Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Problem ze stacyjką czy z kluczykiem???
Witam wszystkich użytkowników Golfika. Kupiłem dwa tygodnie temu to cudowne autko, ale co się teraz okazuję to wychodzą pewne usterki, których wcześniej nie widziałem. Chodzi mi między innymi o to, że dzisiaj zauważyłem iż coś jest nie tak z moją stacyjką. Od pierwszego dnia gdy kupiłem ten samochód to miałem problem z radiem,gdyż przy włożeniu kluczyka do stacyjki grało a gdy tylko przekręciłem zapłon to przestawało grać. Zabrałem się dzisiaj za to, ale zauważyłem że wina nie leży po stronie podłączenia radia tylko w stacyjce, gdyż gdy przy włączonym zapłonie dotknę lekko kluczyk to radio zaczyna grać. Dziwne dla mnie było też to, że czasami zdażało mi się tak, że przy odpalaniu samochodu, kontrolki gasły ( a nie przygasały), rozrusznik normalnie kręcił ale auto nie odpalało. Tłumaczyłem to sobie alarmem, który nie umiejętnie założył do tego auta poprzedni właściciel. Myślałem że ma jakieś odcięcie zapłonu czy coś w tym stylu. Prawda okazała sie niestety inna. Mam pytanie czy to musi być wina stacyjki (słyszałem że z jej wymianą jest bardzo dużo pracy i czuję , że moge sobie z tym nie poradzić), czy powodem tego może być dość mocno dojechany kluczyk? Facet w punkcie dorabiania kluczy stwierdził, że jest on bardzo wyjechany. Mam nadzieje, że to będzie wina kluczyka.
- regan
- Berbeć
regan, nie stacyjka tylko kostka stacyjki.... mam ten sam problem z radiem..... takze wina lezy po winie kostki.... nie kupuj takich za 25 zł bo bedziesz wymieniac co 2-3 miechy tylko z ASO za ok 120 zł......
Co do alarmu nie wiem czy tez wina bedzie lezec po stronie kostki....
Co do alarmu nie wiem czy tez wina bedzie lezec po stronie kostki....
-

GrZeChU91 - Members
Dzekuje bardzo za odpowiedż. A powiedz mi ten kluczyk nie ma żadnego wpływu? Gdybym dorobił nowy troche grubszy nie byłoby poprawy? Z tym moim alarmem to straszna lipa. Dzisiaj go odłaczyłem. To jest jakiś tani alarm i po minucie obojętnie co bym nie zrobił to zamyka mi drzwi. Troszkę to męczące. A z tą kostko to dużo pracy jest. Ja jako laik jestem w stanie sobie poradzić ?
- regan
- Berbeć
Mozesz dorobic sobie.... tylko ktory masz rok??bo immobilizer jak bedziesz mial bedzie tez musial Tobie jakos zakodowac.....
A tu masz co i jak
http://www.golf3.pl/8835.htm
A tu masz co i jak
http://www.golf3.pl/8835.htm
-

GrZeChU91 - Members
Mam 93 r i nie posiadam immobilaizera. Wolałbym zostać przy dorobieniu kluczyka, tym bardziej, że i tak to chciałem zrobić, bo od tego alarmu, który mam w tym aucie są dwa scyzoryki. A orientujesz się może coś w takich alarmach? Czy da się je jakoś przeprogramować
- regan
- Berbeć
Dzień dobry
Mój problem polega na tym że czasami brakuje zapłonu. Przekręcam kluczyk lampki gasną ale rozrusznik nie kręci. Dociskam kluczyk i zaczyna działać.
Do wymiany stacyjka czy tak jak tutaj kostka?
Mój problem polega na tym że czasami brakuje zapłonu. Przekręcam kluczyk lampki gasną ale rozrusznik nie kręci. Dociskam kluczyk i zaczyna działać.
Do wymiany stacyjka czy tak jak tutaj kostka?

Pozdrawiam
-

arthorius - Badacz tematu
Niestety w punkcie dorabiania kluczy gościu stwierdził, że kluczyk z moją usterką nie ma nic wspólnego, a więc pozostaje ta nieszczęsna kostka i wydaje mi się , że chyba też czeka mnie wymiana stacyjki, skoro kluczyk ma w niej luzy. Orientuje się może ktoś jakie to mogą być koszta, łącznie z robocizną? Po zakupie auta troszkę człowiek się spłukał i mam nadzieje, że nie będzie to zbyt drogie
- regan
- Berbeć
arthorius napisał(a):Do wymiany stacyjka czy tak jak tutaj kostka?
kostka, a tutaj na vwgolf pl masz zarąbistą poradę jak to zrobić po najmniejszej linii oporu.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=157068
Jeśli nie posiadasz ściągaczki to polecam Ci porade z 2 postu na pierwszej stronie. Autor : Bednarus.
Co do tej śrubki o której tam mowa (trzymającej samą kostkę stacyjki), to rzeczywiście zaopatrz się w cienki i JAK NAJDŁUŻSZY płaski śrubokręt, bo ta franca jest wkręcana pod skosem i rzeczywiście ciężko sie do niej dobrac, jak masz nieściągniętą stacyjkę.
-

adams - Gaduła
- Rocznik: 1994
- Silnik: ABU
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
arthorius napisał(a):Ta porada to już bez zdjęć jak widać.
pierwszy post masz bez zdjec, drugi, ten z ktorego ja korzystalem jest ze zdjeciami, poza zdjeciami chlopaki tam fajnie opisali co i jak. Co do ceny w ASO to juz nie pamietam ale bitą stówe kosztuje, NIBY oryginalna VW w sklepie motoryzacyjnym kosztuje kolo 45 zl
jak na oryginal to tanio co... ? Na szczescie byla dostepna tylko na zamowienie, wiec wzialem to co mieli od reki. Pogooglowalem troche i znalazlem temat gdzies na necie (teraz nie potrafie powiedziec na ktorym to bylo forum) o tym jak wygladaja te oryginaly VW za 40 - 60 zl ! Takze wedlug zasady zeby sie wystrzegac TOP-RANA kupilem bodajze MEYLE ? cos takiego ( 20 zl koszt wiec smiesznie malo). Nie wiem czy godna polecenia, bo dopiero drugi meisiac na niej smigam, ale z tego co poczytalem to wtedy nikt sie na nią nie skarzyl. Tyle w kwestii kostki stacyjki z mojej strony. Wybor nalezy do zainteresowanych
PS. Mrozy sie szykują, a jak wiadomo mróz + rozbieranie plastików = najczesciej polamane zatrzaski.
-

adams - Gaduła
- Rocznik: 1994
- Silnik: ABU
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe