Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Podłączenie klaksonu
Witam, w moim golfie (1992) klakson (pojedynczy) wisi w powietrzu, kable są od niego całkowicie odłączone. Czytałem trochę na forach i dowiedziałem się, że za klakson odpowiada specjalny przekaźnik (drugi od prawej, dolny rząd w skrzynce bezpieczników). U mnie niestety nie znalazłem go. Chciałem prosić o schemat lub opis słowny połączenia.
- kamillo1989
- Berbeć
Dzięki za szybką odpowiedź
Mam pytanie co do podłączenia samego klaksonu: który kabel oryginalnie odpowiada za napięcie klaksonu, jaki kolor ? Drugi kabel podłączam normalnie do masy, tak ?
Mam pytanie co do podłączenia samego klaksonu: który kabel oryginalnie odpowiada za napięcie klaksonu, jaki kolor ? Drugi kabel podłączam normalnie do masy, tak ?- kamillo1989
- Berbeć
Przy klaksonie jest to czarny z żółtym paskiem; prąd z zapłonem, zanika przy kręceniu rozrusznikiem - tak ma być. Od klaksonu idzie brązowy lub brązowo-żółty do skrzynki bezpieczników, gdzie albo przekaźnikiem (dwa sygnały), albo poprzez zworkę i przycisk w kierownicy (jeden sygnał) jest dołączany do masy.
-

Zico63 - Members
Kable te idą w jednej wiązce (prąd z zapłonem i masowy klaksonu), czy oddzielnie ? Brązowy mam, lecz czarnego z żółtym paskiem nie widzę.
- kamillo1989
- Berbeć
Razem, w "koszulce" lub owinięte tasmą parcianą (płócienną) w zależności od wersji.
Ostatnim miejscem gdzie można ten przewód spotkać ze sporym prawdopodobieństwem jest okrągłe złącze nad chłodnicą. Tam powinien "jeszcze" być.
Ostatnim miejscem gdzie można ten przewód spotkać ze sporym prawdopodobieństwem jest okrągłe złącze nad chłodnicą. Tam powinien "jeszcze" być.
-

Zico63 - Members
Dzięki wielkie za pomoc
Jak tylko będę miał chwilę, spróbuję to ogarnąć. Kupiłem auto 2 lata temu i przez cały czas klaksonu nie było i ten brak zaczął mi właśnie doskwierać
[ Dodano: 2012-10-15, 21:35 ]
Udało mi się odnaleźć kable od klaksonu. Brązowy - masowy , poprowadzony przez zworkę i przycisk w kierownicy do masy, oraz żółto - czarny przez bezpiecznik 13 - napięciowy - po zapłonie. Problem w tym, że ten czarno - żółty kabel po wyjściu z okrągłej wtyczki nad chłodnicą redukowany jest do cieńszego - żółtego, który wraz z dwoma innymi cienkimi przewodami tworzy wtyczkę, która wisi niepodłączona w okolicach klaksonu. Spotkał się ktoś kiedyś z takim czymś ? Wydawało mi się, że ten czarny kabel z żółtym paskiem raczej powinien być zakończony wsuwką i przeznaczony bezpośrednio do podłączenia klaksonu.
Jak tylko będę miał chwilę, spróbuję to ogarnąć. Kupiłem auto 2 lata temu i przez cały czas klaksonu nie było i ten brak zaczął mi właśnie doskwierać
[ Dodano: 2012-10-15, 21:35 ]
Udało mi się odnaleźć kable od klaksonu. Brązowy - masowy , poprowadzony przez zworkę i przycisk w kierownicy do masy, oraz żółto - czarny przez bezpiecznik 13 - napięciowy - po zapłonie. Problem w tym, że ten czarno - żółty kabel po wyjściu z okrągłej wtyczki nad chłodnicą redukowany jest do cieńszego - żółtego, który wraz z dwoma innymi cienkimi przewodami tworzy wtyczkę, która wisi niepodłączona w okolicach klaksonu. Spotkał się ktoś kiedyś z takim czymś ? Wydawało mi się, że ten czarny kabel z żółtym paskiem raczej powinien być zakończony wsuwką i przeznaczony bezpośrednio do podłączenia klaksonu.
- kamillo1989
- Berbeć
• Strona 1 z 1