Jaki interface - kabel PC do starego? Golf III 1.6 93r 3d.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez ministerpl » 21 lut 2011, o 19:41

Witam mam od miesiąca golfa 3 kopiłem od kobiety lekko zaniedbanego mechanicznie zato w srodku jak nówkę. Przebieg 131tys obecnie juz 135tys. Po zakupie wymieniłem filtr powietrza, oleju, olej, świece, przewody zapłonowe palec i kopułka wydały się ok wiec nie wymieniałem. W golfie po odpaleniu na zimnym silniku przez pewien czas falowały obroty, na gazie było wszystko ok. Gaz to niestety 1 generacja bez komputera, ale jest emulator sondy lambda. Golfem śmigałem dosyć dużo a nawet bardzo dużo było tak że przez 7 dni dzien w dzien nawet 6 godzin za kółkiem głównie po miescie, spalanie okolo 14litrów gazu. Wczoraj niestety rano po odpaleniu popyrkał poksztusił się ( byłem głupi że nie dodałem mu gazu jak zwykle tylko pozwoliłem żeby się zadusił) i zgasł. Potem juz go nie odpaliłem probowalem na rozne sposoby pulsując pedałem gazu z wcisnietym pedałem gazu, z puszczonym pedałem gazu, próbowałem odpalić go nawet na gazie - nic. Na benzynie i gazie jak wcisne pedał gazu do podłogi i pokręcę parę sek rozrusznikiem to tak jakby łapał ale niestety na krótko i po 1-2 sek zdychał.

Postanowiłem sprawdzić na komputerze co mu dolega jako że mam laptopa i ogólnie znam się na kompach pomyślałem ze sobie kupie sam kabel - tylko który ? :

Oczywiście do tego jeszcze będzie przejściówka na 4 pin 2 biale i 2 czarne.
Jaki soft polecicie?
ministerpl
Berbeć

Postprzez paliwo » 21 lut 2011, o 21:12

kabel polecam ten 2
paliwo
Badacz tematu

Postprzez ministerpl » 21 lut 2011, o 21:26

a coś wiecej dlaczego ten drugi? Gdyż jakiś soft łatwiej do niego dostac ? Wiecej rzeczy moge nim zrobic ? Czy tylko dla tego ze jest droższy ?
ministerpl
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 21 lut 2011, o 22:28

paliwo napisał(a):kabel polecam ten 2
ja tez polecam ale u mnie w golfie pracuje dość niestabilnie nie wiem czemu

ale ten kabelek obsługuje dużo więcej samochodów

jeśli nie chcesz się bawić w diagnostykę to spokojnie kup sobie zwykły kabelek VAG i tylko masz do golfa bez żadnych cudów
marcinkoz2910
Members

Postprzez K@mil » 21 lut 2011, o 22:32

Ten z pierwszego linka starczy... i tak kolega na obd 1 nie zdziała za duzo nim nawet jak kupi ten drugi...
Przejściówka obojetnie jaka :) byle działała

Program darmowy: Polski Vag starczy
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez ministerpl » 22 lut 2011, o 11:43

ogólnie mam jeszcze mondeo m2 1.8td nie wiem czy ma wejscie do komputera, jesli tak to moze elm 327 ? czym sie te dwa różnią ? Cchciałbym juz dzisiaj kupic, różnica cen okolo 40 zl bedzie w moim miesicie przy odbiorze osobistym
ministerpl
Berbeć

Re: Jaki interface - kabel PC do starego? Golf III 1.6 93r 3

Postprzez PabloSBT » 22 lut 2011, o 13:32

ministerpl napisał(a):Witam mam od miesiąca golfa 3 kopiłem od kobiety lekko zaniedbanego mechanicznie zato w srodku jak nówkę. Przebieg 131tys obecnie juz 135tys. Po zakupie wymieniłem filtr powietrza, oleju, olej, świece, przewody zapłonowe palec i kopułka wydały się ok wiec nie wymieniałem. W golfie po odpaleniu na zimnym silniku przez pewien czas falowały obroty, na gazie było wszystko ok. Gaz to niestety 1 generacja bez komputera, ale jest emulator sondy lambda. Golfem śmigałem dosyć dużo a nawet bardzo dużo było tak że przez 7 dni dzien w dzien nawet 6 godzin za kółkiem głównie po miescie, spalanie okolo 14litrów gazu. Wczoraj niestety rano po odpaleniu popyrkał poksztusił się ( byłem głupi że nie dodałem mu gazu jak zwykle tylko pozwoliłem żeby się zadusił) i zgasł. Potem juz go nie odpaliłem probowalem na rozne sposoby pulsując pedałem gazu z wcisnietym pedałem gazu, z puszczonym pedałem gazu, próbowałem odpalić go nawet na gazie - nic. Na benzynie i gazie jak wcisne pedał gazu do podłogi i pokręcę parę sek rozrusznikiem to tak jakby łapał ale niestety na krótko i po 1-2 sek zdychał.

Postanowiłem sprawdzić na komputerze co mu dolega jako że mam laptopa i ogólnie znam się na kompach pomyślałem ze sobie kupie sam kabel - tylko który ? :

Oczywiście do tego jeszcze będzie przejściówka na 4 pin 2 biale i 2 czarne.
Jaki soft polecicie?

tych kabli które podałeś linki nie podłączysz do golfa z twojego rocznika bo u ciebie jest wejście OBDI a ty dałeś linki z OBDII
coś takiego musisz kupić żeby się podłączyć do gniazda diagnostycznego
a sprawdzałeś czy masz gniazdo wogóle ?? bo słyszałem że nie wszystkie golfy III z początku miały złącze diagnostyczne w środku niektóre miały chyba pod maską na diodę tak jak w golfie II. Sprawdź czy pod tymi zaślepkami koło ogrzewania tylniej szyby masz takie 2 wtyczki białą i czarną
PabloSBT
Members

Postprzez ministerpl » 22 lut 2011, o 17:39

Mam 2 kabelki na wprost od wajchy skrzyni biegów, przy zapalniczce jeden czarny drogi bialy. Mechanik juz przy zakupie się wpinał aby zobaczyć co jest nie tak.
chce kupic taki adapter
co do kabli nie wiem czy elm327 czy zwykly obd2 - usb, czy oprogramowanie z jednego i drugiego nie bedzie działać na obydwoch ?
ministerpl
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 22 lut 2011, o 21:26

PabloSBT, jak nie podłączy? zastosuje przejście i musi działać

a kody błyskowe te co piszesz coś o diodzie to były tylko w MK2 w MK3 juz była diagnostyka poprzez OBD1 I OBD2 z czym w złączu OBD1 można w odpowiedni sposób wywołać kody błyskowe

ministerpl napisał(a):ogólnie mam jeszcze mondeo m2 1.8td nie wiem czy ma wejscie do komputera, jesli tak to moze elm 327 ? czym sie te dwa różnią ? Cchciałbym juz dzisiaj kupic, różnica cen okolo 40 zl bedzie w moim miesicie przy odbiorze osobistym
a co do tego to możesz go podłączyć przez tego ELM ale tutaj już nie zadziała przejście na OBD1 w golfie

pisałem Ci troszkę wyżej jak ten ELM się zachowuje w Golfie 3 a już w Passacie śmiga rewelacyjnie
marcinkoz2910
Members

Postprzez Zico63 » 27 lut 2011, o 19:59

W niektórych Golfach 3 z początku produkcji linia L do kodów błyskowych była jeszcze aktywna, jak w Golfach 2.
Zico63
Members

- - - systemy kolejkowe

Powrót do Elektryka