szczotki wymieniłem rok temu i sprawdzałem są ok sprawdzałem kabelek wzbudzenia i nigdzie nie jest rozłączony ale nie świeciła mi kontrolka akumulatora a powinna jak nie ma ładowania myślę że to wina diód bo kiedyś tak miałem że na wolnych mi świeciła kontrolka a jak dodałem gazu top gasła i chce kupić nowy altek czy musi mieć taką samą moc 70A jak mój czy mogę bez problemu wsadzić 90A?? bo ten mi się za słaby wydajeModerator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Jaki Alternator
Witam! wczoraj podczas jazdy walnęło mi ładowanie zgasiłem samochód i już później nie odpalił
szczotki wymieniłem rok temu i sprawdzałem są ok sprawdzałem kabelek wzbudzenia i nigdzie nie jest rozłączony ale nie świeciła mi kontrolka akumulatora a powinna jak nie ma ładowania myślę że to wina diód bo kiedyś tak miałem że na wolnych mi świeciła kontrolka a jak dodałem gazu top gasła i chce kupić nowy altek czy musi mieć taką samą moc 70A jak mój czy mogę bez problemu wsadzić 90A?? bo ten mi się za słaby wydaje
szczotki wymieniłem rok temu i sprawdzałem są ok sprawdzałem kabelek wzbudzenia i nigdzie nie jest rozłączony ale nie świeciła mi kontrolka akumulatora a powinna jak nie ma ładowania myślę że to wina diód bo kiedyś tak miałem że na wolnych mi świeciła kontrolka a jak dodałem gazu top gasła i chce kupić nowy altek czy musi mieć taką samą moc 70A jak mój czy mogę bez problemu wsadzić 90A?? bo ten mi się za słaby wydaje- PabloSBT
- Members
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
tylko że ja miałem tak że włączyłem audio światła i dmuchawę i mi światła przygasały a na aku było ładowanie 13.4 V a nowy oryginalny regulator napięcia był dla tego chce mocniejszy tylko teraz pytanie czy inny Bosch mocniejszy będzie pasował 

- PabloSBT
- Members
Z tego co się orientuje to 90A podejdzie bez problemu(chodzi o mocowanie),ale może on mocniej obciążać silnik(gdzieś coś takiego czytałem.)
Ja jak włącze światła,dmuchawe na 2 i audio(w bagażniku mam tube) to na aku mam ładowanie rzędu 13,8V a przy altku 14,00,także mam spadek 0,2V na instalacji,może u ciebie też tak jest tylko,że masz większe spadki napięcia.Pomierz ładowanie przy altku.
Ja jak włącze światła,dmuchawe na 2 i audio(w bagażniku mam tube) to na aku mam ładowanie rzędu 13,8V a przy altku 14,00,także mam spadek 0,2V na instalacji,może u ciebie też tak jest tylko,że masz większe spadki napięcia.Pomierz ładowanie przy altku.
-

łukasz1983 - Members
- PabloSBT
- Members
A jakie masz ładowanie bez obciążenia?Jak w granicach 14,2V lub więcej to winne są prawdopodobnie szczotki.
-

łukasz1983 - Members
ale szczotki wymieniałem 14.05 V a teraz wcale ładwania nie mam
do tego nie świeci mi kontrolka akumulatora ale wzbudzenie nie jest nigdzie uszkodzone 
do tego nie świeci mi kontrolka akumulatora ale wzbudzenie nie jest nigdzie uszkodzone 
- PabloSBT
- Members
-

łukasz1983 - Members
regulator dobry jest sprawdzałem włożyłem drugi i to samo wiec diody to czyli bez problemu mogę założyć altek 90 Boscha zamiast 70 

- PabloSBT
- Members