Witam mierzyłem pobór prądu w moim golfiku bo zaczynały się dziać różne rzeczy z akumulatorem. Mierząc multimetrem ustawionym na zakres 20mA wskazanie było 0,16 a na zakresie 200 mA 1,6.
Moje pytanie jest następujące ile ostatecznie amper pobiera akumulator i czy jest to duża wartość czy standardowa.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Jesteś pewnie co do tych przecinków w tych odczytach? Ale nawet jeśli... mieści się w zakresie 200mA czyli raczej w porządku
Może masz jakieś radio, które podświetla ekran jak jest wyłączone? Sprawdź sobie napięcie na aku w spoczynku i podczas ładowania (silnik odpalony). W spoczynku powinno być około 12... 13V. Podczas ładowania okolo 14,5V. Może czas podładować aku, albo naprawić ładowanie. Robisz krótkie trasy?
Może masz jakieś radio, które podświetla ekran jak jest wyłączone? Sprawdź sobie napięcie na aku w spoczynku i podczas ładowania (silnik odpalony). W spoczynku powinno być około 12... 13V. Podczas ładowania okolo 14,5V. Może czas podładować aku, albo naprawić ładowanie. Robisz krótkie trasy?-

mroova - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Trasa do pracy 10 km napięcie na aku w okolicach 12,35 po 8 godzinach od zgaszenia auta, Ładowanie też mam ok, ponad 14 V. Radio zostało odłączone alarm też, był jeszcze wzmacniacz podłączony ale pobierał 0,11 i też został odłączony.Akumulator Bosch S3 roczny.
- amator
- Czytacz
Wcześniej pisałeś te wartości prądów w spoczynku, nie wiem jak z tymi przecinkami, ale realną wartością byłoby 16mA z odłączonym radiem i innymi "zbędnymi" odbiornikami. Te 16mA wcina pewnie licznik - wszystko w normie, taki prądzik to pryszcz.
Wychodzi na to, że nie masz "lewego" poboru prądu w aucie. Taka trasa ze sprawnym aku i ładowaniem powinna w miarę ładnie podładować aku więc nie powinno być problemu. Co się konkretnie dzieje a akumulatorem?
Wychodzi na to, że nie masz "lewego" poboru prądu w aucie. Taka trasa ze sprawnym aku i ładowaniem powinna w miarę ładnie podładować aku więc nie powinno być problemu. Co się konkretnie dzieje a akumulatorem?
-

mroova - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1