Witam niewiem czy w dobrym dziale zamiescilem ten post wybaczcie:)
W sumie mam to od samego poczatku ale nigdy nie bylo w takim nasileniu i tak dlugo
Raz moze na pol roku brzeczal mi wentylator chldonicy gora 2sekudny .
Jak wracalem teraz z kolobrzegu 100km przed Wawa zajebiscie zaczal warczec;/ zlapal soli czy co?:D hehe
Wczoraj przejechalem sie zeby go rozgrzac stanalem.Po zalaczeniu sie wentylator zaczal chodzi jak smiglo od helipotera:P zajebsicie warczy
Na allegro koszt takiego wentylatora to okolo 100zl ale sam niewiem droga jest wymiana ? podobno trzeba caly przod zejmowac?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
problem wentylator chlodnicy...
Byle do przodu 

-

kruger22 - Czytacz
Brzęczy wentylator znaczy łopatki śmigła się obcierają o chłodnicę, czy piszczy silniczek?
Wymiana prosta, wystarczą podstawowe klucze oraz ok. 3-4 godzinki dla mało wprawionego.
- zdejmujesz grill
- odkręcasz i zdejmujesz zderzak
- odkręcasz i zdejmujesz przedni pas (belkę)
- spuszczasz płyn z chłodnicy i wyjmujesz chłodnicę
i masz piękny dostęp do wiatraka
Ja dobrze pamiętam silnik wraz z wiatrakiem trzyma się na 3 śrubkach na klucz nr 10.
Wymiana prosta, wystarczą podstawowe klucze oraz ok. 3-4 godzinki dla mało wprawionego.
- zdejmujesz grill
- odkręcasz i zdejmujesz zderzak
- odkręcasz i zdejmujesz przedni pas (belkę)
- spuszczasz płyn z chłodnicy i wyjmujesz chłodnicę
i masz piękny dostęp do wiatraka
Ja dobrze pamiętam silnik wraz z wiatrakiem trzyma się na 3 śrubkach na klucz nr 10.
-

prezesik - Members
Pewnie lozyska w wentylatorze juz padły i dlatego piszczy. Wez sprawdz jak zachowuje sie na postoju czy ma luzy itp
Co do wymiany to latwa tak jak napisal kolega wyzje a co do wentylatora to kupuj tylko nowy
cena okolo 100/110zł i bedziesz miał gwarancje
Co do wymiany to latwa tak jak napisal kolega wyzje a co do wentylatora to kupuj tylko nowy
cena okolo 100/110zł i bedziesz miał gwarancje-

K@mil - POMOCNIK

a jestes z wawy?:d ale on mowil ze chlodnice trzeba zdjac itp plyn spuscic heh
Płyn trzeba spuścić to sie zgadza i chlodnice tez trzeba zdjąć ale nie trzeba ściągać zderzaka jak nie masz klimy
ja dalem rade bez przy wymianie wentylatora
Nie Warmia Mazury
-

K@mil - POMOCNIK

Witam
Czeka mnie wymiana wentylatora i przy okazji chciałbym wymienić chłodnicę. Problem w tym że nie mogę znaleźć oznaczeń na tej chłodnicy. Jedyne co znalazłem to oznaczenia na wentylatorze.
Dużo jest niestety rodzajów. Może ktoś wymieniał w golfie II 1.6 95r. benzyna/manual ?
Jak sprawdzić działanie drugiego biegu na wentylatorze ? Gdy odpalam auto i jadę to jest ok ale po ok 1h zaczyna buczeć wentylator.Trwa to ok 10 do 30s i przestaje. Podejrzewam że to właśnie drugi bieg nawala.
Pozdrawiam

Czeka mnie wymiana wentylatora i przy okazji chciałbym wymienić chłodnicę. Problem w tym że nie mogę znaleźć oznaczeń na tej chłodnicy. Jedyne co znalazłem to oznaczenia na wentylatorze.
Dużo jest niestety rodzajów. Może ktoś wymieniał w golfie II 1.6 95r. benzyna/manual ?
Jak sprawdzić działanie drugiego biegu na wentylatorze ? Gdy odpalam auto i jadę to jest ok ale po ok 1h zaczyna buczeć wentylator.Trwa to ok 10 do 30s i przestaje. Podejrzewam że to właśnie drugi bieg nawala.
Pozdrawiam
Golf CL 1.6 AEA 95r.
- spaceman
- Czytacz
spaceman napisał(a): Czeka mnie wymiana wentylatora i przy okazji chciałbym wymienić chłodnicę. Problem w tym że nie mogę znaleźć oznaczeń na tej chłodnicy. Jedyne co znalazłem to oznaczenia na wentylatorze.
hm... mniej więcej jak będzie wyglądała tak samo ta chłodnica to będzie pasować. głównie żeby wlot i wylot był po tej samej stronie. u ciebie jest po lewej tak jak u mnie w 1.6
spaceman napisał(a):Jak sprawdzić działanie drugiego biegu na wentylatorze ? Gdy odpalam auto i jadę to jest ok ale po ok 1h zaczyna buczeć wentylator.Trwa to ok 10 do 30s i przestaje. Podejrzewam że to właśnie drugi bieg nawala.
kolego 2 bieg się dopiero włącza jak 1 nie jest w stanie ochłodzić płynu, jeśli 1 bieg wykona swoje zadanie ochłodzi to 2 już się nie włącza. 2 bieg zapewne włączyłby się w dłuuuugim korku. Sprawdzić go możesz odpinając wtyczkę od czujnika w chłodnicy (idzie od wentylatora do chłodnicy) i tam masz 3 "gniazda" jak na poniższym schemacie mostkujesz (wg. schematu) - o ile się nie mylę - 1 z 3 to masz pierwszy bieg i 2 z 3 to powinien się włączyć 2 bieg - czyli szybciej kręcić się.
-

greg001 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1