Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Problem ze startem auta
Witam jako że ostatnio miałem problem i pomogliście mi tu proszę znów was o pomoc. Otóż jakoś od czwartku nie prowadziłem auta, wiadoma rzecz święto potem weekend. No i wstaje rano ruszam do auta wsiadam wkładam radio zdejmuje blokadę skrzyni biegów i kluczyk do stacyjki ustawiam ulubioną stację radiową odpalam auto i zonk. Auto a ani myśli ruszyc ,a a radio gra bardzo normalnie tylko auto nie chcę ruszyc. Zna ktoś prawdopodobny powód. Akumulator jakoś w czerwcu kupiony. Proszę o pomoc dzięki z góry znów.
- kmr
- Berbeć
kmr napisał(a):witam juz właściwie po problemie akumulator sie rozladowal i tu mam pytanko jakies porady starszych doswiadczonych kierowcow zeby akumulator mi sie nie rozladowywal?:)
- uzupełnić roztwór w akumulatorze wodą destylowaną
- naładować 10-12 h prądem 1/10 mocy
- na zimę obłożyć go styropianem 2cm dookoła, na dole i na górze
- zmienić akumulator na nowy
-

prezesik - Members
rozumiem wymiane panowie ale chodzi o to ze akumulator jest dosc nowy kupilem go we wrzesniu inna sprawa ze czasem radio lecialo jak sie siedzialo w aucie i nie korzystalo sie z niego jadac po drodze:) ale wielkie dzieki za pomoc
- kmr
- Berbeć
kmr, wielokrotnie opisano na forum jak sprawdzić przy użyciu taniego miernika czy niema nadmiernego poboru prądu na postoju, i czy alternator wystarczająco ładuje, zrób to i będziesz pewien, abo podjedź do jakiejś firmy gdzie sprzedają i montują akumulatory sprawdzą ci to błyskawicznie i prawdopodobnie za darmo.
- pablomed
- Members
Odłącz zaciski akumulatora i sprawdź klemy czy nie są zaśniedziałe. Muszą być czyste, a brak styku może powodować problemy z odpalaniem samochodu, nawet przy nowym akumulatorze. Zaciski dokręć mocno ale z czuciem. Moze być też tak, że jakiś element podbiera ci prąd. Sprawdź czy wszystko jest powyłanczane, odłącz jeden zacisk, podłącz szeregowo miernik i popatrz na wskazania. Jeśli będzie więcej niż 0,05 mA, wówczas musisz sprawdzić miernikiem po kolei wszystkie bezpieczniki. Wyjmujesz po kolei i podpinasz miernik. U mnie było podobnie i okazało się, że moje radio zjadało napięcie. dzieje się tak zwłaszcza wtedy, kiedy radio nie jest podłączone pod stacyjkę.
- suchy1979
- Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1