Przerobienie włącznika nawiewu na normalny przełącznik

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Przerobienie włącznika nawiewu na normalny przełącznik

Postprzez frezo1221 » 25 lis 2014, o 15:35

Witam,mam mały problem otóż zepsułem przełącznik nawiewu-tzn chciałem go naprawić jak tutaj na forum piszą ludzie ale mój był w opłakanym stanie no i się ta blaszka oderwała nieszczęsna.
Tak wygląda kostka od prądu nawiewu(patrz fot)i teraz-chciał bym przerobić sobie na taki zwykły mały czarny przełącznik który ma O-1-2 bieg trzy kable z tyłu przełącznika i wbudować go w pustą zaślepkę.
Chciał bym na nim mieć drugi i czwarty bieg oryginalnego przełącznika nawiewu.
Jak to wszystko podpiąć? minus do 0, do pierwszego biegu zwykłego przełącznika dwujkę , plus czyli czwarty z oryginało do dwójki z normalnego? czy się mylę?poprawcie mnie jeśli się mylę.

No to macie rebus na dzisiaj... :-o :P Pozdrawiam :)


Obrazek

1-pierwszy bieg
2-drugi bieg
3-trzeci bieg
4-czwarty bieg (+)
5-minus(-)
frezo1221
Czytacz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 7 lis 2014, o 16:26
Lokalizacja: Tuchola

Przerobienie włącznika nawiewu na normalny przełącznik

 

Postprzez Radi » 25 lis 2014, o 19:34

Opłaca sie to rzeźbić nie dość że bedzie okropny drut do tego ani praktyczne o wygladzie juz nie wspomnę. Na szrocie dostaniesz cały panel za 20 zł przynajmiej bedzie wyglądało jak fabryka chciała
Avatar użytkownika
Radi
Members
 
Posty: 2836
Dołączył(a): 16 lut 2009, o 12:15
Lokalizacja: GKA
Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez łukasz1983 » 25 lis 2014, o 19:56

frezo1221, Nie wiem,co to masz za przełącznik,ale jak będzie za słaby,lub dasz za cienkie kable to pójdzie dym.
Szkoda takiej zabawy.Zrób tak jak radzi Radi, i po problemie.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez martinfp » 25 lis 2014, o 20:56

daj spokój kup ori na szrocie a nie baw sie w wieś. Szerokości życzę
martinfp
Badacz tematu
 
Posty: 274
Dołączył(a): 14 lip 2014, o 10:52
Lokalizacja: Zabrze/Gliwice

Postprzez frezo1221 » 25 lis 2014, o 22:01

MAcie racje podjadę na szrot jak bede mial chwilke czasu i to wymienie,ii jak kasa za chorobowe wpłynie,puki co zrobiłęm tak na maly zwykly włącznik bieg 2 i 4 bo tylko ich w sumie uzywam.Dzięki za doradzenie macie racje kupie nowy jak tlyko dam rade:) można zamknąć,Pozdrawiam.
frezo1221
Czytacz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 7 lis 2014, o 16:26
Lokalizacja: Tuchola


- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości