Radio a kontolki

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Radio a kontolki

Postprzez Fabius » 17 mar 2016, o 20:46

Mam taką zagwozdkę. Wpadło mi w ręce radio Sony dosyć nowożytne CD z USB i chciałem je zamienić ze starym kasetowym soniakiem. Podłączam go i jak wciskam wyszukiwanie fal radiowych to mi się zapala kontrolka pozycyjnych i cały licznik :mrgreen: Co to może być ? czyżby jakieś zwarcie....
Avenu Green Dragon
MFA/Tempomat/Grzane stołki i takie tam :mrgreen:
Avatar użytkownika
Fabius
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:38
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Rocznik: 1994
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Radio a kontolki

 

Re: Radio a kontolki

Postprzez adams » 19 mar 2016, o 00:27

Czesc chyba nikomu się nie chce odpisać w temacie bo nie sądzę żeby nikt na to nie wpadł :mrgreen: Obstawiam, że w radyjku masz osobny kanał na przewód od podświetlenia (włączasz oświetlenie zegarów i uruchamia Ci się podświetlenie w radiu) - tak jak w oryginale. Może masz tak, że gdy wciskasz wyszukiwanie fal to radio podaje na ten pin napięcie ? Porównaj sobie wyprowadzenia przewodów z kostki ISO Golfa z wyprowadzeniami pinów tego nowego Soniacza. Jeżeli układ pinów jest prawidłowy to można podłączyć diodę na przewodzie (o ile dobrze pamiętam) szarym z niebieskim paskiem. :) Pozdro !!
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Radio a kontolki

Postprzez Fabius » 26 mar 2016, o 20:42

Dzięki za odpowiedz :mrgreen: zerknę na to jak będę grzebał przy aucie, a powiedz mi w razie czego jak lutować to jaką diodę ? taką zwykłą LED ? Pozdro
Avenu Green Dragon
MFA/Tempomat/Grzane stołki i takie tam :mrgreen:
Avatar użytkownika
Fabius
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:38
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Rocznik: 1994
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Radio a kontolki

Postprzez adams » 26 mar 2016, o 21:10

Hahaha taka LED to by sobie tylko mogla poswiecic i nic wiecej. Dioda prostownicza na jakies male obciazenie do 1A max. Wez najpierw zerknij na te wyprowadzenia z ISO i z radia, jesli bedzie wszystko OK to wtedy dopiero lutuj diode. W jaki sposob to Ci powiem jak juz diode kupisz. Pozdro :) i Wesolych Świąt :mrgreen:
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Radio a kontolki

Postprzez Fabius » 26 mar 2016, o 21:53

No dobra, luknę po świętach :mrgreen: Dzięki za info, będę się odzywał jak coś i również wesołych ;)
Avenu Green Dragon
MFA/Tempomat/Grzane stołki i takie tam :mrgreen:
Avatar użytkownika
Fabius
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:38
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Rocznik: 1994
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Radio a kontolki

Postprzez Fabius » 30 mar 2016, o 20:47

Tak jak pisałeś kolego, sprawdziłem i na jednym pinie oryginalnej kostki po włączeniu pozycji jest napięcie, wypiąłem jeden kabel z kostki soniaka który szedł do tego pinu i pomogło ;-) Radio chodzi gra łapie fale itp ale nie mogę go wyłączyć tzn wyłącza się i ale jest w trybie czuwania całe się świeci i widnieje godzina, nie wiem może radio jest walnięte bo coś nie łączy przy samej kostce radia :-| Musze sprawdzić na nowej kostce, na starym kaseciaku jest ok. Pozdro
Avenu Green Dragon
MFA/Tempomat/Grzane stołki i takie tam :mrgreen:
Avatar użytkownika
Fabius
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:38
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Rocznik: 1994
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Radio a kontolki

Postprzez Decybel_Pl » 10 kwi 2016, o 23:21

ustawienie zmień z "clock" na "off" w jednym z podmenu wyświetlacza. Podaj model tego radia to ci powiem dokładnie w którym.
Decybel_Pl
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 17 lis 2014, o 04:20
Lokalizacja: Kęty





Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 12 gości