Witam.
Posiadam Golfa III 1.6
Od jakiegoś czasu dosyć często rozładowuje mi się akumulator. Muszę go ładować dosłownie co 2tyg.
Sprawdziłem pobór prądu podczas postoju - 0,01A
Zmierzyłem również napięcie, które wynosi ~12,5V, jednak po odpaleniu samochodu napięcie zamiast się podnieść do 14V, spadło do 11,7V. Po zgaszeniu silnika wraca na normy.
Z początku myślałem że nie ma ładowania, ale po zapaleniu silnika kontrolka gaśnie, czyli tak jakby jednak to ładowanie było.
Co o tym myślicie?
Wrzucam filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=4UiZgFm-OAQ
Pozdrawiam.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Diux, Mierzyłeś to zapewne na akumulatorze,na alternatorze masz taki sam wynik?Jak tak to nie masz ładowania.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Masz rację. Sprawdzałem przy akumulatorze.
Nie bardzo wiem jednak jak mam sprawdzić to napięcie przy alternatorze.
Odchodzą od niego dwa przewody w tym jeden dosyć cienki.
Powiedz mi proszę jak mam podłączyć ten miernik żeby sprawdzić to napięcie...

Nie bardzo wiem jednak jak mam sprawdzić to napięcie przy alternatorze.
Odchodzą od niego dwa przewody w tym jeden dosyć cienki.
Powiedz mi proszę jak mam podłączyć ten miernik żeby sprawdzić to napięcie...

- Diux
- Berbeć
Diux, Kolego ten cienki to wzbudzanie,a ten gruby to główny + i mierz na tej śrubie,którą jest przykręcony i na bloku silnika lub na - na akumulatorze.
-

łukasz1983 - Members
Odepnij klemę z aku i sprawdź stan szczotek. Jak one będą ok . To będzie sprawdzić mostek prostowniczy.

-

pietrasiak2 - Members
Diux, Mi to wygląda na padnięty regulator napięcia,i stąd te skoki napięcia.Ale wykręć regulator i oceń stan szczotek i pierścieni ślizgowych.
-

łukasz1983 - Members
Diux, I gitara.
Proponuje ci jeszcze rozkręć połączenie + idące z akumulatora na rozrusznik i dalej z rozrusznika na alternator,dobrze je oczyść i nasmaruj smarem miedzianym,lub wazeliną techniczną.
Poprawi to przepływ prądu,a efekt tego będzie taki,że na akumulatorze będziesz miał większe napięcie,porównywalne z tym na alternatorze.
Proponuje ci jeszcze rozkręć połączenie + idące z akumulatora na rozrusznik i dalej z rozrusznika na alternator,dobrze je oczyść i nasmaruj smarem miedzianym,lub wazeliną techniczną.
Poprawi to przepływ prądu,a efekt tego będzie taki,że na akumulatorze będziesz miał większe napięcie,porównywalne z tym na alternatorze.
-

łukasz1983 - Members
Witam! Podepnę się pod temat, bo mam taki problem, że na odpalonym silniku, bez włączonych odbiorników prądu ładowanie wynosi 13,3V mniej więcej. Lecz jak dodam trochę gazu to prąd wzrasta w okolicach 14,4V. Akumulator mi nie pada, ale chyba coś jest nie tak. Dodam że alternator się grzeje. Czyściłem już wszystkie połączenia kabla + jak i -. Także czasami przez chwilę pali mi się kontrolka od ładowania, lecz dodam gazu i jest wszystko ok. Nowy regulator napięcia.
Golf III 1,6 LPG 1993r
-

chudy138 - Czytacz
chudy138, Prawdopodobnie brak wzbudzania.Sprawdź,czy na wolnych obrotach masz jakiekolwiek napięcie na wzbudzaniu.Jak nie to sprawdź,może gdzieś jest przerwany kabel.
-

łukasz1983 - Members
Sprawdziłem, napięcie jest w okolicach 13V. Ale teraz sprawdziłem z ciekawości jaka jest różnica na gazie i na benzynie. Okazało się że na benzynie ma normalne ładowanie, tzn 14,3V a na gazie 13,3V.
Golf III 1,6 LPG 1993r
-

chudy138 - Czytacz
• Strona 1 z 1