Witam
Mam dziwny problem z świeceniem jednej strony świateł pozycyjnych. Po włączeniu owych świateł i przełączeniu manetki kierunkowskazów w lewą lub prawą świecą się wszystkie światła pozycyjne( zarówno po lewej, jak i po prawej stronie samochodu), a dodatkowo zaczyna działać nawiew oraz można włączać wycieraczki. Kluczyka w stacyjce oczywiście wtedy nie ma.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Problem z światłami pozycyjnymi
Ostatnio edytowano 13 lut 2013, o 23:45 przez lukasrsv, łącznie edytowano 1 raz
-

lukasrsv - Czytacz
Zico63 usuwalem ostatno taka awarie , nie uwierzysz co bylo przyczyna?
Mianowicie myslalem ze to kostka stacyjki , podejrzenie bylo sluszne , stara kostka nie "odbijala" do konca wraz z przekrenceniem kluczyka ,oczywiscie kluczy mozna bylo wyjac i efekt byl taki jak ma lukasrsv . Wlozylem nowa i cymes , z ciekawosci przelozylem stara zaczela dzialac i nie dzialac. Okazalo sie ze miala wyrobiony otwor i jak mocniej przekrenciles na"0" poz. kluczyka tez ta stara poprawnie potrafila dzialac. Ja bym sprawdzil to przekrencenie kluczyka , lub nawet wyjecie tej kostki i sprawdzenie ja na wierzchy na srubokret

Mianowicie myslalem ze to kostka stacyjki , podejrzenie bylo sluszne , stara kostka nie "odbijala" do konca wraz z przekrenceniem kluczyka ,oczywiscie kluczy mozna bylo wyjac i efekt byl taki jak ma lukasrsv . Wlozylem nowa i cymes , z ciekawosci przelozylem stara zaczela dzialac i nie dzialac. Okazalo sie ze miala wyrobiony otwor i jak mocniej przekrenciles na"0" poz. kluczyka tez ta stara poprawnie potrafila dzialac. Ja bym sprawdzil to przekrencenie kluczyka , lub nawet wyjecie tej kostki i sprawdzenie ja na wierzchy na srubokret

-

pietrasiak2 - Members
Zico63 napisał(a):Jakoś niefachowo wykonane włączanie/gaszenie świateł pozycyjnych (to ich prawidlowa nazwa) razem z zapłonem. Ja wykonuję to na przekaźniku i prąd "do tyłu" instalacji nie ma prawa płynąć.
Już się poprawiłem
Kostka była wymieniana jakiś miesiąc temu więc raczej nie powinna już się wyrobić. Mam też radio podłączone w ten sposób że po wyjęciu kluczyka się się wyłącza więc chyba kostka działa jak należy. Ale jutro jeszcze się upewnię w tym mocniejszym przekręcenie kluczyka na pozycje "0".
-

lukasrsv - Czytacz
użyłeś "i" . Czegoś nie rozumiem? Bo jedną stronę włączasz właśnie manetką kierunków. Alarm lub sterownik centrala dokładany masz? Sygnalizuje kierunkami?lukasrsv napisał(a):Po włączeniu owych świateł i przełączeniu manetki kierunkowskazów w lewą lub prawą świecą się wszystkie światła pozycyjne
- pablomed
- Members
pablomed napisał(a):użyłeś "i" . Czegoś nie rozumiem?
Jeżeli tam jest rzeczywiście zamierzone "i" a nie "lub" tzn że kolega lukasrsv robi dwa w jednym zamiast albo jedno albo drugie
objaw jak po przytrzymaniu manetki od długich na włączonym przełączniku świateł w pozycje "mijania". Ale jaki z tego morał to jeszcze nie wymyśliłemlukasrsv napisał(a): a dodatkowo zaczyna działać nawiew oraz można włączać wycieraczki.

-

adams - Gaduła
- Rocznik: 1994
- Silnik: ABU
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Dlaczego wentylator sie wlącza już wiadomo
(kostka stacyjki nie zawsze do konca odbija), a co do świecenia jednej strony pozycyjnych to może rzeczywiście robie coś nie tak. Jak się włącza tylko jedną strone świateł pozycyjnych 

-

lukasrsv - Czytacz
Co do definicji: pozycyjne to WSZYSTKIE żarówki naokoło auta, wraz z tablicą rejestracyjną i podświetlaniem w kabinie; postojowe to pozycyjne TYLKO Z JEDNEJ, wybranej przez kierowcę strony - bez tych innych, wcześniej wymienionych.
A jak się je włącza? Główny włącznik (obrotowa gałka) musi być na # czyli całkiem wyłączony, kluczyk wyjmujemy i dźwignię kierunkowskazów dajemy jakby na lewy lub prawy kierunkowskaz. W tej chwili włączają się żarówki tej wybranej jednej strony.
Pozostawienie głównego włącznika w pozycji środkowej ("pozycyjne") spowoduje świecenie zawsze wszystkich pozycji, bez względu na to, co zrobimy z manetką.
A jak się je włącza? Główny włącznik (obrotowa gałka) musi być na # czyli całkiem wyłączony, kluczyk wyjmujemy i dźwignię kierunkowskazów dajemy jakby na lewy lub prawy kierunkowskaz. W tej chwili włączają się żarówki tej wybranej jednej strony.
Pozostawienie głównego włącznika w pozycji środkowej ("pozycyjne") spowoduje świecenie zawsze wszystkich pozycji, bez względu na to, co zrobimy z manetką.
-

Zico63 - Members
Myślę, ze wyrywkowymi opisami czy sprawdzaniem do niczego nie dojdziemy. Należałoby zdjąć osłonę kierownicy, wyjąć włącznik główny z deski, przygotować „kontrolkę” (żaróweczkę z dwoma przewodami”), jeden z nich dołączyć do blachy i posprawdzać napięcia na przewodach w różnych położeniach kluczyka i włącznika – zgodnie ze schematami z netu czy książki. Tu opisywać poszczególne stany byłoby dość trudne, obszerne. Jak będzie trzeba jednak – napiszę.
Bo nie wiemy co się tak naprawdę dzieje.
Bo nie wiemy co się tak naprawdę dzieje.
-

Zico63 - Members
• Strona 1 z 1