Kostka stacyjki a fabryczny centralny/alarm

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Kostka stacyjki a fabryczny centralny/alarm

Postprzez Decybel_Pl » 10 kwi 2016, o 15:45

Witam wszystkich chętnych udzielić porady z doświadczenia :)
Mój problem pojawił się kilka dni temu, otóz mój seryjny centralny (chyba z alarmem) otworzył mi ślicznie samochód (z pilota od co prawda dołożonego sterownika, który jednak nie powinien tutaj odgrywać roli, gdyż steruje tylko oryginalną instalacją centralnego zamka), lecz niestety to przekręceniu kluczyka w stacyjce w pozycję "na zapłon" kontrolki na zegarach zamiast zacząć normalnie świecić (ładowanie i olej) ledwo co się żażyły, natomiast przy próbie przekręcenia kluczyka pozycję dalej i uruchoniemia rozrusznika słychać było tylko jakieś cichutkie jęknięcie dochodzące albo spod maski, albo zza zegarów i cisza - rozrusznik ani drgnie.
Szukając informacji trafiłem na często pojawiającą się awarię w mk3, mianowicie kostka stacyjki - wydawałoby sie prawdopodobny powód moich problemów... Tyle że tutaj moja wątpliwość. Po kilku próbach uruchomienia auta z efektem jak opisałem powyżej - zrezygnowałem, pojechałem innym, ale tutaj zaskoczenie, mój centralny samochodu już mi od tego momentu nie zamyka ani nie otwiera (ani dołożonym pilotem, ani kluczykiem w drzwiach. Nie reaguje też dioda na drzwiach kierowcy - zamykają się tylko te drzwi i koniec.
I tutaj moje pytanie - jaki związek może mieć jedna awaria z drugą? Bo ewidentnie jakiś ma. Będę wdzięczny za każdą poradę, bo ja już tracę pomysły. Nie chcę rozgrzebywać kostki stacyjki bez potrzeby, a może ktoś z Was miał podobne problemy? Z góry dzięki.
Decybel_Pl
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 17 lis 2014, o 04:20
Lokalizacja: Kęty

Kostka stacyjki a fabryczny centralny/alarm

 

Re: Kostka stacyjki a fabryczny centralny/alarm

Postprzez adams » 10 kwi 2016, o 16:32

Witaj ! Jak na mój gust to nie jest wina kostki stacyjki (mimo ze to jest standard :) ) ale raczej słaba masa lub plus. Sprawdź czy Ci klemy na akumulatorze nie zarosły. Podejrzewam że wyczyszczenie drobnym papierkiem załatwi sprawę :)
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Kostka stacyjki a fabryczny centralny/alarm

Postprzez Decybel_Pl » 10 kwi 2016, o 22:30

No niestety, w tym kierunku się udałem w pierwszej kolejności, bez rezultatu :/ Zresztą przez lata użerania się ze starszymi autami wyrobiłem sobie nawyk dbania o klemy i stan połączeń więc to wykluczam. Akumulator jest w zasadzie nowy (bosch z października 2015, działał bez zarzutu od zakupu), ładowanie też było książkowe. A co do ewentualnego braku należytej masy - jakieś sugestie co do punktów w które radzicie zajrzeć najpierw? Pewnie główna masa tablicy bezpieczników to gdzieś w jej okolicy powinna być, to się nasuwa od razu, ale może ktoś coś zasugeruje?
Decybel_Pl
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 17 lis 2014, o 04:20
Lokalizacja: Kęty

Re: Kostka stacyjki a fabryczny centralny/alarm

Postprzez adams » 11 kwi 2016, o 15:31

No wiesz tak na logike to bezpieczniki nie potrzebuja masy. Ich tablica rowniez ;) Ale zerknij pod zbiorniczek wyrownawczy (pod nim powinna byc przykrecona masa). Drugi punkt ktory bym sprawdzil to przewod plusowy ktory idzie od aku do tablicy bezpiecznikow. Narazie tyle co mi na szybko przybiega do glowy ;)
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Kostka stacyjki a fabryczny centralny/alarm

Postprzez Decybel_Pl » 12 kwi 2016, o 13:13

Prawdę mówisz, to się zgadza ;-) Chodziło mi o punkt do którego "zmasowana" jest wiązka deski rozdzielczej mówiąc w uproszczeniu. Ale tą masę przy zbiorniczku sprawdzę, bo tam nie zaglądałem (nigdy nawet nie zwróciłem uwagi, że tam jakakolwiek masa jest ;) ), dzięki.
Decybel_Pl
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 17 lis 2014, o 04:20
Lokalizacja: Kęty

Re: Kostka stacyjki a fabryczny centralny/alarm

Postprzez pablomed » 14 kwi 2016, o 21:26

skoro nie działa rozrusznik i kontrolki i central to nie kombinuj za bardzo bo wygląda na to że zwyczajnie masz rozładowany aku, jeśli mam rację to naładuj a potem zrobisz dochodzenie co zżera prąd
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie





Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości