mfa wysokie spalanie

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

mfa wysokie spalanie

Postprzez Suchy95 » 18 paź 2014, o 14:29

Witam. Moj MFA po odpaleniu pokazuje kosmiczne spalanie i po czasie powoli spada do 12 litrow czasem ponizej, ale rzadko.

http://www.youtube.com/watch?v=jXh4o8Of ... e=youtu.be

to filmik spalania na postoju, wydaje mi sie ze u mnie tego nie ma, czy stoje czy jade spalanie zmienia sie co 100metrow.

Cos jest z MFA nie tak czy to tak ma byc?
Avatar użytkownika
Suchy95
Badacz tematu
 
Posty: 199
Dołączył(a): 23 sty 2014, o 17:19
Lokalizacja: Lipno

mfa wysokie spalanie

 

Postprzez palio » 18 paź 2014, o 14:34

Nie pokazuje 12 litrów tylko 1,2 l . Zapomniałeś o przecinku i spalanie jest ok. Spalanie najlepiej sprawdzić na vagu bo MFA czasami głupoty pokazuje.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3891
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Suchy95 » 18 paź 2014, o 14:37

nie , nie nie ma przecinka :) tak od 20 w dol spada do 12 podczas jazdy , i na postoju tez nic sie nie zmienia.

[ Dodano: 2014-10-18, 13:38 ]
przecinek jest ale np tak 12.8 tak pokazuje
Avatar użytkownika
Suchy95
Badacz tematu
 
Posty: 199
Dołączył(a): 23 sty 2014, o 17:19
Lokalizacja: Lipno

Postprzez BartheZz_3 » 18 paź 2014, o 14:52

palio, filmik nie jest kolegi Suchy95 :)
Mi na zimnym też pokazuje kosmiczne wyniki, ale po przejechaniu tych ~24km do roboty i tak mi pokazuje na końcu 4.9-5,3l
Mój rekord to 4.3l przez kilka km (za ciężarówką ;) )
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Suchy95 » 18 paź 2014, o 14:57

a mi pokazuje 12 przy jezdzie 80km/h przez jakies 30km to spadnie do 10 czasem. ale nie mam tego spalania na postoju
Avatar użytkownika
Suchy95
Badacz tematu
 
Posty: 199
Dołączył(a): 23 sty 2014, o 17:19
Lokalizacja: Lipno

Postprzez jasiu0997 » 18 paź 2014, o 15:00

U mnie tez jest problem bo u mnie nie pokazuje ani co 100 metrow ani co 5 sekund... na zimno po odpaleniu 99 potem 40pare i tak po 10 km zejdzie do 12 jadac 90... a na postoju nic sie nie zmienia
w kazdym innym aucie w jakim siedzialem dzialalo to jak nazwa wskazuje chwilowe nawet na postoju jak sie przygazowke zrobi to cos sie zmienia
a jak przelacze suwak na 2 czyli na srrdnie spalanie to wedlug mnie dziala poprawie i zmienia sie co iles tam km


Gdzie szukac przyczyny ?
Mój Concept :serce: moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html

<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
Avatar użytkownika
jasiu0997
Members
 
Posty: 1068
Dołączył(a): 27 lut 2012, o 00:56
Lokalizacja: Bytów

Postprzez BartheZz_3 » 18 paź 2014, o 22:02

Spalanie jest obliczane przez ECU, w ECU to pin 27, ale na jakiej podstawie jest to obliczane to nie wiem, może jakiś podzespół jest niesprawny i dlatego zawyża?
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez klaudek669 » 19 paź 2014, o 01:50

Nie wiem jak to liczy, ale u mnie się zgadza :-P

Filmik powyżej jest mój.

Wiem że w dieslu liczy w ECU z czasu otwarcia iglicy w jednym z wtrysków, bierze pod uwagę kąt wtrysku i temperaturę, a licznik jedynie wyświetla tą informacje na podstawie ECU.
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez Golf Maniak » 19 paź 2014, o 09:48

Jak napisał palio, MFA nie pokazuje realnych obliczeń.Mnie osobiście po odpaleniu samochodu pokazuje wartość 99 póżniej spada do ok 40-ciu i w dół (pierwszy przejechany kilimetr).Średnie spalanie obliczam prostą metodą po zatankowaniu samochodu pod "korek" zeruje podlicznik i po przejechaniu 100km tankuję z powrotem pod korek :)
Golf Maniak
Members
 
Posty: 1165
Dołączył(a): 4 lis 2012, o 09:30
Lokalizacja: Sosnowiec
Rocznik: 1997
Silnik: 1595 AFT
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez BartheZz_3 » 20 paź 2014, o 07:38

Golf Maniak napisał(a):40-ciu

Czterdziestciu? Czterdzieściu? :hyhy:
pokazuje realne obliczenia, wczoraj się zatankowałem po korek - 38,8l
MFA na 764km pokazało 5,1l/100km - co po przeliczeniu daje 38,96l spalonej ropki :]
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez klaudek669 » 20 paź 2014, o 19:46

Widocznie zależy u kogo :-D
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez jasiu0997 » 21 paź 2014, o 15:21

klaudek669, a przechodziłęś w jakiś tryb czy coś ? ze to spalanie tak "skakało"?
Mój Concept :serce: moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html

<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
Avatar użytkownika
jasiu0997
Members
 
Posty: 1068
Dołączył(a): 27 lut 2012, o 00:56
Lokalizacja: Bytów

Następna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 5 gości

cron