczas upalow 2-gi bieg wiatraka wlaczal mi sie co chwile gdy stalem w korku. Takze wszystko bylo dobrze do tej chwili. Musze sprawdzic sterownik po zbiorniczkiem plynu tak jak napisal pablomed. A tak na marginesie to po wlaczeniu klimatyzacji zalacza sie 1-wszy bieg wentyulatora a nie drugi. Drugi chodzi dopiero podczas duzych upalow. Mi na ta chwile temp. dochodzi do 100st stojac w korku tak wiec jezdze bez klimy.
-

krychol - Berbeć
napisałem przeważnie na drugim, nie zawsze , mam pod domem GTI z klimą więc się orientuję, nie twierdzę że zawsze, ale jak jest duży upał jak ostatnio (na chłodzie jakoś klimy nie włączam) to praktycznie zawsze startuje mi na drugim,
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1