Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Uniwersalny centralny zamek - pytanie.
Chciałbym założyć do mojego Golfa III centralny zamek. Moje pytanie dotyczy własnie uniwersalnych centralnych zamków sprzedawanych choćby na allegro. Jak sie one spisują ? Czy można je porównywać do tych oryginalnych ? Jaką firmę wybrać ? Słyszałem ze z montażem nie ma takiej filozofi (czy to prawda) a założenie oryginalnego to po pierwsze duze koszty a po drugie podobno nie jest to takie łatwe. Jeśli znajdzie sie ktoś kto poleca taki uniwersalny C.Z. to może jakieś wskazówki.. ? Prosze o rade.
- prze_mek24
- Berbeć
ja polecam!!
od zawsze montuję takie zamki, do montazu trzeba wiertarke, kilka wierteł i wkrętaki. Możesz być pewien że jeśli założysz je poprawnie to będziesz się nim cieszył, potem sprzedasz auto i nastepny własciciel będzie się nim cieszył jeszcze długo długo!!
mała anegdotka...
Szef Ojca kupował nową Skodę w salonie jakieś 3 lata temu(FABIE). oczywiscie wersja goła bo to na firmę, ale poprosil zeby na serwisie zamontowali mu ZAMEK CENTRALNY. oni na to ok... 800zł. oczywiscie zgodził się i zakupił te fabie z dolozonym centralnym. jakos 2 lata temu zapytal mnie wiedzac ze zajmuje sie montowaniem ZABEZPIECZEN samochodowych czy bym pilotow mu nie dolozyl. Więc kupiłem sterownik z 2 pilotami za 70zl, przystepuje do rozbebeszania elektryki coby znalezc odpowiednie przewody, by sie podpiac w ORYGINALNIE MONTOWANY NA SERWISIE CENTRALNY i ku mojemu zdziwieniu po rozebraniu poszycia drzwi oczom moim ukazal sie PARTACKO zamontowany Centralny, dokladnie ten który ja kupuje u zaufanego sprzedawcy za 40zl!!!! skoro Skoda robi takie rzeczy to znaczy ze musza byc pewni sprzetu. ja np. jestem...
słuze rada... pozdrawiam
od zawsze montuję takie zamki, do montazu trzeba wiertarke, kilka wierteł i wkrętaki. Możesz być pewien że jeśli założysz je poprawnie to będziesz się nim cieszył, potem sprzedasz auto i nastepny własciciel będzie się nim cieszył jeszcze długo długo!!
mała anegdotka...
Szef Ojca kupował nową Skodę w salonie jakieś 3 lata temu(FABIE). oczywiscie wersja goła bo to na firmę, ale poprosil zeby na serwisie zamontowali mu ZAMEK CENTRALNY. oni na to ok... 800zł. oczywiscie zgodził się i zakupił te fabie z dolozonym centralnym. jakos 2 lata temu zapytal mnie wiedzac ze zajmuje sie montowaniem ZABEZPIECZEN samochodowych czy bym pilotow mu nie dolozyl. Więc kupiłem sterownik z 2 pilotami za 70zl, przystepuje do rozbebeszania elektryki coby znalezc odpowiednie przewody, by sie podpiac w ORYGINALNIE MONTOWANY NA SERWISIE CENTRALNY i ku mojemu zdziwieniu po rozebraniu poszycia drzwi oczom moim ukazal sie PARTACKO zamontowany Centralny, dokladnie ten który ja kupuje u zaufanego sprzedawcy za 40zl!!!! skoro Skoda robi takie rzeczy to znaczy ze musza byc pewni sprzetu. ja np. jestem...
