Radio nie zawsze się wyłącza / kostka stacyjki

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Radio nie zawsze się wyłącza / kostka stacyjki

Postprzez sebek1993 » 18 wrz 2014, o 21:49

Witam, mam problem z radiem, wymieniałem ostatnio kostkę stacyjki, ponieważ w ogóle nie włączało się radio i nie zapalało auto, dopiero za którymś razem, z odpalaniem po wymianie problem znikł, kupiłem kostke Meyle, natomiast teraz radio nie zawsze się wyłączy gdy wyciągne kluczyk ze stacyjki a wczesniej zawsze się wyłączało, czasami jest tak że się wcale nie wyłączy a czasami wyłączy ale po jakimś czasie samo się włącza...co to może być? Wina leży po stronie kostki stacyjki?
Avatar użytkownika
sebek1993
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 5 lut 2013, o 10:14
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Radio nie zawsze się wyłącza / kostka stacyjki

 

Postprzez łukasz1983 » 19 wrz 2014, o 08:50

sebek1993, Mi to wygląda na kostkę,tak jakby nie odcinała prądu po wyjęciu kluczyka.Jak wyjmiesz kluczyk i radio gra to możesz włączyć nawiew?
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 19 wrz 2014, o 21:39

sebek1993, styk rozłączający radio po wyjęciu kluczyka jest przystosowany do radia fabrycznego, przy nim przewodzi słaby prąd. Przy montażu innego radio instalację modyfikuje się tak że przez ten styk płynie główny prąd zasilający radio. Styk w kostce fabrycznej zwykle to wytrzymuje wiele lat, w zamienniku - jak się uda. Nie napisałeś czy masz jeszcze radio fabryczne ale tak czy inaczej wygląda że ta nowa kostka jest wadliwa
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Gesiu_15 » 19 wrz 2014, o 21:41

sebek1993 proponuję wymianę kostki stacyjkę na nówkę oryginalną z ASO , zamienniki to badziew , nie polecam . Oryginalna kostka stacyjki przeżyje wieki ;-)
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez sebek1993 » 19 wrz 2014, o 22:14

łukasz1983 nie próbowałem włączać nawiewu ale raczej nie będzie działał, jutro sprawdze
pablomed radio mam JVC ma kilka miesięcy, to nie jest wina radia na 100% więc pewnie wina kostki...
Gesiu_15 dzięki a wiesz może ile taka kostka z ASO kosztuje?
Avatar użytkownika
sebek1993
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 5 lut 2013, o 10:14
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Postprzez pablomed » 20 wrz 2014, o 11:23

jakieś 135, śmiało możesz na szrocie poszukać jeśli masz jakiś w pobliżu
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Gesiu_15 » 20 wrz 2014, o 19:35

sebek1993 pytałem ostanio u mnie w ASO 120 zł :-)
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez sebek1993 » 20 wrz 2014, o 19:54

łukasz1983 nawiew się nie włącza działa wtedy tylko radio
pablomed jest w pobliżu, sprawdzę, dzięki :)
Gesiu_15 dzięki bardzo :)

Dzisiaj troche siedziałem w aucie i na nowo zarobiłem kable za radiem, na ok 15 razy radio tylko 1 raz się nie wyłączyło, jest lepiej ale dalej coś nie tak więc wymienię drugi raz kostke, pewnie zbieg okoliczności że dzisiaj tak reagowało.
Avatar użytkownika
sebek1993
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 5 lut 2013, o 10:14
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Postprzez łukasz1983 » 20 wrz 2014, o 20:21

sebek1993, Jeżeli tylko radia tobie nie rozłącza,i nie masz innych problemów z kostką,to możesz radio podłączyć np. pod włącznik ogrzewania tylnej szyby.Wtedy radio też by ci się wyłączało po wyjęciu kluczyka.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez sebek1993 » 20 wrz 2014, o 21:44

łukasz1983 innych problemów nie mam, czyli podłączyć do plusa z włącznika ogrzewania tylnej szyby tak? a od radia który kabelek? niestety ale elektryka to mój minus więc proszę o wyrozumiałość i wytłumaczenie jeśli można jak najprościej. :-)
Avatar użytkownika
sebek1993
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 5 lut 2013, o 10:14
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Postprzez łukasz1983 » 20 wrz 2014, o 22:05

czyli podłączyć do plusa z włącznika ogrzewania tylnej szyby tak?
Tak.

sebek1993 napisał(a):a od radia który kabelek?
Musisz wyjąć radio i dostać się do kostki ISO,bo od radia to mogą być różne kolory (zależy od producenta,przeważnie jest to kolor czerwony,może być czerwony z jakimś paskiem).
Na dole,lub górze radia powinien być schemat kabli,i na nim szukaj,który u ciebie jest od plusa.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez sebek1993 » 23 wrz 2014, o 09:52

ok jak wyciągnę to poszukam, najwyżej wstawię zdjęcie tutaj :)

EDIT
wyjąłem radio i poduszkę żeby dostać się do kabli, oto kostka ISO


<
1.jpg

<
2.jpg



Oraz złączka która jest za kostką pod poduszką powietrzną:

<
3.jpg




Tutaj widać kabel czerwony który jest podłączony pod jakiś brązowy i pod wzbudzenie od wzmacniacza. Zapewne o ten kabel to plus i mam teraz pytanie, czerwony trzeba podpiąć pod zapalniczkę zamiast tego brązowego? Dobrze zrozumiałem?


<
4.jpg
Avatar użytkownika
sebek1993
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 5 lut 2013, o 10:14
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Następna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 10 gości

cron