Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Czujnik temperatury problem
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Mam następujący problem nie pokazuje mi temperatury zmieniłem czujnik i dalej jest to samo. napięcie na wtyczce jest na pinach 1,3 jest 5v a na 2,4 10v. czytałem w necie ze można sprawdzić podłączając pin 4 da masy np. z akumulatora i sie ma dźwignąć wskazówka jak tak podłącze to działa idzie w góre a jak jest podpięty czujnik to ani drgnie leży na zerze. Proszę o szybka pomoc
- kanda20
- Berbeć
kanda20 napisał(a):można sprawdzić podłączając pin 4 da masy np. z akumulatora i sie ma dźwignąć wskazówka jak tak podłącze to działa idzie w góre a jak jest podpięty czujnik to ani drgnie leży na zerze.
A czy spinał Kolega piny 2 z 4 we wtyku? Prawdopodobnie uszkodził się brązowy przewód do masy

-

Zico63 - Members
To albo czujnik jest nie taki, albo kolejny kupiony - ten "ze sklepu" też jest walnięty - albo moja wiedza jest nic nie warta: Jeśli jest jak Kolega pisze, oznacza to ciągłość przewodów i wina zostaje po stronie czujników.
A czy piny we wtyku oraz w czujnikach są na jednakowej wysokości, zaden się nie ułamał, żaden nie wysunął "do tyłu"?
A czy piny we wtyku oraz w czujnikach są na jednakowej wysokości, zaden się nie ułamał, żaden nie wysunął "do tyłu"?
-

Zico63 - Members
a czy kupiłeś czujni z paskiem w tym samym kolorze??
Każdy czujnik ma inne zakresy pomiarowe (są zielone, żółte, niebieskie i czerwone) i zastosowanie innego czujnika może powodować to, że nie będzie wskazywał temp. lub będzie przekłamywał...
Każdy czujnik ma inne zakresy pomiarowe (są zielone, żółte, niebieskie i czerwone) i zastosowanie innego czujnika może powodować to, że nie będzie wskazywał temp. lub będzie przekłamywał...
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom 

-

RAQnio_V - Badacz tematu
jak dla mnie to czujnik jest walniety
Moje VWozidelko
> moj-golf/mkiii-dawidjg-recaro-projektory-gwint-borbet-t-t40840.html
> moj-golf/mkiii-dawidjg-recaro-projektory-gwint-borbet-t-t40840.html-

DawidJG - Badacz tematu
kopiłem czujnik z paskiem tego samego koloru jest żółty. silnik jest cieply nie zaleznie od tego ile przejdę pokazuje zero. mierzełem rezystancje na obudwu czujnikach i pokazuje ok.1600 Ohm wiec wydaje mi sie ze tak powinno byc czy sie myle??. Nie pasuje mi cos ta wtyczka ze sa zle kable podłączone do niej bo jak sprawdzałem czy sie dźwignie zwierając 2 i 4 pin to tylko działało jak po przekątnej zwarłem a chyba tak nie powinno byc. To jest samochod mojego ojca i odkad go kupil nie pokazywal temperatury i postanowilem to naprawic tylko jak narazie to mi pomysłów brakło
[ Dodano: 2012-02-20, 11:42 ]
posprawdzałem jescze raz dokladnie i wszystko jest dobrze podpiete a dalej nie pokazuj temp sprawdzalem mase i jest dobrze. mozliwe jest to ze kupilem zepsuty czujnik??
[ Dodano: 2012-02-20, 11:42 ]
posprawdzałem jescze raz dokladnie i wszystko jest dobrze podpiete a dalej nie pokazuj temp sprawdzalem mase i jest dobrze. mozliwe jest to ze kupilem zepsuty czujnik??
- kanda20
- Berbeć
zmalazlem odpowiedz poprostu nie grzeje mi sie silnik jak zatkalem chłodnice troche to wskazówka dzwiga sie na wys. tych kreseczek. czy to jest wina tylko termostatu?? czy czegos jeszcze
jutro zmienie termostat i zobacze czy cos da
dzieki za pomoc
jutro zmienie termostat i zobacze czy cos da
dzieki za pomoc
- kanda20
- Berbeć