słuze rada... pozdrawiam
- kamilecki
- Gaduła
zamki centralne sie takowe dobrze sprawuja sam takowy posiadam, zamontowalem ich multum, w roznych autach, potrzebujesz tylko troche piwa i wolnego czasu, jesli chodzi o sterownik to ja polecam magicar (ja mam model 820), jest o tyle lepszy ze podaje + i - do zamykania i otwierania wiec, nieznacznie od tego jaki masz zamek centralny bedzie z nim wspolpracowal, jesli chodzi zas o sam zamek z silownikami to mysle ze jak juz kupywac to nieco drozszy nie taki najtanszy, no i oczywiscie zeby mial dobra sile uciagu (moje maja 6kg)Pozdrawiam
- Kryst88
- Czytacz
Kryst88, myślę ze dla początkującego MONTERA to lepiej było by zakupić kompletny zestaw zamka centralnego na pilota. Nie trzeba łączyć dwóch centralek a jedynie podłączyć:
+,
-,
kierunki,
i jakiś kanał dodatkowy do bagaznika,
co w znaczący sposób upraszcza całą zabawę do zamocowania siłowników w drzwiach, co równiez nie bedzie wiekszym problemem myśle... napewno nie z NASZĄ pomocą
+,
-,
kierunki,
i jakiś kanał dodatkowy do bagaznika,
co w znaczący sposób upraszcza całą zabawę do zamocowania siłowników w drzwiach, co równiez nie bedzie wiekszym problemem myśle... napewno nie z NASZĄ pomocą

- kamilecki
- Gaduła
napewno masz rację, tylko,że jesli chodzi o żywotność takiego urządzenia to wyadje mi się, że jest dużo mniejsza, ale napewno jest prostsze w montażu, chociaż nie wydaje mi się, żeby był jakiś problem z podłączeniem ich razem, wszystko jest opisane w diagramie w instrukcji obsługi
[ Dodano: 2008-01-17, 14:07 ]
a no i można kupić zestaw 2 takich urządzeń na allegro, i dodatkowo dostaje sie prosta instrukcje jak je dwa podlaczyc, tylko centralki zajmuja wiecej miejsca kiedy sa 2
[ Dodano: 2008-01-17, 14:07 ]
a no i można kupić zestaw 2 takich urządzeń na allegro, i dodatkowo dostaje sie prosta instrukcje jak je dwa podlaczyc, tylko centralki zajmuja wiecej miejsca kiedy sa 2
- Kryst88
- Czytacz
oczywiście, całkowicie sie z Tobą zgadzam...
tak dla mnie jak i dla Ciebie to nie był by problem... jednak forumowicze po szkole powiedzmy kucharskiej mogą mieć problemy;]
co Sądzisz o tym zamku? ja takie właśnie montuje i u tego dokladnie sprzedawcy sie zaopatrzam.
http://www.allegro.pl/item292829376_zam ... zeglo.html
http://www.allegro.pl/item296571474_zam ... etal_.html
[ Dodano: 2008-01-17, 14:22 ]
prze_mek24, drugi link to propozycja dla Ciebie
tak dla mnie jak i dla Ciebie to nie był by problem... jednak forumowicze po szkole powiedzmy kucharskiej mogą mieć problemy;]
co Sądzisz o tym zamku? ja takie właśnie montuje i u tego dokladnie sprzedawcy sie zaopatrzam.
http://www.allegro.pl/item292829376_zam ... zeglo.html
http://www.allegro.pl/item296571474_zam ... etal_.html
[ Dodano: 2008-01-17, 14:22 ]
prze_mek24, drugi link to propozycja dla Ciebie
- kamilecki
- Gaduła
no ciekawa propozycja ten fighter, tez nad tym myslalem jak zakladalem u Siebie, ale zdecydowalem sie na cos z silownikami 6 kg, a do fightera takich nie bylo, wiec wzialem sterownik z magicara i do tego zamek z silownikami 6 kg tez maja obrotowe glowice, bylo tylko troche wiecej przewodow do podlaczenia, ale wybrnąłem oczywiście
ja za swoj dalem cos ok 150 zl, ale nie moge narzekac, chociaz znam ludzi ktorzy maja pozakladane jakies tanie V-max'y i inne podobne, i też jak narazie nie ma problemów. pozdro
ja za swoj dalem cos ok 150 zl, ale nie moge narzekac, chociaz znam ludzi ktorzy maja pozakladane jakies tanie V-max'y i inne podobne, i też jak narazie nie ma problemów. pozdro- Kryst88
- Czytacz
A ja mam inny problem mianowicie mam centralny zamek ale z pompka w bagazniku i gdy otwieram drzwi slychac ta pompke ale drzwi sie nie otwieraja,sprawdzalem przewody wq drzwiach sa ok i nie wiem co tam jest!!pomozecie??
