Otwieranie tylnej klapy (US) z guzika

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Otwieranie tylnej klapy (US) z guzika

Postprzez lukasz16100 » 23 gru 2014, o 14:19

Witam, chciałbym się zapytać czy jest możliwe podłączenia guzika (z tunelu US), który otworzy klapę bagażnika. Dodam, że obecnie znajduje się tam silniczek i otwieram klapę z pilota.
lukasz16100
Czytacz
 
Posty: 98
Dołączył(a): 16 sie 2011, o 19:07
Lokalizacja: SPS

Otwieranie tylnej klapy (US) z guzika

 

Postprzez adams » 25 gru 2014, o 22:41

lukasz16100 napisał(a):chciałbym się zapytać czy jest możliwe
Tak jest to możliwe :mrgreen:
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez lukasz16100 » 26 gru 2014, o 12:51

Elektryk samochodowy w mojej 'wsi' powiedział, że się nie da ..
Jest to bardzo skomplikowane ?
lukasz16100
Czytacz
 
Posty: 98
Dołączył(a): 16 sie 2011, o 19:07
Lokalizacja: SPS

Postprzez lukszumk3 » 26 gru 2014, o 13:09

Nigdy tego nie robiłem, ale podejrzewam że trzeba przeciągnąć przewód od silnika w klapie, przez ramę klapy (od tyłu patrząc po lewej stronie), potem kabel ma wchodzić koło zawiasu lewego do wnętrza, dalej na podłogę koło siedzeń podejść w okolicę tunelu i dalej tunelem do przodu. Zależnie jakim sygnałem ma być sterowany silnik przez włącznik podajemy "+" lub "-" (jeśli to "+" to warto włożyć przewód w peszel, będzie bezpieczniej.
Tylko co da otwieranie klapy z przycisku we wnętrzu? Skoro pokrywa i tak sama nie "podskoczy" do góry tylko trzeba ją ręką unosić....
lukszumk3
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 7 sty 2014, o 22:09
Lokalizacja: Sławęcice

Postprzez adams » 26 gru 2014, o 14:07

"Lubie" takich fachowcow ktorym jak sie nie chce czegos zrobic to mowia ze sie nie da :/ nie oplacalo mu sie tego robic bo wzialby moze ze 100 zl a roboty pol dnia zeby jakos rozsadnie przewody pociagnac. Posluchaj porady kolegi wyzej i sam sobie to zrobisz za grosze. Tylko pytanie czy rzeczywiscie to ma sens. Ale gdybym mial taki oriwylacznik tez bym go podpial :) powodzenia !
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez pawel66600 » 26 gru 2014, o 21:47

jak najbardziej możliwe, jeżeli masz dokładany siłownik który z pilota spowoduje podskoczenie klapy, to wystarczy tylko jeden przewód sterujący podłączyć pod oryginalny przycisk otwierania klapy, ponieważ ten tylko w momencie naciśnięcia zwiera i daje impuls do siłownika, dla bezpieczeństwa zastosowałbym diodę prostowniczą żeby odseparować układ od sterownika centralnego z pilota. Musisz tylko wyszukać czym jest sterowany silniczek plusem czy minusem.
Szaleństwo czy głupota? Po prostu PASJA na zawsze. . .
Avatar użytkownika
pawel66600
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 29 kwi 2010, o 10:08
Lokalizacja: GK


- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości