panowie problem polega mianowicie na tym iz podlaczajac silniczek dodam ze od strony kierowcy od razu po podlaczeniu stoi w miejscu jak powinien ale po nacisnieciu przycisku podnoszenia szyb na chwile ja podnosi po chwili caly cas opusca na sucho be syby tak samo nawet nie trymajac przycisku w dol sam sie kreci w ta strone be prerzwy w czym mzoe tkwic problem ? musze kupic nowy silniczek ? czyda sie jeszcze cos tym moim robic ? pomocy
podpinajac go pod strone pasaera kreci sie tylko w dol nie idzie w gore nawer po wcisnieciu przycisku
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
problem silniczkiem elektrycznych szyb
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem 

-

danny.tcz - Gaduła
Kolego wez ten silniczek podłącz do jakiegoś akumulatora lub do stacionarnego zasilacza lub prostownika . Podłącz go jeżeli będzie kręcił to zamień bieguny . Jeże,i będzie kręcił w drogą stronę (po zmianie biegunów) to na 100% silnik jest sprawny
-

fuqet1 - Badacz tematu
- Rocznik: 94
- Silnik: 1400 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
dzis podlaczylem go to dzialal normalnie wstawilem podnosnik w swoje miejsce tez bylo dobrze lecz po chwili zaczal robic to samo ...
pomocy ! czy ktos wie co moze byc tego przyczyna
? nie wiem juz co mam robic
pomocy ! czy ktos wie co moze byc tego przyczyna
? nie wiem juz co mam robicto nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem 

-

danny.tcz - Gaduła
Nie wiem czy ci już nie odpowiedziałem gdzieś, masz silnik z modułem nowszego typu, ma on opcje cofania szyby po natrafieniu na przezzkodę (rączka dziecka). I teraz dwie sprawy: jeśli silnik natrafi na duży opór to sterownik myśli że to przeszkoda i cofnie szybę, dlatego pisałem w drugim temacie idealnie trzba ustawić szybe, wystrzępiona linka da te same objawy.
Po drugie taki sterownik się programuje, żeby wiedział że natrafił na przeszkodę a nie ze jest to koniec zakresu ruchu szyby w ramce. Czyli odpinasz na jakiś czas wtyk z slupka albo aku, potem kilkarotnie zamykasz szybę i otwierasz trzymając przycisk wciśniety cały czas i jeszcze ponad sekundę po zakończeniu ruchu szyby. Jeśli to programowanie sie nie udaje bo mimo trzymania przycisku szyba sie zatrzymuje i cofa to patrz punkt pierwszy albo uszkodzony jest moduł (czytaj pod hasłem czujniczek halltronowy modułu szyby)
Po drugie taki sterownik się programuje, żeby wiedział że natrafił na przeszkodę a nie ze jest to koniec zakresu ruchu szyby w ramce. Czyli odpinasz na jakiś czas wtyk z slupka albo aku, potem kilkarotnie zamykasz szybę i otwierasz trzymając przycisk wciśniety cały czas i jeszcze ponad sekundę po zakończeniu ruchu szyby. Jeśli to programowanie sie nie udaje bo mimo trzymania przycisku szyba sie zatrzymuje i cofa to patrz punkt pierwszy albo uszkodzony jest moduł (czytaj pod hasłem czujniczek halltronowy modułu szyby)
- pablomed
- Members
pablomed napisał(a):Pozostaje kwestia niezaprogramowania lub uszkodzenie czujniczka halla w module szyby.
czyli probowac najpierw go zaprogramowac jak pisales wyzej jesli dobrze rozumiem tak ?
a jesli jest uszkodzony ten czujnik to mozna to jakos naprawic czy silniczek juz jest wtedy nie uzyteczny
?to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem 

-

danny.tcz - Gaduła
Można. Szukaj na tym forum lub http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f= ... 0426419102 pod hasłem czujniczek hallotronowy opisywałem tu i tu. Trzeba go zbliżyć do wirujacego na wałku silniczka magnesu - tak w skrócie, ja to robiłem u siebie kilka razy i za pierwszym razem zawsze pomaga, ale po pewnym czasie już czasem nie pomaga a roboty sporo bo trzeba zdjąć dekiel modułu silniczka to jest dużo pracy trzeba mechanizm wymontować na stół. W każdym razie ma dwa auta w sumie 6 mechanizmów oba mam długo 10 i 6 lat i w jednej z szyb poprawiałem tak aż 3 razy aż zbliżyłem czujnik za bardzo wytarł się od magnesu i było finito z modułem. Ale w trzech mechanizmach zrobiłem to tylko raz i działa od kilku lat. Z tym że awaria czujniczka objawai się zawsze w konkretny sposób: naciskasz przycisk i trzymasz a szyba jedzie ok 5 cm i wraca w nowszych albo zatrzymuje się w starszych modułach
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1