-

kokosik_20 - Czytacz
Witam ponownie..
Panowie a co myślicie o takim:
http://allegro.pl/item293886673_alarm_s ... kosc_.html
albo takim:
http://allegro.pl/item294702163_central ... kanal.html
Jak widać troche kuszą mnie te piloty, tym bardziej ze musze sobie dorobic dodatkowy kluczyk. A własnie.. dorobienie takiego grotu do scyzoryka bedzie problemem ? Musi on mieć immobiliser. I jeszcze jedno: o co chodzi z tym sprzęgłem, bo własnie jedni sie tym chwalą a na drugich nic nie pisze ? Ma byc ? Czy sie obejdzie bez tego. Zależy mi w duzym stopniu zeby to "jakoś" działało, zeby nie było problemów.
Warto kupić któryś z tych powyżej ?
Dziekuje za odpowiedzi
Panowie a co myślicie o takim:
http://allegro.pl/item293886673_alarm_s ... kosc_.html
albo takim:
http://allegro.pl/item294702163_central ... kanal.html
Jak widać troche kuszą mnie te piloty, tym bardziej ze musze sobie dorobic dodatkowy kluczyk. A własnie.. dorobienie takiego grotu do scyzoryka bedzie problemem ? Musi on mieć immobiliser. I jeszcze jedno: o co chodzi z tym sprzęgłem, bo własnie jedni sie tym chwalą a na drugich nic nie pisze ? Ma byc ? Czy sie obejdzie bez tego. Zależy mi w duzym stopniu zeby to "jakoś" działało, zeby nie było problemów.
Warto kupić któryś z tych powyżej ?
Dziekuje za odpowiedzi
- prze_mek24
- Berbeć
ten pierwszy by byl dobry, montowalem takie i nie sprawiaja jak narazie klopotow, co do drugiego to nie znam tej firmy i nie moge ci go polecic
[ Dodano: 2008-01-17, 18:44 ]
kokosik_20, powiem ci, a raczej napisze, ze mozesz sobie posprawdzac wezyki we wszystkich drzwiach, i w bagazniku pompke czy wezyk z niej nie spadl, potem bedziemy kombinowac dalej
[ Dodano: 2008-01-17, 18:44 ]
kokosik_20, powiem ci, a raczej napisze, ze mozesz sobie posprawdzac wezyki we wszystkich drzwiach, i w bagazniku pompke czy wezyk z niej nie spadl, potem bedziemy kombinowac dalej
- Kryst88
- Czytacz
no to bedziemy kombinoweac
) bo wlanie wczoraj sprawdzalem wezyki w drzwiach i lipa wszystko jest na swojim miewjscu,i co teraz
bo ja nie wiem ;d
) bo wlanie wczoraj sprawdzalem wezyki w drzwiach i lipa wszystko jest na swojim miewjscu,i co teraz
bo ja nie wiem ;d-

kokosik_20 - Czytacz
to musialbys kazdy wezyk z osobna odpiac i zobaczyc czy pompka pompujedo niego powietrze, (przyloz palec ), jesli w wyjsciu pompki jest podawane powietrze, a dalej na drzwiach nie ma to masz gdzies uszkodzony wezyk, posciagaj te plastikowe oslony ze srodkowych slupkow tak ida wezyki i poogladaj je dobrze
- Kryst88
- Czytacz