a tu dupa. Kręcę i nic. U sąsiada był akurat mechanik po coś - kazał mi przyłożyć kabel do plusa na aku i drugi koniec do tego czujnika (chyba sonda) na pompie wtryskowej. I auto zapaliło! Co to może być? Do tej pory było wszystko ok. Dodam tylko że kontrolka od świec żarowych nawet nie błysnęła. Dopiero jak próbowałem zapalić na krótko to się zapaliła. Świece są nowe.Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Rozrusznik kręci a nie moge zapalić
Dziś rano chciałem zapalić mojego "Jaguara"
a tu dupa. Kręcę i nic. U sąsiada był akurat mechanik po coś - kazał mi przyłożyć kabel do plusa na aku i drugi koniec do tego czujnika (chyba sonda) na pompie wtryskowej. I auto zapaliło! Co to może być? Do tej pory było wszystko ok. Dodam tylko że kontrolka od świec żarowych nawet nie błysnęła. Dopiero jak próbowałem zapalić na krótko to się zapaliła. Świece są nowe.
a tu dupa. Kręcę i nic. U sąsiada był akurat mechanik po coś - kazał mi przyłożyć kabel do plusa na aku i drugi koniec do tego czujnika (chyba sonda) na pompie wtryskowej. I auto zapaliło! Co to może być? Do tej pory było wszystko ok. Dodam tylko że kontrolka od świec żarowych nawet nie błysnęła. Dopiero jak próbowałem zapalić na krótko to się zapaliła. Świece są nowe.- bartek3004308
- Czytacz
Możliwe, że padł przekaźnik świec żarowych. Do wymiany przekaźnik 103.
[ Dodano: 2013-04-06, 18:21 ]
Do sprawdzenia również czujnik temperatury płyny chłodzącego.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
palio45 napisał(a):Możliwe, że padł przekaźnik świec żarowych. Do wymiany przekaźnik 103.
Przekaźnik był już wymieniany. Mówisz czujnik temperatury płynu chłodzącego - tylko co to ma wspólnego z rozruchem?
- bartek3004308
- Czytacz
-

palio - Administrator
Po przekręceniu kluczyka na tym zaworze powinno pojawić się napięcie +12V. U Ciebie tego nie ma i dlatego nie możesz zapić auta.
Jest to elektrozawór odcięcia paliwa N109. Może być zabrudzony. Wykręć go i wyczyść. Tylko uważaj jak będziesz odkręcał bo w środku jest sprężynka.
Sprawdź również kabel od tego zaworka czy nigdzie nie jest przerwany.
Jest to elektrozawór odcięcia paliwa N109. Może być zabrudzony. Wykręć go i wyczyść. Tylko uważaj jak będziesz odkręcał bo w środku jest sprężynka.
Sprawdź również kabel od tego zaworka czy nigdzie nie jest przerwany.
-

palio - Administrator
Ciężko powiedzieć. Ori może być drogi. Szukałbym dobrego na szrocie lub jakiś zamiennik.
Zanim go rozbierzesz to sprawdź czy po przekręceniu kluczyka pojawia się napięcie +12V. Jak nie to następnie sprawdź przekaźnik 109.
Zanim go rozbierzesz to sprawdź czy po przekręceniu kluczyka pojawia się napięcie +12V. Jak nie to następnie sprawdź przekaźnik 109.
-

palio - Administrator
palio45 napisał(a):
A może wystarczy odkręcić i przeczyścić? WD 40?
- bartek3004308
- Czytacz
palio45 napisał(a):Możliwe, że wystarczy. Musisz spróbować i zobaczyć.
Nic nie popsuje?? Sorry ale nie jestem mechanikiem

- bartek3004308
- Czytacz