Witam.
Czy ktoś może próbował naprawić niedziałające podświetlenie włacznika świateł?
Poszperałem na forum, ale nie znalazłem żadnego konkretnego tematu w tej sprawie.
Chciałbym poprawić podświetlenie, a nie chcę naprawiać w ciemno. Jak uszkodzę coś, to nie mam drugiego włacznika na wymianę, a samochód potzrebny jest mi codziennie.
Z góry dziękuję za porady.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Opisałem kiedyś jak łatwo wymienić tą żarówkę bez rozbierania wyłącznika a diody praktycznie się nie przepalają:
A w tym temacie, na zdjęciach 2 i 3 od dołu widać żarówkę o którą chodzi. Jest także opis demontażu wyłącznika w razie potrzeby:
http://vwgolf.pl/porady/mk3.htm
A w tym temacie, na zdjęciach 2 i 3 od dołu widać żarówkę o którą chodzi. Jest także opis demontażu wyłącznika w razie potrzeby:
http://vwgolf.pl/porady/mk3.htm
-

Zico63 - Members
Ja kupiłem tzw. radiowe, 12V 1W tylko z długimi "wąsami" (mają krótkie i długie!) w Nowym Elektroniku w Bielsku, Allegro sprawdzę i tu wstawię link jeśli będzie. Troszkę zabawy z lutownicą, pajenczynki brak, wszystko pasuje.
[shadow=red]To była mniej/więcej taka:[/shadow]
P.S. Witam Kolegę na forum! Prześliczny kolor Golfika, siostra ma takie Polo i jest w siódmym niebie!
[shadow=red]To była mniej/więcej taka:[/shadow]
P.S. Witam Kolegę na forum! Prześliczny kolor Golfika, siostra ma takie Polo i jest w siódmym niebie!
Ostatnio edytowano 24 wrz 2008, o 01:36 przez Zico63, łącznie edytowano 2 razy
-

Zico63 - Members
siema
odgrzewamy kotleta.
Jako że zabrałem się z nudów za przepalone żarówki w moim złomie to postanowiłem napisać ten post.
Świeci się tylko to co na foto czyli pokrętło, ikonki (te prostokąty) przeciwmgielnych P+T oraz światełko jak zostawimy włączone światła na wyłączonym silniku (ten prostokącik).
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9(pokrętła) - nie świecą.
8, 10, 11, 12 - świecą.
odgrzewamy kotleta.
Jako że zabrałem się z nudów za przepalone żarówki w moim złomie to postanowiłem napisać ten post.
Świeci się tylko to co na foto czyli pokrętło, ikonki (te prostokąty) przeciwmgielnych P+T oraz światełko jak zostawimy włączone światła na wyłączonym silniku (ten prostokącik).
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9(pokrętła) - nie świecą.
8, 10, 11, 12 - świecą.
- killah
u mnie było przerobione wszystko i wszystko pali bardzo delikatnie oprócz pokręteł 9 (killah z twojego zdjęcia)
za to wajcha 8 całkiem ciekawie...
gdzieś czytałem że w 9 trzeba coś zeskrobać czy coś wyjąć ale się nie doszukałem...
bo z pozostałymi (zielone kółka) to ponoć jak się to wydrapie to świeci na biało i trzeba to czymś przekleić kolorowym....
tu musieli by się wypowiedzieć co to robili już u siebie... to bym i ja to też jeszcze przerobił z lekka
za to wajcha 8 całkiem ciekawie...
gdzieś czytałem że w 9 trzeba coś zeskrobać czy coś wyjąć ale się nie doszukałem...
bo z pozostałymi (zielone kółka) to ponoć jak się to wydrapie to świeci na biało i trzeba to czymś przekleić kolorowym....
tu musieli by się wypowiedzieć co to robili już u siebie... to bym i ja to też jeszcze przerobił z lekka

- krystek.l
yyyyy może dlatego że masz coś spalone na płytce? (diody, ścieżki pomiędzy nimi) albo dlatego że tam jest szeroka kostka z masą kablami i może coś nie styka ci tam... albo jest wyciągnięte....
szczerze mówiąc jak nie przerabiałem na niebieskie diody tego to w ogóle nic mi tam nie świeciło oprócz przeciwmgielnych
( i to fabrycznie tak było zdechle na zielono i wcale)
więc może sprawdz na scieżkach czy dochodzi napięcie a potem posprawdzaj diody a jak masz możliwość to podepnij inną czy świecić będzie czy nie... i kable
szczerze mówiąc jak nie przerabiałem na niebieskie diody tego to w ogóle nic mi tam nie świeciło oprócz przeciwmgielnych
( i to fabrycznie tak było zdechle na zielono i wcale)
więc może sprawdz na scieżkach czy dochodzi napięcie a potem posprawdzaj diody a jak masz możliwość to podepnij inną czy świecić będzie czy nie... i kable
- krystek.l
pablomed napisał(a):killah, nie świeci t co jest podpięte pod regulator jasności, rozjaśnij albo napraw włącznik albo sam regulator jeśli pozostałe podświetlenie regulowane w przełącznikach i liczniku też nie działa
regulator działa przecież bo można ściemniać i rozjaśniać wszędzie podświetlenie
a ta żarówka co tam w środku jest to może ona jest winna?
- killah