witam
mam problem z szybą z przodu od strony pasazera, nie reaguje na przycisk na dodatek dodam ze zniknela w przelaczniku podswietlenie a uruchomienie szyby od strony kierowcy tez jes nie mozliwe nie dziala zrobilo sie to tak samo od siebie z gory dziekuje za pomoc
moze to tylko kostka sam nie wiem od strony kierowcy normalnie jest podswietlenie przelacznika i dziala normalnie takze tam szyba
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Re: problem z szybą elektryczną
kolego, sformułuj bardziej po 'polskiemu' swoją wypowiedź bo trudno nam cokolwiek z tego wywnioskować
na początku piszesz, że obie szyby nie trybią a na koniec dodajesz, że szyba kierowcy działa
coś tu chyba nie tak albo ja nie rozumiem hehe
na początku piszesz, że obie szyby nie trybią a na koniec dodajesz, że szyba kierowcy działa
coś tu chyba nie tak albo ja nie rozumiem hehe- Gradon91
- Czytacz
Grzegorz1991, zawsze najpierw w tej sytuacji przegląda się kable w wiązce do drzwi, których to ci napiszę jeśli poprawisz niezrozumiały opis albo zrób to w obu, odciągasz osłonę gumową i oglądasz, zwykle któryś kabel będzie pęknięty lutujesz izolujesz i po kłopocie. Jeśli nic wizualnie nie zauważysz pozostaje kontrola z miernikiem i schematem, jeśli dasz sam radę to schematy są na forum. Sprawdź jeszcze czy szyby otwierają się i zamykają po przytrzymaniu kluczyka w drzwiach obu przednich i napisz jak jest.
- pablomed
- Members
Fakt, troska o pisownię by się mocno tu przydała - łatwiej by było...
Ale i z tego rozumiem, że lewa chodzi poprawnie a prawa nie pracuje ani z przełącznika na prawych drzwiach ani z tego na lewych; dodatkowo zniknęło podświetlenie prawego (chyba) przełącznika.
Ufff.
No to silniczek i podświetlenie mają jedno tylko wspólne ze sobą: masę na prawym słupku; ewentualnie brązowy przewód do tej masy w gumie z nadwozia do drzwi. Może jedna osoba obserwować przełącznik oraz próbować pracy z szybą, a druga delikatnie ugniatać tą gumę palcami - jak tam przewód pękł, coś się wydarzy.
Ale i z tego rozumiem, że lewa chodzi poprawnie a prawa nie pracuje ani z przełącznika na prawych drzwiach ani z tego na lewych; dodatkowo zniknęło podświetlenie prawego (chyba) przełącznika.
Ufff.
No to silniczek i podświetlenie mają jedno tylko wspólne ze sobą: masę na prawym słupku; ewentualnie brązowy przewód do tej masy w gumie z nadwozia do drzwi. Może jedna osoba obserwować przełącznik oraz próbować pracy z szybą, a druga delikatnie ugniatać tą gumę palcami - jak tam przewód pękł, coś się wydarzy.
-

Zico63 - Members
a więc tak prostuje wypowiedź:
mam golfa mk3 z 94r. Posiada on elektryczne szyby.
Szyba od kierowcy działa bez zarzutów lecz szyba od pasażera nie działa.
Próbowałem ją także włączać z przełacznika dodatkowego od strony kierowcy i tez nic. Na dodatek zauważyłem że zniknęło podświetlenie przełacznika szyby od strony pasazera od kierowcy podswietlenie dziala normalnie>
Kable w wiązce drzwi ok sprawdzone
Czy to moze byc tylko zepsuty przełącznik ?
thx i pozdrawiam
mam golfa mk3 z 94r. Posiada on elektryczne szyby.
Szyba od kierowcy działa bez zarzutów lecz szyba od pasażera nie działa.
Próbowałem ją także włączać z przełacznika dodatkowego od strony kierowcy i tez nic. Na dodatek zauważyłem że zniknęło podświetlenie przełacznika szyby od strony pasazera od kierowcy podswietlenie dziala normalnie>
Kable w wiązce drzwi ok sprawdzone
Czy to moze byc tylko zepsuty przełącznik ?
thx i pozdrawiam
- Grzegorz1991
- Berbeć
Kolego zdejmij tą gumę między karoserią a drzwiami i sprawdź tam kable, zdejmij sobie też tą plastikową osłonę tak żeby odsłonić właśnie to złączę od strony środka auta (nie wiem czy zrozumiesz bo dość skomplikowanie to chyba tłumaczę) i w tym złączu kostki lubią się poluźniać, poruszaj kablami (cały czas na włączonym zapłonie i włączonych światłach, tak żeby pojawiło się podświetlenie) i obserwuj czy przycisk Ci się podświetli
W końcu powinien się podświetlić i wszystko wróci do normy 
W końcu powinien się podświetlić i wszystko wróci do normy 
-

revor - Badacz tematu
a wiec tak podświetlenie wróciło brązowy przewód jest ok co idzie z drzwi do karoserii ale problem nie zniknał zauważyłem jednak ze jak nacisne przełącznik i przytrzymam go dłuzej to słuchac podwójny dzwięk takiego jakby klikniecia pomozcie
!! THX
!! THX- Grzegorz1991
- Berbeć
• Strona 1 z 1