skąd prąd do radia

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

skąd prąd do radia

Postprzez casijks » 5 sie 2014, o 22:49

witam. ubzduralo się mi zrobić radio zgodnie z kluczem w stacyjce. włożysz działa wyciagniesz nie działa. podpialem oczywiście stały prąd pod czerwony z radia a pod żółty podciagnalem z podgrzewania szyb. no i oczywiście działa. mam klucz mam muzykę. jednak nie wszystko poszło jak chciałem. ponieważ bez klucza radio nie działa. ktoś może wiedzieć dlaczego ? w mk4 mialen tak zrobione ze działa z przycisku gdy klucza nie ma a tutaj zapłon trzeba mieć włączony. kombinowalem ale niewiele mi to dało. ma ktoś pomysł co może być tego powodem ? czytałem również ze tylko fabryczne radia ale to akurat mi nie pasuje. bo teraz mam kenwood w tamtym golfie było tej samej firmy. jakieś sugestie ?
casijks
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 16 gru 2013, o 22:47
Lokalizacja: Jasło

skąd prąd do radia

 

Postprzez łukasz1983 » 6 sie 2014, o 09:05

casijks, Z tego co się orientuję to w 3 nie zrobisz tak jak w 4,zapłon musi być włączony.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez casijks » 6 sie 2014, o 10:45

to lipa. ale jakby jeszcze ktoś potwierdził było by wszystko :)
casijks
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 16 gru 2013, o 22:47
Lokalizacja: Jasło

Postprzez Thorsten » 6 sie 2014, o 12:01

jak dobrze rozumiem to chcesz by radio działało zawsze, nawet gdy klucz nie jest włożony? skoro tak to ten żółty kabel jest sygnałowym, daj go pod stałe 12v np ten zasileniowy i radio będzie działać zawsze.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez łukasz1983 » 6 sie 2014, o 13:38

Jasper napisał(a):jak dobrze rozumiem to chcesz by radio działało zawsze, nawet gdy klucz nie jest włożony?
Nie.
Koledze chodzi o to by radio grało,jak kluczyk jest włożony do stacyjki,bez włączania na zapłon.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Thorsten » 6 sie 2014, o 13:54

to golf 3 tak ma. wsuwasz jedynie klucz i radio gra. Jeśli kolego chcesz to zajrzę pod swoją kostkę i postaram się namierzyć który pin daje ten sygnał.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez casijks » 6 sie 2014, o 14:05

Wiem jak zrobić by działało jedynie z kluczem, wiem jak zrobić by działało cały czas, a chcę podłączyć aby było i z kluczem i bez. Że jak wyciągnę klucz to gaśnie automatycznie(tak mam), ale można odpalić bez ponownego wkładania klucza do stacyjki, a tak niestety już nie działa. Muszę włączyć zapłon by było radio. A jak podłączę pod stały, to wtedy jak wyciągnę kluczyk i tak działa. A tego też nie chcę.
casijks
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 16 gru 2013, o 22:47
Lokalizacja: Jasło

Postprzez Thorsten » 6 sie 2014, o 14:08

casijks, Takie zachowanie jest jedynie w oryginalnym radiu vw. Że można je włączyć mimo braku klucza, dodaj jakiś włącznik czy coś którym będziesz mógł budzić radio mimo braku klucza. Skoro radio nie umie inaczej to ciężko będzie w sumie
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez casijks » 6 sie 2014, o 15:15

ale pisałem że w czwórce radio tej samej firmy tak działało
casijks
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 16 gru 2013, o 22:47
Lokalizacja: Jasło

Postprzez pablomed » 6 sie 2014, o 22:40

casijks, nie siedzę dokładnie w temacie ale googluj o tzw "logice zapłonu". Generalnie chodzi o to że funkcję o jaką ci chodzi mają też nie które radia niefabryczne i jest ona ustawialna w menu radia - więc szukaj instrukcji do swojego
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie


- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 14 gości