Witam, mam taki problem: Mój golf III 1.4B stał nie odpalany ok 4 miesiące bo miałem stłuczke przez ten czas była odłączona klima, chłodnica wody i wentylator no i swiatła przednie nic więcej . Gdy już go złozylem chcialem go odpalić ale nie stety sie nie udało nawet nie zakręcił za to poleciał spod maski jakiś dymek wiec było jakieś zwarcie , jak prubuje go palic to tylko zasyczy jak to zawsze przed odpaleniem i dalaj nic, dodam jeszcze ze na pycha pali i dodam jeszcze ze niewiem czy dobrze podłączyłem 2 kabelki do wiatraka jeden jest niebieski drugi brązowy i mogłem je na odwrót podłączyc ale to chyba nie ma znaczenie. Moje pytanie brzmi czy ktoś miał podobny problem lub wie co jest nie tak ze nie chce odpalić
DuCH311, Do wentylatora idą 3 kable.Brązowy to masa i biało-czerwony oraz czarno-czerwony jako + 1-szego i 2-giego biegu wentylatora chłodnicy.
A co do problemów z odpaleniem to podładowałeś aku,bo po tym 4-ro miesięcznym postoju pewnie go rozładowało.
Do wentylatora idą u mnie 2 kabelki, niebieski i brązowy a co do aku to jest naładowany nie pisałem tego wczesniej bo myslałem ze to oczywiste, jak ktoś naprawde zna przyczyne tego ze nie moge odpalić mojego golfa to prosze pisać.
DuCH311, Jakby to było oczywiste to bym o tym nie pisał.
A co do podłączenia kabli do wentylatora,to nie jest to obojętne który gdzie podepniesz,bo jak zrobisz to na odwrót to wentylator będzie chodził w złą strone (zamiast ciągnąć powietrze z zewnątrz będzie wypychał powietrze z komory silnika)
jak zdejmowales klemy do naprawy ,to może za luźno sa zalozone lub zanieczyszczone,wez oczyść klemy i zakręć mocno,jak jest slaby przepływ przez kleme to odpali na popych,ale jak dostaje duzy prad to pójdzie dym w miejscu styku klemy z akumulatorem