Posiadam VW Golf3, 1,8 benzyna, 1992.
Problem polega na tym, ze po zapaleniu (jak do tej pory, zimne auto pali dobrze) po przejechaniu kilku kilometrów silnik gaśnie (regularnie) i jest trudność z odpaleniem. Muszę, wylaczyc wszystko i odczekac 3-4 minuty, wówczas uda się zapalić.
Co może być przyczyną?
Podaję okoliczności które dla kogoś kto się zna na rzeczy mogą naprowadzić na trop:
- zamek centralny i zdalne otwieranie drzwi sprawiało problem z elektryką, dlatego elektryk odłączył ten system
- zniknął klakson (była sugestia, ze jest problem z masą, blaszka pod kierownica działa, bo wysyła sygnał do stycznika, którego pracę słychać przy wł. zaplonie, bezpieczniki są ok, także sam klakson rzekomo jest sprawny)
- zdarzyło się kilka razy, że po całkowitym wyłączeniu zapłonu świeciło się jedno z tylnych świateł
- szyba elektrycznie otwierana od strony kierwocy otwiera się skokowo (po nacisnieciu otwiera się 10m i zatrzymuje, nalezy ponownie nacisnac przycisk... nie mozna sprawic, by raz naciskając, szyba dojechała do końca)
- Dodam, że problem z gaśnięciem pojawił sie po tym jak spawano mi progi w podwoziu... Pozostałe usterki wypisane wyżej miały miejsce wcześniej...
będę wdzięczny za wskazówkę kogoś kto zna się na rzeczy. Serdeczne dzięki
Arek
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Sterownik silnika , czujnik halla albo sama cewka ujesli przyczyną gaśniecia jest brak iskry i iskrę na wstepie sprawdź jak przestanie palić. . Praktycznie tylko czujnik halla z tych 3 rzeczy łatwo sprawdzić w warunkach domowych, ale tylko wtedy gdy niema iskry ma to sens.
Kwestia skokowego otwierania szyby wynika z uszkodzenia czujniczka halla w module szyby i pisałem jak próbować naprawić znadziesz szukajką.
Reszta usterek wymaga przepatrzenia instalacji, ciężko przewidzieć konkretne miejsce usterki, dziwi mnie że elektryk odłącza central zamiast naprawić w końcu GOLF III to poznane dobrze auto i co to za fachowiec był.
Kwestia skokowego otwierania szyby wynika z uszkodzenia czujniczka halla w module szyby i pisałem jak próbować naprawić znadziesz szukajką.
Reszta usterek wymaga przepatrzenia instalacji, ciężko przewidzieć konkretne miejsce usterki, dziwi mnie że elektryk odłącza central zamiast naprawić w końcu GOLF III to poznane dobrze auto i co to za fachowiec był.
- pablomed
- Members
Nie wiem czy twój golf ma w skrzynce bezpieczników przekaźnik nr 109 -u mniejest to duży bezpiecznik trzeci od strony drzwi. Być może nie kontaktuje. Odpowiada on za podawanie elektryki do pewnych elementów silnika. Próbowałeś zrobić restart ECU?
- suchy1979
- Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1