OBD II ELM327 Bluetooth

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

OBD II ELM327 Bluetooth

Postprzez pawlacz » 23 lis 2013, o 21:24

Witam,
Podłaczal ktos pod swojego vw OBD II ELM327 Bluetooth i sczytywał błedy poprzez androida?
np Torque?

Czy raczej to za stare samochody na to?
pawlacz
Czytacz
 
Posty: 133
Dołączył(a): 26 maja 2013, o 12:21
Lokalizacja: Gdynia

OBD II ELM327 Bluetooth

 

Postprzez adziok09 » 24 lis 2013, o 01:18

Witam
Połącze się do tematu ale mam dodatkowy dylemat czy w wersji z odb1 będzie to działać?. Bo mam przejściowke z obd2 na obd1 i na kompie nie mogę tego za chiny ludowe podłączyć jest komunikat że brak połączenia i tyle... A przy tym z bluetooth to mógłby sprawdzic na innych autach czy to nie jest przypadkiem wina interfejsu.
Avatar użytkownika
adziok09
Badacz tematu
 
Posty: 342
Dołączył(a): 18 paź 2008, o 18:28
Lokalizacja: Wlb

Postprzez robercik » 24 lis 2013, o 12:03

ja mam tez tego elma tylko wersja z kablem i powiem szczerze ze to pieniądze w bloto
robercik
Badacz tematu
 
Posty: 313
Dołączył(a): 23 sie 2008, o 19:06
Lokalizacja: łuków

Postprzez adziok09 » 24 lis 2013, o 13:05

Powiem Ci że to ciekawe bo w Fordach, można sprawdzic wszystko co tylko możliwe za pomocą elm
Avatar użytkownika
adziok09
Badacz tematu
 
Posty: 342
Dołączył(a): 18 paź 2008, o 18:28
Lokalizacja: Wlb

:)

Postprzez pempuch » 25 lis 2013, o 10:03

No to i ja coś powiem na ten temat. Akurat od kilku dni jestem z tym "na bieżąco". Kilka dni temu pożyczyłem od kumpla właśnie OBD II bluetooth, taki jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/obd2-elm-327-bluetoot ... 93214.html
Kumpel od którego pozyczylem, kupil to na chinskiej aukcji, ale wyglada identycznie jak ten z linku powyzej. A co do samego interfejsu. Moj golfik to 1.9 TDI, 90 KM, 1997 rok, kombi, model: Joker, wersja silnika: AHU. Zainstalowalem na telefonie program Torque, podlaczylem ten interfejs OBD, i śmigał jak ta lala. Z tego co zauważylem w Torque jest możliwość sprawdzenia i ewentualnego wykasowania błedów dotyczacych silnika. Sprawdzilem- u mnie bylo brak błedów (potwierdzone tez normalnym kablem VAG i programem VAG). Innych zespołow w Torque (jak ABS czy AIRBAG) nie sprawdzimy. Wyczytalem gdzies, ze do innych aut (jak np Opel, Renault, Peugot) i w innych programach jest dostęp rowniez do reszty zespolow (ABS, AIRBAG i inne) sprawdzenia ewentualnych bledow i wykasowanie. Co do VW- podobno problem aby odczytac bledy inne niz dla Silnika. Ale... tak czy inaczej, rowniez sobie kupie powyzszy interfejs. Dlaczego?
-mamy wglad na zywo we wszystkie parametry jakie silnika jakie daje nam nasz ECU (np. spalanie (moj nie ma MFA, a teraz fajnie to widać), temperature silnika, parametry dla turbiny, obroty, itd itd. A do tego program Torque ma fajna funkcje jak HUD- czyli wyswietlanie obrazu w "lustrzanym odbiciu". Dzieki czemu mozna telefon polozyc na desce w golfie, i wieczorem widzimy np spalanie jako odbicie na przedniej szybie samochodu (naprawde dziala i w nocy zajefajnie to widac). Z racji tego ze nie mialem czasu sie tym pobawic dluzej- nie bawilem sie innymi programami oprocz Torque, aby sprawdzic czy dla VW bedzie dostep do czegokolwiek innego niz diagnostyka silnika. Ale jak zamowie i kupie dla siebie ten inteferjs- wtedy bede sie bawil dluzej :) Pozdrawiam :D
pempuch
pempuch
Czytacz
 
Posty: 24
Dołączył(a): 21 sie 2011, o 02:03
Lokalizacja: Poznań

Postprzez pawlacz » 25 lis 2013, o 20:08

pempuch mozesz opisac krok po kroku co kiedy odpalasz, podłaczasz?

Bo zalatwilem sobie ten OBD wlasnie i podłączam go, torque laczy sie z nim ale juz samo OBD nie moze polaczyc sie z ECU samochodu. Nie wiem moze najpierw trzeba odpalic potem podlaczyc obd?

Mam golfa AEA 1.6b 1995r
pawlacz
Czytacz
 
Posty: 133
Dołączył(a): 26 maja 2013, o 12:21
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez adziok09 » 25 lis 2013, o 20:35

Ok to już jedną kwestie mamy z głowy tzn. działa w golfie III ale czy w mojej wersji obd1 bedzie to grało? Mam przejściówkę i nie wiem czy kupować czy nie :(
Avatar użytkownika
adziok09
Badacz tematu
 
Posty: 342
Dołączył(a): 18 paź 2008, o 18:28
Lokalizacja: Wlb

Postprzez pawlacz » 25 lis 2013, o 21:50

No niby dziala ale nie do konca bo nie chce polaczyc sie z ecu :/
pawlacz
Czytacz
 
Posty: 133
Dołączył(a): 26 maja 2013, o 12:21
Lokalizacja: Gdynia

:D

Postprzez pempuch » 25 lis 2013, o 21:52

Co do podlaczania zrobilem to tak:
1. Zainstalowalem Torque na telefonie.
2. Po instalacji Torque, wlaczylem, i w opcjach utworzylem Nowy profil samochodu (tak to tam sie nawet nazywa). Wpisujesz tam podstawowe dane pojazdu jak nazwa, pojemnosc silnika, masa wlasna, i kilka innych danych. Po uzupelnieniu danych- zapisujesz profil i WYLACZYLEM Torque.
3. Podpialem OBD II ELM327 do gniazda OBD, wlaczylem zaplon w samochodzie.
4. Odpalilem Torque w telefonie
5. I to tyle :) Juz na pierwszym ekranie w Torque masz domyslnie obrotomierz, wiec od razu zaczal on dzialac. No a pozniej juz wiadomo.... wchodzisz w menu i mozesz ustawic co ma Ci wyswietlac. Nie mialem czasu za dlugo bawic tym OBDII ELM, ale w najblizszych dniach tez sobie kupie te ustrojstwo jako dodatkowa zabawke na wieczor :) Sprawdzilem ze dziala, wyswietla to co chce.
Co do tego czy bedzie dzialac z przejsciowka OBDI - nie mam zielonego pojecia. Widzialem tylko tyle ze opinie dotyczace tego interfejsy OBD ELM jest duzo- zarowno pozytywnych jak i negatywnych. U jednych dziala, u drugich nie. Od czego to zalezy- nie wiem. Jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz. Moi znajomi do tej pory sprawdzili to na Pełgocie 406 2.0 (rocznik nie pamietam) i octavii z 2002 roku 1.8T benzyna. Na obu program dzialal prawidlowo. Mozna bylo zobaczyc na biezaco parametry pracy silnika jak rowniez wejsc w modul sprawdzania bledow w silniku i ewentualnie jesli są to je wykasowac.
Pozdrawiam. Krzysiek :D
pempuch
pempuch
Czytacz
 
Posty: 24
Dołączył(a): 21 sie 2011, o 02:03
Lokalizacja: Poznań

Postprzez pawlacz » 25 lis 2013, o 22:54

Ehh.. no nie wiem wtedy jutro pokombinuje jeszcze. Ja wlaczylem Torque, potem ECU i tel laczy sie z OBD ale juz OBD z ECU nie chce sie polaczyc... Czyzby golf byl za stary? nie rozumiem tego. Niby ta sama wejscowka a tu..

A wlasnie masz Torque czy Torque PRO?
pawlacz
Czytacz
 
Posty: 133
Dołączył(a): 26 maja 2013, o 12:21
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez pempuch » 25 lis 2013, o 23:09

Torque PRO
Ale tak jak Ci pisalem. Czytalem troche opinii o tym w necie wiec polowa takich/polowa takich. Nawet na allegro z tego co widzialem to sprzedajacy przechwalaja sie ktory to nie lepszy interfejs, ze ten jest na lepszym scalaku niz drugi, itp. Nic ze zastapi starego dobrego kabla VAG. No ale... nie powiem... fajnie jesli dziala te ustrojstwo na Bluetooth, szczegolnie jak sie nie ma MFA w samochodzie i nie ma np. spalania. A tutaj dzieki Torque masz spalanie wskazane i wiele innych spraw. Wlaczasz sobie wyswietralnie HUD, kladziesz telefon na desce w samochodzie, i wieczorem fajnie widac wskazanie na przedniej szybie samochodu. Pokombinuj..... dziwne ze ten interfejs nie chce sie polaczyc Tobie z ECU. W tym co ja mialem byly 3 diody. Jedna od razu sie swiecila na stale caly czas czerwona- od zasialnia z OBD, dwie inne mrygaly. Domyslam sie ze jedna z tych dwoch byla od polaczenia z telefonem, a druga od przesylu informacji miedzy tel a ecu.
pempuch
pempuch
Czytacz
 
Posty: 24
Dołączył(a): 21 sie 2011, o 02:03
Lokalizacja: Poznań

Postprzez pawlacz » 26 lis 2013, o 18:12

Dzisiaj jeszcze raz sie upewnylem i niestety nie laczy z ecu, owszem pali sie czerwona dioda, gorna miga ale nic pozatym, nie nawiazuje polaczenia z ECU. U ciebie dzialal bo niby w autach europejskich od 96r bedzie dzialal ten OBD
pawlacz
Czytacz
 
Posty: 133
Dołączył(a): 26 maja 2013, o 12:21
Lokalizacja: Gdynia

Następna strona

- - - przeprowadzki gdynia



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 15 gości