Stale rozładowujący się akumulator

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Stale rozładowujący się akumulator

Postprzez Mario1987 » 16 sty 2015, o 09:48

Tak jak w temacie, co może być przyczyną? Przez 7 lat kupiłem trzy akumulatory i u wszystkich to samo się działo. A więc biały nalot pod akumulatorem i po 4 dniach stania słychać, że ma ciężej kręcić. W zimę kilka dni postoi i kaplica... Bylem u dwóch elektryków i wszystko niby jest dobrze. Regulator napięcia też wymieniony bo kiedyś padł i też rozwalił jeden akumulator. Może mieliście taki przypadek?

Pozdrawiam!
Mario
Mario1987
Czytacz
 
Posty: 76
Dołączył(a): 3 sty 2012, o 11:44
Lokalizacja: Legionowo

Stale rozładowujący się akumulator

 

Postprzez slawek5t » 16 sty 2015, o 11:26

A sprawdzałeś czy COŚ nie pobiera ci zbyt dużo prądu na postoju ?
Jeśli nie to napiszę Ci jak to sprawdzić zwykłym miernikiem
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez BialyUst » 16 sty 2015, o 14:34

jakie miales aku w sesie firma itd
Avatar użytkownika
BialyUst
Members
 
Posty: 1559
Dołączył(a): 3 lis 2008, o 21:31
Lokalizacja: GSL

Postprzez łukasz1983 » 16 sty 2015, o 15:57

Mario1987, Przede wszystkim masz do sprawdzenia,wyczyszczenia i przesmarowania połączenia plusa aku-rozrusznik-alternator,oraz masa z aku do bloku silnika.
Do sprawdzenia pobór prądu na postoju.
I mimo wizyty u elektryka kupił bym miernik i samemu pomierzył wszystko.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Mario1987 » 17 sty 2015, o 10:50

Wszystkie aku, które miałem to CENTRA. Wyczyściłem akumulator, pomalowałem podstawkę bo kwas ją dobrze zniszczył. Co do pomiarów to napewno pobiera prąd bo mam alarm. Ale to nie powinno rozładowywać? Chyba, że skrzynia basowa to robi jakimś cudem.
Mario
Mario1987
Czytacz
 
Posty: 76
Dołączył(a): 3 sty 2012, o 11:44
Lokalizacja: Legionowo

Postprzez łukasz1983 » 17 sty 2015, o 12:31

Mario1987 napisał(a): Co do pomiarów to napewno pobiera prąd bo mam alarm.
Każdy samochód pobiera nieznaczne ilości prądu na postoju.
Norma w golfie to od około 0,02A do 0,05A.Jak masz dużo większy pobór to jak robisz krótkie odcinki,to żaden aku długo tego nie wytrzyma.
Jeżeli masz możliwości to pomierz ten pobór.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez k-m-r1 » 17 sty 2015, o 13:51

kolega sprawdzał aku pod obciażeniem? jak z jego wydajnoscią??

sam ma aku jedna sztuka zapadła sie cela i wszystko było ok ażmineły 2-3 dni i kaplica

miesiac temu znów zmieniłem 4 letni aku bo sytuacja podobna

nałądowałem aku i trzymał 3-4 dni aku padł bo pomagałem odpalis kilkarazy na kable
aku 440 a odpalalismy kilka dizli prze te 4 lata

aku zrobił papa znaczy sie odpinałem aku na noc rano podpinałem i krecił jak oszalały ale pod obciązeniem miał mała skuteczność

fakt odcinku po 10 20 km dziennie teżday mu w kosc jednak aku zmienia sie
jeśli ciezko kreci to rozusznik do czyszczenia
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez slawek5t » 17 sty 2015, o 14:27

Mario1987 napisał(a):Co do pomiarów to napewno pobiera prąd bo mam alarm. Ale to nie powinno rozładowywać?

Zrob te pomiary bo bez nich "stoimy" w miejscu.

Bierzesz miernik, gasisz auto, sciągasz kleme dodatnią, ustawiasz miernik w pozycje taka jak ma byc czyli ampery, jeden czujnik do tej scignietej klemy plusowej , a drugi czujnik do bolca na aku tam gdzie wlasnie sciagnales kleme :) czyli robimy szerogowo.
Wszystkie światełka czy coś to wyłącz bo pomogą zmylić w pomiarze.
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez Mario1987 » 18 sty 2015, o 12:36

Nie sprawdzałem aku bez zdjętych klem choć o tym myślałem nie raz. Napewno coś go rozładowuje bo to nie możłiwe żeby kilka akumulatorów szlag trafiło i zawsze te same objawy. Pewnie dopiero jutro pomierze, to dam znać co i jak wyszło :) dzięki za porady.

[ Dodano: 2015-01-19, 17:55 ]
Zmierzyłem akumulator bez podłączania pod klemy i już parę dni trzyma. Teraz pozostaje zrobić test na podłączonych klemach.
Mario
Mario1987
Czytacz
 
Posty: 76
Dołączył(a): 3 sty 2012, o 11:44
Lokalizacja: Legionowo

Postprzez slawek5t » 19 sty 2015, o 21:03

Czyli ktoś kradnie zbyt dużo pradu. Miernik w dłoń a zdrajca szybko sie ujawni.
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie


- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości