Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Problem z zamkiem tylnej klapy
Witam, na wstępie chce powiedzieć że szukałem na forum i w google odpowiedzi ale nie ma sytuacji do końca wyjaśnionej. Mam golfa 3-ciej generacii w wersji variant. Do wczoraj było wszystko okej, centralnym zamkiem otwierałem 4 furtki i klapę bagażnika. Dziś z rana idę do auta i otwiera mi wszystkie drzwi, łapie za klamkę bagażnika i zonk - zamknięta. Próbowałem parę razy zakluczać i odkluczać auto ale to nic nie pomogło, klapa tak jak była zamknięta tak jest. Wie ktoś co może być nie tak? Pozdrawiam.
- Cheeq
- Berbeć
Re: Problem z zamkiem tylnej klapy
Cheeq napisał(a):Witam, na wstępie chce powiedzieć że szukałem na forum i w google odpowiedzi ale nie ma sytuacji do końca wyjaśnionej. Mam golfa 3-ciej generacii w wersji variant. Do wczoraj było wszystko okej, centralnym zamkiem otwierałem 4 furtki i klapę bagażnika. Dziś z rana idę do auta i otwiera mi wszystkie drzwi, łapie za klamkę bagażnika i zonk - zamknięta. Próbowałem parę razy zakluczać i odkluczać auto ale to nic nie pomogło, klapa tak jak była zamknięta tak jest. Wie ktoś co może być nie tak? Pozdrawiam.
trzeba by zajrzeć do mechanizmu przez odkręcenie pokrywy klapy od środka auta. Jeśli nie chce się otworzyć z kluczyka w klapie to masz mały problem ale to da się obejść. Musisz przez tylne siedzenia doczołgać się do zamka klapy i tam palcem pomieszać przy zamku i pójdzie. Nie wiem dokładnie co tam trzeba podwadzić ale mi się udało.
Jak pompka nie chodzi caly czas przy zamykaniu lub otwieraniu to szczelność wężyków raczej zachowana. Obstawiam że coś się ułamało w mechanizmie cięgna klapy.
- killah
No ze zdjęciem poszycia tylnej klapy od wewnątrz może być problem bo dookoła na bokach i spodzie poszycia są takie jakby spinki, tam nie ma dojścia
no próbowałem coś tam pomieszać przy zamku od wewnątrz śrubokrętem bo palucha tam nie wcisnę ale nic. Cóż, spróbuje znów. Kluczyka z zewnątrz nie włoże w ogóle, pewnie w zamek pełno syfu wleciało.
no próbowałem coś tam pomieszać przy zamku od wewnątrz śrubokrętem bo palucha tam nie wcisnę ale nic. Cóż, spróbuje znów. Kluczyka z zewnątrz nie włoże w ogóle, pewnie w zamek pełno syfu wleciało.- Cheeq
- Berbeć
Cheeq napisał(a):No ze zdjęciem poszycia tylnej klapy od wewnątrz może być problem bo dookoła na bokach i spodzie poszycia są takie jakby spinki, tam nie ma dojściano próbowałem coś tam pomieszać przy zamku od wewnątrz śrubokrętem bo palucha tam nie wcisnę ale nic. Cóż, spróbuje znów. Kluczyka z zewnątrz nie włoże w ogóle, pewnie w zamek pełno syfu wleciało.
poszycie to sobie zdejmiesz jak otworzysz klapę. Koło rączki przykręcona jest śrubką jak coś. Reszta spinki.
Ja nie wiem jak mi się udało palcem otworzyć zamek od środka ale się udało Oo
- killah
Cheeq napisał(a):Próbowałem, próbowałem i nic Pomocy!
Słabo próbowałeś...
Pod rączką masz śrubę na krzyżak bodajże... Odkręcasz tą śrubę, podważasz delikatnie na rogach 'poszycie' i już masz cały mechanizm na wierzchu.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Okej, bagażnik otwarty. Nawaliłem WD-40 we wkładkę zamka na zewnątrz, trochę od wewnątrz na ten mechanizm o dało radę. Okazało się że w ogóle centralny nie otwierał klapy bagażnika. Zdjąłem poszycie tylnej klapy i przesmarowałem cały mechanizm zamka. problemem okazał się centralny, który nie otwierał tylnej klapy. widocznie jak nawaliłem wd40 w ta wkładkę to coś się ruszyło. Przesmarowałem to "uszko" przymocowane do wkładki i siłownika centralnego. Śmiga aż miło
Dziękuje za pomoc panowie 
Dziękuje za pomoc panowie 
- Cheeq
- Berbeć
• Strona 1 z 1