Golf 3 radio LG LCS300AR a głosnik Panasonic

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Golf 3 radio LG LCS300AR a głosnik Panasonic

Postprzez Shakur92 » 17 lut 2015, o 10:58

Witam mam pytanie, przypomniałem sobie ostatnio że mam w domu głosniki od wieży Panasonic SA-AK410. Są to głosniki 150W 6 Ω. Sprobowałem je podłączyc tak z braku laku innych :P i o dziwo efekt jest bardzo dobry jak na taki głosnik. Pytanie moje brzmi tak czy może stac się cos z radiem ew przewodami w samochodzie ? Gdzies słyszałem ze takie głosniki nie nadają się do auta. Moje radio to LG LCS300AR 4x53W. Czekam na odpowiedz.
Shakur92
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 17 lut 2015, o 10:50
Lokalizacja: Myślenice

Golf 3 radio LG LCS300AR a głosnik Panasonic

 

Postprzez Andrejjo » 17 lut 2015, o 11:24

Nie jest to zbyt dobry wybór, nieodpowiednia oporność głośników może doprowadzić do upalenia końcówki w radiu. Wiem co te głośniczki potrafią bo nadal z nich korzystam w domu.
Andrejjo
Czytacz
 
Posty: 33
Dołączył(a): 6 gru 2014, o 02:58
Lokalizacja: Załuki / Białystok

Postprzez Shakur92 » 17 lut 2015, o 11:25

Czyli co sugerujesz? zeby je zdemontowac? dodam że podpiąłem tylko jeden głosnik
Shakur92
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 17 lut 2015, o 10:50
Lokalizacja: Myślenice

Postprzez klaudek669 » 17 lut 2015, o 11:31

Radio masz z wyjściem 4Ω, podłączając wyższą impedancje czyli w Twoim przypadku 6Ω nie zrobisz nic złego i nic się nie spali. Musisz tylko pamiętać aby pod jedno wyjście podłączać jeden głośnik.

Niższej impedancji czyli np 2Ω nie wolno podłączać.
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez Shakur92 » 17 lut 2015, o 12:05

klaudek669 napisał(a): Musisz tylko pamiętać aby pod jedno wyjście podłączać jeden głośnik.

Niższej impedancji czyli np 2Ω nie wolno podłączać.


Jestem zielony w tych sprawach :P Jeden głosnik pod pod jedno wejscie ? Jak mam to rozumiec ;]
Shakur92
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 17 lut 2015, o 10:50
Lokalizacja: Myślenice

Postprzez Andrejjo » 17 lut 2015, o 12:45

W głośnikach masz 4 kable, nie skręcaj ich razem, tylko każdą parę pod osobne kanały podłączaj.
Andrejjo
Czytacz
 
Posty: 33
Dołączył(a): 6 gru 2014, o 02:58
Lokalizacja: Załuki / Białystok

Postprzez klaudek669 » 17 lut 2015, o 15:08

Dokładnie, max 4 głośniki prawy przód lewy przód prawy tył i lewy tył, tak jak sa wyjścia w radiu :mrgreen:
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez Shakur92 » 17 lut 2015, o 20:11

Ahym. No to ja mam dwa z przodu pod szybą, dwa w drzwiach no i w bagażniku ten od wieży panasonic :p

[ Dodano: 2015-02-18, 15:36 ]
Mogę tak zostawić czy istnieje jakieś ryzyko awarii
Shakur92
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 17 lut 2015, o 10:50
Lokalizacja: Myślenice


- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości