. . Może ktoś miał taki problem może mi coś podpowie . Z góry dziękujeModerator: Moderator
• Strona 1 z 1
Szarpnięcia podczas jazdy
hej mam takie pytanie mam vw golfa 3 1.4 95 r . Problem jest następujący pojawia się raz na jakiś czas raz jest dobrze a raz wariuje gdy zapale go to nie równo miernie pracuje silnik podczas jazdy odczuwam szarpanie nawet nie da się jechać gdy włączam światła drogowe odczuwam szarpniecie i jak włączę kierunkowskaz podczas wyprzedzania też i słychać z tłumika takie strzelanie na obrotomierzu wskazówka spada i skacze i pózniej gaśnie . Znajomy polecił mi wymienić silniczek krokowy więc tak zrobiłem i bez zmian dalej pojawia się ten problem nie wiem co mam zrobić
. . Może ktoś miał taki problem może mi coś podpowie . Z góry dziękuje
. . Może ktoś miał taki problem może mi coś podpowie . Z góry dziękuje- krzysiek9126
- Berbeć
Podejrzewam że przyczyną tego może być uszkodzony czujnik halla. Świadczyłyby o tym wariacje obrotomierza. Strzelanie z tłumika świadczy o złym spalaniu i źle ustawionym zapłonie. Wymieniałeś może kiedyś przewody, świece, kopułkę i palec rozdzielacza. Może się kończą i w wilgotne dni dają o sobie znać.
Podłączałeś go pod komputer, znalazł jakieś błędy.
Podłączałeś go pod komputer, znalazł jakieś błędy.
- michaal
- Badacz tematu
Aha a powiedz mi w jaki sposób można wymienić ten czujnik halla i gdzie się znajduje . Ale te szarpanie następuje zaznaczam przy zmianie świateł na drogowe i raz na jakiś czas przy odpaleniu nie da się jechać i tak szarpie jak go trzymam na gazie
Wymieniałem takie rzeczy jak świece, kopułkę i palec rozdzielacza , silniczek krokowy . Tak byłem u elektromechanika i stwierdził niby że cała instalacja do przekopania
i powiedział że widzi na komputerze że mam 23 volty a nie 12
i że niby przebicie jest . Dzięki za info
Wymieniałem takie rzeczy jak świece, kopułkę i palec rozdzielacza , silniczek krokowy . Tak byłem u elektromechanika i stwierdził niby że cała instalacja do przekopania
i powiedział że widzi na komputerze że mam 23 volty a nie 12
i że niby przebicie jest . Dzięki za info- krzysiek9126
- Berbeć
Sprawdź również czujnik temperatury
( NIEBIESKI ) Ponieważ w 1.4 i 1.6 bardzo często siadał czujnik temperatury i od tego zaczynało się falowowanie silnika
Podejrzewam że gdy rano go odpalisz pracuje równo do chwilowego rozgrzania.
Zauważ że gdy zacznie podnosić się wskazówka temp. Tylko drgnie zacznie się falowanie silnika
))
Czujnik halla nie ma nic wspólnego z falowaniem obrotów. jego objaw jest taki że samochód zbyt długo kręci czasem gaśnie podczas jazdy.
Przekażę również ciekawostkę bo MAŁO OSÓB o tym WIE
)
" Gdy zdecydujesz się kupować czujnik halla w każdym jednym sklepie poproś o cały APARAT ZAPŁONOWY ponieważ APARAT ZAPŁONOWY z CZUJNIKIEM HALLA kosztuje 120 zł a sam czujnik kosztuje 220 zł
"
Jest to taka mała ciekawostka od kolegi czyli mnie
) Pracuję w sklepie motoryzacyjnym o powiem szczerze dużo takich pierdół lepiej kupować w kpl. Bo są tansze niż pojedyncze podzespoły 
( NIEBIESKI ) Ponieważ w 1.4 i 1.6 bardzo często siadał czujnik temperatury i od tego zaczynało się falowowanie silnika
Podejrzewam że gdy rano go odpalisz pracuje równo do chwilowego rozgrzania.
Zauważ że gdy zacznie podnosić się wskazówka temp. Tylko drgnie zacznie się falowanie silnika
))
Czujnik halla nie ma nic wspólnego z falowaniem obrotów. jego objaw jest taki że samochód zbyt długo kręci czasem gaśnie podczas jazdy.
Przekażę również ciekawostkę bo MAŁO OSÓB o tym WIE
)
" Gdy zdecydujesz się kupować czujnik halla w każdym jednym sklepie poproś o cały APARAT ZAPŁONOWY ponieważ APARAT ZAPŁONOWY z CZUJNIKIEM HALLA kosztuje 120 zł a sam czujnik kosztuje 220 zł
"
Jest to taka mała ciekawostka od kolegi czyli mnie
) Pracuję w sklepie motoryzacyjnym o powiem szczerze dużo takich pierdół lepiej kupować w kpl. Bo są tansze niż pojedyncze podzespoły 
- adams33
- Czytacz
• Strona 1 z 1