pikająca kontrolka oleju

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

pikająca kontrolka oleju

Postprzez jaroszy » 21 wrz 2014, o 20:14

witam ,mam mały dylemat w moim golfie. przekładałem silnik 1.4 i razem z całą wiązką i wszystko było gitara do puki nie przełożyłem od tego silnika też licznika. gdy przy gazuję parę razy to zaczyna mi pikać i mrugać kontrolka od oleju. zgaszę silnik i znów odpalę bez przy gazówki jest ok. ale przy gazuję znowu i to samo. powiem jeszcze że na liczniku co pozostał po poprzednim liczniku tego nie było. aha i jeszcze jeden licznik jest na ledach,drugi zwykły na żarówki.
jaroszy
Members
 
Posty: 757
Dołączył(a): 17 lis 2013, o 22:27
Lokalizacja: pleszew
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8i aam
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

pikająca kontrolka oleju

 

Postprzez VolDan » 21 wrz 2014, o 20:25

czujnik podpięty? silnik pracuje normalnie?
Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
VolDan
Moderator Globalny
 
Posty: 680
Dołączył(a): 7 wrz 2014, o 15:22
Lokalizacja: Wrocław
Rocznik: 92
Silnik: ABD POWER
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Gesiu_15 » 21 wrz 2014, o 20:37

jaroszy, sprawdź okablowanie które idzie do czujnika , może być przerwa .

Sprawdź też jakie jest ciśnienie oleju , może pompa olejowa siadać i dlatego pika i mruga . Podjedź do mechanika na sprawdzenie .

Jak będzie ciśnienie dobre to trzeba szukać dalej , czyli czujnik , okablowanie .
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Skun » 21 wrz 2014, o 20:45

u mnie jest ten sam problem ale jak pytałem mechanika usłyszałem że to częsta wada w golfach że mruga, to jest wina czujnika najlepiej się dostać pod panel i odpiąć kontrolkę
Bakam, bakam, pod zielonym godłem
Avatar użytkownika
Skun
Czytacz
 
Posty: 25
Dołączył(a): 15 wrz 2014, o 21:29
Lokalizacja: Bielsko Biała

Postprzez VolDan » 21 wrz 2014, o 20:52

takiego mechanika spuścił bym ze schodów. ma nie pikać i juz. najprostszy sposob aby sie dowiedziec to wykrecic czujnik i sprawdzic czy mokry. zreszta w golfach slychac bo głowica chodzi jak w traktorze jak nie ma cisnienia. przerabiałem to w swoim ABD
Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
VolDan
Moderator Globalny
 
Posty: 680
Dołączył(a): 7 wrz 2014, o 15:22
Lokalizacja: Wrocław
Rocznik: 92
Silnik: ABD POWER
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez jaroszy » 22 wrz 2014, o 21:28

góra jest cicha,nie klekocze. czujniki podpięte.
jaroszy
Members
 
Posty: 757
Dołączył(a): 17 lis 2013, o 22:27
Lokalizacja: pleszew
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8i aam
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Postprzez Gesiu_15 » 22 wrz 2014, o 21:30

jaroszy kabel co idzie do czujnika cały ? :-) sprawdź ciśnienie oleju .
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 23 wrz 2014, o 13:09

może kolejność kabli obu czujników pomyliłeś, próbowałeś zamienić? Kontrolka jak się zachowuje po włączeniu zapłonu? Świeci i gaśnie, miga, świeci cały czas do momentu odpalenia?
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Gofer » 27 wrz 2014, o 00:26

jaroszy napisał(a):do puki nie przełożyłem od tego silnika też licznika


Zmieniałeś ABD na ABD ?
WGSZ się zgadza w obu licznikach?
Avatar użytkownika
Gofer
Gaduła
 
Posty: 607
Dołączył(a): 4 lut 2009, o 08:50
Lokalizacja: EL ... LX

Postprzez jaroszy » 27 wrz 2014, o 20:49

,wkładałem aex a wywaliłem aft. podłożę jeszcze raz inny licznik i zobaczę co się będzie działo.
jaroszy
Members
 
Posty: 757
Dołączył(a): 17 lis 2013, o 22:27
Lokalizacja: pleszew
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8i aam
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Postprzez Gofer » 28 wrz 2014, o 12:11

AEX i AFT niby mają te same liczniki.
Ale miałem kiedyś identyczny problem kiedy jeździłem ABD.
Dostał nowy licznik który indeksem pasował. Niestety piszczałka się załączała po przekroczeniu iluś tam obrotów.
Podmianka licznika na jeszcze inny pomogła.
Avatar użytkownika
Gofer
Gaduła
 
Posty: 607
Dołączył(a): 4 lut 2009, o 08:50
Lokalizacja: EL ... LX

Postprzez jaroszy » 28 wrz 2014, o 20:50

a czy idzie podejść vagiem by określić to pikanie? fajnie by mieć srebrne tacho ale jak ma mi pikać to założę licznik z czarnym tacho
jaroszy
Members
 
Posty: 757
Dołączył(a): 17 lis 2013, o 22:27
Lokalizacja: pleszew
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8i aam
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Następna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości