Siema dawno temu wpadłem na pomysł wsadzenia domowo-komputerowego sprzętu do swojej III
szukałem, czytałem i troche znalazłem filmików od gości którzy mieli taką samą wizje jak ja :
http://www.youtube.com/watch?v=7bgRWYPD4Bk
teraz chciałem wypróbować swój pomysł wiec zakupiłem sprzęt na test logitech x 210, 25 W rsm (na początek, docelowo to z2300 jak wypali) chodzi on jak każdy wie na 220~230 v ale w środku ma transformatorek który zmniejsza zasilanie na
13,5v i teraz moje pytanie co sie stanie jak podłącze go pod zasilanie z samochodu (bez transformatora)
wie prościej i bezpieczniej było by kupić przetwornice ale poco zwiększać moc z 12v na 220v i z powrotem ją zmniejszać.
"jak to nie ten dział to sorka ale tu chodzi o elektryczność "
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
logitech w samochodzie ?
by golf
- Lukasz_golf_1,4
- Czytacz
Zamiast transformatora podłączasz 12V z instalacji samochodowej i powinno śmigać, tylko musisz znaleźć dwa przewody, które mają stały prąd 12V nie zmienny jak z transformatora! Prąd zmienny z transformatora przechodzi jeszcze przez diody prostownicze, dopiero jako stały trafia na zasilanie sprzętu.
Kiedyś z maluchu podłączyłem wzmacniacz domowy, który normalnie hulał jak z 220v. Wywaliłem z niego transformatorek, znalazłem dwa kabelki (+) i (-), pod które podłączyłem 12v z akumulatora.
Kiedyś z maluchu podłączyłem wzmacniacz domowy, który normalnie hulał jak z 220v. Wywaliłem z niego transformatorek, znalazłem dwa kabelki (+) i (-), pod które podłączyłem 12v z akumulatora.
-

prezesik - Members
prezesik25 napisał(a):tylko musisz znaleźć dwa przewody, które mają stały prąd 12V nie zmienny jak z transformatora! Prąd zmienny z transformatora przechodzi jeszcze przez diody prostownicze, dopiero jako stały trafia na zasilanie sprzętu..
w tym sprzęcie jest tak ze z transformatora wychodzą dwa kable z prądem 13,5v i 1800ma tylko dwa kable i wchodzą do płytki gdzie najpierw biegną przez diody, jeśli odetne te kable i podłącze je pod np. gniazdo zapalniczki to będzie to oczym napisałeś ?
by golf
- Lukasz_golf_1,4
- Czytacz
Lukasz_golf_1,4 napisał(a):prezesik25 napisał(a):tylko musisz znaleźć dwa przewody, które mają stały prąd 12V nie zmienny jak z transformatora! Prąd zmienny z transformatora przechodzi jeszcze przez diody prostownicze, dopiero jako stały trafia na zasilanie sprzętu..
w tym sprzęcie jest tak ze z transformatora wychodzą dwa kable z prądem 13,5v i 1800ma tylko dwa kable i wchodzą do płytki gdzie najpierw biegną przez diody, jeśli odetne te kable i podłącze je pod np. gniazdo zapalniczki to będzie to oczym napisałeś ?
Po pierwsze nie prąd ma 13,5V, a napięcie.
Po drugie możesz zrobić tak jak mówiłeś ale na każdej z diod będzie spadek napięcia jeśli są 4 diony tzw mostek to będzie spadek napięcia ok 1,2V. czyli na zasilanie pójdzie z instalacji z samochodu masz ok 14V-1,2V daje 11,8V powinno to wystarczyć do zasilenia układu tylko daj jeszcze jakiś bezpiecznik. Jeśli te 11,8V będzie za mało musisz podłączyć zasilanie po diodach.
- Skubi
- Czytacz
tak jak koledzy pisza piwinieneś podłączyć zasilanie za mostkiem Grezta ale przed diodą zenera tak jak pokazuje strzałka...ale wiedz że musisz wymontować ten mostęk tak aby napięcie nie dochodziło do niego i jak mozesz to za stabilizatorem napięcia sprawdz miernikiem jakie jest napięcie przy zasilaniu 230V a jakie uzyskasz przy zasilaniu zapięciem z instalacji samochodowej

ZAPRASZAM-> http://www.golf3.pl/topics2/14-aex-vt53 ... ght=#38001 <-ZAPRASZAM
-

golfik60 - Badacz tematu
• Strona 1 z 1