Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Radio nie zawsze się wyłącza / kostka stacyjki
Witam, mam problem z radiem, wymieniałem ostatnio kostkę stacyjki, ponieważ w ogóle nie włączało się radio i nie zapalało auto, dopiero za którymś razem, z odpalaniem po wymianie problem znikł, kupiłem kostke Meyle, natomiast teraz radio nie zawsze się wyłączy gdy wyciągne kluczyk ze stacyjki a wczesniej zawsze się wyłączało, czasami jest tak że się wcale nie wyłączy a czasami wyłączy ale po jakimś czasie samo się włącza...co to może być? Wina leży po stronie kostki stacyjki?
-

sebek1993 - Czytacz
sebek1993, Mi to wygląda na kostkę,tak jakby nie odcinała prądu po wyjęciu kluczyka.Jak wyjmiesz kluczyk i radio gra to możesz włączyć nawiew?
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
sebek1993, styk rozłączający radio po wyjęciu kluczyka jest przystosowany do radia fabrycznego, przy nim przewodzi słaby prąd. Przy montażu innego radio instalację modyfikuje się tak że przez ten styk płynie główny prąd zasilający radio. Styk w kostce fabrycznej zwykle to wytrzymuje wiele lat, w zamienniku - jak się uda. Nie napisałeś czy masz jeszcze radio fabryczne ale tak czy inaczej wygląda że ta nowa kostka jest wadliwa
- pablomed
- Members
sebek1993 proponuję wymianę kostki stacyjkę na nówkę oryginalną z ASO , zamienniki to badziew , nie polecam . Oryginalna kostka stacyjki przeżyje wieki 

-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
łukasz1983 nie próbowałem włączać nawiewu ale raczej nie będzie działał, jutro sprawdze
pablomed radio mam JVC ma kilka miesięcy, to nie jest wina radia na 100% więc pewnie wina kostki...
Gesiu_15 dzięki a wiesz może ile taka kostka z ASO kosztuje?
pablomed radio mam JVC ma kilka miesięcy, to nie jest wina radia na 100% więc pewnie wina kostki...
Gesiu_15 dzięki a wiesz może ile taka kostka z ASO kosztuje?
-

sebek1993 - Czytacz
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
łukasz1983 nawiew się nie włącza działa wtedy tylko radio
pablomed jest w pobliżu, sprawdzę, dzięki
Gesiu_15 dzięki bardzo
Dzisiaj troche siedziałem w aucie i na nowo zarobiłem kable za radiem, na ok 15 razy radio tylko 1 raz się nie wyłączyło, jest lepiej ale dalej coś nie tak więc wymienię drugi raz kostke, pewnie zbieg okoliczności że dzisiaj tak reagowało.
pablomed jest w pobliżu, sprawdzę, dzięki
Gesiu_15 dzięki bardzo
Dzisiaj troche siedziałem w aucie i na nowo zarobiłem kable za radiem, na ok 15 razy radio tylko 1 raz się nie wyłączyło, jest lepiej ale dalej coś nie tak więc wymienię drugi raz kostke, pewnie zbieg okoliczności że dzisiaj tak reagowało.
-

sebek1993 - Czytacz
sebek1993, Jeżeli tylko radia tobie nie rozłącza,i nie masz innych problemów z kostką,to możesz radio podłączyć np. pod włącznik ogrzewania tylnej szyby.Wtedy radio też by ci się wyłączało po wyjęciu kluczyka.
-

łukasz1983 - Members
łukasz1983 innych problemów nie mam, czyli podłączyć do plusa z włącznika ogrzewania tylnej szyby tak? a od radia który kabelek? niestety ale elektryka to mój minus więc proszę o wyrozumiałość i wytłumaczenie jeśli można jak najprościej. 

-

sebek1993 - Czytacz
Tak.czyli podłączyć do plusa z włącznika ogrzewania tylnej szyby tak?
Musisz wyjąć radio i dostać się do kostki ISO,bo od radia to mogą być różne kolory (zależy od producenta,przeważnie jest to kolor czerwony,może być czerwony z jakimś paskiem).sebek1993 napisał(a):a od radia który kabelek?
Na dole,lub górze radia powinien być schemat kabli,i na nim szukaj,który u ciebie jest od plusa.
-

łukasz1983 - Members
ok jak wyciągnę to poszukam, najwyżej wstawię zdjęcie tutaj 
EDIT
wyjąłem radio i poduszkę żeby dostać się do kabli, oto kostka ISO
Oraz złączka która jest za kostką pod poduszką powietrzną:
Tutaj widać kabel czerwony który jest podłączony pod jakiś brązowy i pod wzbudzenie od wzmacniacza. Zapewne o ten kabel to plus i mam teraz pytanie, czerwony trzeba podpiąć pod zapalniczkę zamiast tego brązowego? Dobrze zrozumiałem?

EDIT
wyjąłem radio i poduszkę żeby dostać się do kabli, oto kostka ISO
Oraz złączka która jest za kostką pod poduszką powietrzną:
Tutaj widać kabel czerwony który jest podłączony pod jakiś brązowy i pod wzbudzenie od wzmacniacza. Zapewne o ten kabel to plus i mam teraz pytanie, czerwony trzeba podpiąć pod zapalniczkę zamiast tego brązowego? Dobrze zrozumiałem?
-

sebek1993 - Czytacz