Witka!
MAm problem z prawym przednim swiatlem mijania, otóz nie świeci, wszyskti inne w tej lampie dzialaja-czyli długie, postoje. Sprawdzalem na innej lampie i to samo.
Sprawdzalem kostkę wchodzącą do lampy i kabel od świateł mijania nie dostracza prądu.
A wszystko zaczęło się z 1,5 miesiąca temu kiedy miałem na jakiś czas włożone ksenony, potem po wypaleniu jednego palnika kupiłem nowe, ale przetwornice po zalaczeniu swiatel gasły po około 1,5 minuty i stwierdziłem że sie także skonczyły i wrzuciłem zwykłe żarówki. Potem mi się zdawało że jakoś dziwnie świeci i faktycznie było tak że własnie ta co nie swieci swieciła słabiej, czasem nie swieciła wogole to poruszanie kabelkami pomagało i swieciła cały czas, aż do wczoraj, keidy próbowałem wymienic zarówkę na nową (myslalem ze to własnie wina), wymieniłem zarówkę i od tego czasu nie swieci wogole-oczywiscie zarówka jest dobra.
do tego przestał mi działać silniczek regulacji drugiej lampy,
Miał ktoś podony przypadek??
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
-

darkmen21 - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.8
- Paliwo: PB
- Nadwozie: cabrio
Zico63, no na wejściu do lampy ewidentnie zółty nie działa, narazie podpiolem mijania na postój, żeby miec oba światła do czasu naprawy.
Bezpieczniki także są ok.
Bezpieczniki także są ok.
-

darkmen21 - Members
Czyli sprawdzić żółty w tym zączu (rozpiąć/spiąć - może zaśniedziało). Bezpiecznik wyjąć i włożyć (to samo, mógł tylko zaśniedzieć).
Ostatnia już chyba możliwość to obruszanie się wtyczki z tyłu skrzynki bezpieczników. Więcej złącz już nie ma i jako winowajcy zostają tylko myszy...
Ostatnia już chyba możliwość to obruszanie się wtyczki z tyłu skrzynki bezpieczników. Więcej złącz już nie ma i jako winowajcy zostają tylko myszy...

-

Zico63 - Members
Zico63 napisał(a):Czyli sprawdzić żółty w tym zączu (rozpiąć/spiąć - może zaśniedziało). Bezpiecznik wyjąć i włożyć (to samo, mógł tylko zaśniedzieć).
Bezpiecznik i ta złączka zrobiona wczoraj jak radzisz, myszy w gre nie wchodzą, bo auto stoi pod domem w centrum miasta. kable i izolacje wygladają własnie na sprawne.
Ale nie sądzisz by to była wina tego że ten ksenon mógł coś namieszać??
-

darkmen21 - Members
Jeśli miał zwarcie - wybiłoby bezpiecznik - jeśli był właściwy. Jeśli był za duży to mogło upalić przewód.
Ale nie ma takiej możliwości by tego napięcia w którymś z punktu obwodu nie było. Szukać systematycznie, począwszy od PINÓW bezpiecznika w skrzynce (czy tam w ogóle jest?) i dalej w kierunku lampy. Punkt wrażliwy to okolice akumulatora: jeśli wiązka by była zaniedbana i "tak se" leżała, możliwe jest uszkodzenie przy wkładaniu akumulatora. No jest to mechaniczne uszkodzenie przewodu, elektroniki nie ma jak w Golfie V, by xenony "załatwiły" np. moduł sterujący
Już więcej punktów do sprawdzenia nie wymyślę - teraz zaczyna się rola Kolegi: już się rozwidniło, można szukać.
Ale nie ma takiej możliwości by tego napięcia w którymś z punktu obwodu nie było. Szukać systematycznie, począwszy od PINÓW bezpiecznika w skrzynce (czy tam w ogóle jest?) i dalej w kierunku lampy. Punkt wrażliwy to okolice akumulatora: jeśli wiązka by była zaniedbana i "tak se" leżała, możliwe jest uszkodzenie przy wkładaniu akumulatora. No jest to mechaniczne uszkodzenie przewodu, elektroniki nie ma jak w Golfie V, by xenony "załatwiły" np. moduł sterujący
Już więcej punktów do sprawdzenia nie wymyślę - teraz zaczyna się rola Kolegi: już się rozwidniło, można szukać.
-

Zico63 - Members
z tym że tan akuś nie był wyciągany od kilu lat.Zico63 napisał(a):jest uszkodzenie przy wkładaniu akumulatora.
a to że wcześniej słabo świecila zarówka to wina tej żarówki-bo w rezultacie sie spaliła, czy też już nadwyręzonej instalacji, co zapowiadało całkowite spieprzenie tego wląsnie swiatła mijania?
-

darkmen21 - Members
• Strona 1 z 1