Obrotomierz nie działa po odpaleniu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Obrotomierz nie działa po odpaleniu

Postprzez Catmeowing » 16 paź 2014, o 11:36

Witam

Chciałem tutaj opisać swój problem, użyłem opcji szukaj, nie znalazłem rozwiązania.
Mój golf III 1.9 TD AAZ 75 km na zimnym silniku obrotomierz faluje w granicach
0-300, 100-400, w kazdym razie faluje ponizej 900 obrotow

Dopiero jak pare razy go przegazuje to wskakuje na 900 i od tej pory jest wszystko dobrze.

Co może być przyczyna?

Pozdrawiam
Rafał
Avatar użytkownika
Catmeowing
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 30 kwi 2014, o 08:56
Lokalizacja: Bytom

Obrotomierz nie działa po odpaleniu

 

Postprzez pablomed » 16 paź 2014, o 17:19

Tylko jeszcze opisz czy obrotomierz pokazuje obroty takie jak są czy zaniża zanim przegazujesz
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Catmeowing » 17 paź 2014, o 16:04

Zanim przegazuje to obroty zaniza, pisalem ze pokazuje 100-400, albo ciut wiecej losowo w sumie

Jak go przegazuje to potem jest wszystko w normie, pokazuje dobrze.

Takze wyglada to tak ze odpalam silnik, i przegazowywuje go zeby obrotomierz uzyskal normalne obroty
Avatar użytkownika
Catmeowing
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 30 kwi 2014, o 08:56
Lokalizacja: Bytom

Postprzez mkkay » 17 paź 2014, o 19:01

obroty w AAZcie są z alternatora, więc pierwsze posprawdzaj wtyczki prześwietl kable, być może ten od obrotów jest gdzieś uwalony albo nie styka,
weź poruszaj ręką kablami z altka i zobacz czy obrotek działa jak tak to znaczy ze kabel jest kaput :mrgreen:
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html


Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Avatar użytkownika
mkkay
Members
 
Posty: 684
Dołączył(a): 16 paź 2012, o 21:31
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez łukasz1983 » 17 paź 2014, o 19:16

Catmeowing, Masz brak wzbudzania alternatora,i dla tego prawidłowe obroty masz po przegazówce.Odpal go i zmierz ładowanie,będzie około 12V,następnie go przegazuj i zmierz ładowanie,będzie około 14V.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Catmeowing » 21 maja 2015, o 22:26

chyba sam tego nie opanuje, kable w komorze silnika sa ok, a dalej gdzie leca to nie wiem, ale oba kable z kostki 2 pinowej sa sprawne, zmierzylem miernikiem

oplaca sie z tym do jakiegos elektryka jechac?
Avatar użytkownika
Catmeowing
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 30 kwi 2014, o 08:56
Lokalizacja: Bytom

Postprzez scyzormks » 22 maja 2015, o 12:35

Obstawiam ze cos z altkiem, sprawdz czy ładuje
Avatar użytkownika
scyzormks
Gaduła
 
Posty: 633
Dołączył(a): 17 maja 2012, o 16:53
Lokalizacja: Wojkowice

Postprzez Catmeowing » 23 maja 2015, o 11:44

Alternator laduje

[ Dodano: 2015-05-23, 12:07 ]
A w liczniku nie ma czegos elektronicznego co moglo sie spalic?

czy taki efekt moze dac spalony stabilizator?

[ Dodano: 2015-06-01, 20:07 ]
Kolejna edycja postu :)

Przyczyna byl po prostu wadliwy alternator, kupilem uzywke Boscha za 40 zlociszy
i wszystko zniknelo

Takze nikt na forum nie wpadl na to, ze to moze byc altek :P

:P
Avatar użytkownika
Catmeowing
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 30 kwi 2014, o 08:56
Lokalizacja: Bytom


- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 6 gości