Oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Postprzez IIIPatrykIII » 15 lut 2015, o 11:06

Witam. Chcę aby tablica była mocniej podświetlona. Mam na ten czas leda z żarówką T10 i to tak świeci w kit. Ostatnio jechałem za pasatem b5 to miał mocno podświetloną tą tablicę. Wgl. da radę to zmienić? jak tak to jak? ;)
IIIPatrykIII
Czytacz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 25 lis 2014, o 16:15
Lokalizacja: Pomorskie

Oświetlenie tablicy rejestracyjnej

 

Postprzez lukszumk3 » 15 lut 2015, o 11:33

Bo w B5 podświetlenie jest na żarówkach rurkowych, więc ilość diod w takiej żarówce jest większa niż w żarówce W5W (mówię tu o najtańszych żarówkach z alledrogo, nie mających radiatora etc) co za tym idzie żarówka rurkowa led daje więcej światła w określonym kierunku niż żarówka W5W. Ogólnie w golfie III jest mało miejsca w kloszach oświetlenia tablicy i takie żarówki trzeba podszlifować od spłaszczenia niemal pod sam cokół, wtedy jak wejdą w gniazda maksymalnie głęboko to klosze idzie założyć, albo trzeba szukać takich , sam nie testowałem, ale dają światło tylko w jednym kierunku no i wydają się stosunkowo krótsze (oczywiście ta na zdjęciu to CAN-BUS, do golfa takich nie potrzeba, to tylko przykład :-P )
lukszumk3
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 7 sty 2014, o 22:09
Lokalizacja: Sławęcice

Postprzez IIIPatrykIII » 15 lut 2015, o 11:36

lukszumk3, Ja właśnie myślałem o takich żarówkach rurkowych, ale czy one tam wejdą? Bo w wewnątrz mam rurkową w podświetleniu. I ładnie światło daje. ;)

A tak żeby bez przerabiania było to nie ma żadnych żarówek?
IIIPatrykIII
Czytacz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 25 lis 2014, o 16:15
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez lukszumk3 » 15 lut 2015, o 11:56

Bez przerabiania są takie :->
Można zaryzykować i kupić takie , ale nie wiem czy nie będą za długie, i nie założysz klosza. Można poszukać takich tylko że z dwiema diodami a nie czterema.
A te co podałem wcześniej trzeba podszlifować tak (zostawić tylko czarny pasek, resztę usunąć i działa.
Rurkowych tam nie wepchniesz, zapomnij ;-)
Ostatnio edytowano 15 lut 2015, o 18:44 przez lukszumk3, łącznie edytowano 1 raz
lukszumk3
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 7 sty 2014, o 22:09
Lokalizacja: Sławęcice

Postprzez IIIPatrykIII » 15 lut 2015, o 12:22

lukszumk3, To podszlifować w tym miejscu gdzie jest zaznaczone?
IIIPatrykIII
Czytacz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 25 lis 2014, o 16:15
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez lukszumk3 » 15 lut 2015, o 22:30

Tak, trzeba wyciąć te kawałki cokołu zaznaczone w czerwonych obwódkach, żeby żarówka mogła głębiej wsunąć się w oprawkę, jak rozbierzesz lampkę i będziesz miał żarówkę w ręce, to będziesz wiedział o co kaman ;-)
lukszumk3
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 7 sty 2014, o 22:09
Lokalizacja: Sławęcice


- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości