Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Problem z szybami
Panowie pomóżcie mam problem i to doś spory z szybami mam golfa 5d elektryczne szyby i problem tkwi w tym ż przy próbie otwarcia samochodu cwany system domykania szyb otworzył mi szyby w tylnych drzwiach i teraz nie ma możliwości ich zamkniecia przyciski nie reagują ani te na konsoli ani w drzwiach gdzie mam szukać przyczyna na początek
- bojfrend1
- Czytacz
-

BartheZz_3 - Members
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Bezpiecznik do elektrycznych szyb jest przyczepiony nad przekaźnika w górnej części skrzynki bezpieczników, a nie w tej dolnej części z innymi bezpiecznikami. Też go sprawdziłeś?
-

Autoteliczna - Czytacz
napisz czy przednie szyby działają prawidłowo, jeśli tak - bezpieczniki są dobre. I jeśli usterka wystąpiła równocześnie w obu szybach to trzeba przyczyny szukać w okablowaniu włącznika na konsoli. Sprawdź jeszcze czy z kluczyka nie da się domknąć sprawdź to z obu klamek drzwi przednich
- pablomed
- Members
Ech elektryki elektryki... Są dwie możliwości - wiązka drzwiowa jest przetarta, a druga najbardziej prawdopodobna, to zimne luty w sterowniku podnośnika, niestety scalak w tych sterownikach był lutowany po łebkach i często zdarza się problem otwartej tylnej szyby bez możliwości zamknięcia. A cyka nie silnik, tylko jeden z przekaźników w sterowniku.
-

k0nr4d - Gaduła
sprawa ma się tak że szyby obydwie tylne mi się otworzyły i na tym się skończyło następnego dnia nie działały i nie działają wszystkie ani podnieść ani opóścić ich nie idzie nie reagują na żaden przycisk poprostu naciskam guzik i nic się nie dzieje
- bojfrend1
- Czytacz
Jeśli bezpiecznik cały, to pruj całą instalację od skrzynki bezpieczników, przez przelotki, po same wtyki w sterownikach. Tylne szyby można zamknąć awaryjnie. Patrząc od tyłu auta w sterowniku jest okrągły otwór około fi5, jest zaślepiony cieniutkim tworzywem, przebijasz go i czymś izolowanym musisz pogrzebać, żeby ręcznie zewrzeć przekaźnik i szyba się domknie, jeśli zasilanie na sterowniki jest podane.
-

k0nr4d - Gaduła
najgorsze jest to że wszystkie kable nie wyglądają na poniszczone albo przetarte czy cokolwiek innego wszystko wygląda jak nowe wszystko styka tak jak powino a problem jest taki że żadna z szyb nie reaguje na przyciski
- bojfrend1
- Czytacz