Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
na zapłonie miga kontrolka oleju
Witam . Zauważyłem że od pewnego czasu po przekręceniu na zapłon miga kontrolka ciśnienia oleju . Po odpaleniu od razu gaśnie i już się nie zapala , czyli norma , ale zastanawia mnie właśnie to miganie kontrolki na zapłonie , wcześniej na pewno tego nie było . Od około miesiąca również golf nierówno pracuje , jakby nie palił na jeden cylinder, tuż po odpaleniu na zimnym silniku przez kilka sekund , po chwili się wyrównuje i już jest ok , świece wymieniałem , kopułkę i palec również , kable Boscha 2 letnie , bez przebić . I tak właśnie zastanawiam się czy to miganie kontrolki oleju , to nie jest oznaka jakiejś awarii .
- Kml89955
- Czytacz
- Rocznik: 1992
- Silnik: 1.4abd
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Re: na zapłonie miga kontrolka oleju
Jeżeli mowa o tym silniku co w opisie, to nierówna praca może być spowodowana nieszczelnością lub luzem podstawy wtrysku, u mnie tak było, silnik dziwnie pracował, falował, miał "muła" i dużo palił. Poprawiłem to i silnik chodzi normalnie ale to by tłumaczyło tylko nierówną pracę.
-

kapi0908 - Berbeć
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Re: na zapłonie miga kontrolka oleju
Sprawdzałem podstawę wtrysku i jest sztywna i szczelna . Nierówna praca występuje tylko na zimnym silniku , kilka sekund po odpaleniu , po prostu tak jak by jeden cylinder załapuje z opóźnieniem. Wykręciłem dziś świece i na 4 cylindrze było trochę więcej nagaru , świeca nie była może jakoś bardzo okopcona , ale koło elektrod nazbierało się trochę czarnego nagaru , pozostałe świece czyściutkie , bez nagaru . Wyczyściłem świece i jest trochę lepiej , szybciej załapuje , zobaczymy co będzie dalej . Bałem się że to może być uszczelka pod głowicą , że płyn może przedostawać się na któryś cylinder , ale po sprawdzeniu świec na żadnej nie widać śladów płynu .
- Kml89955
- Czytacz
- Silnik: 1.4abd
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1