Czujnik temperatury paliwa

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Czujnik temperatury paliwa

Postprzez krzysiello » 30 mar 2015, o 21:13

Witam, mam Golfa 3 1.9 tdi 90km AHU 1995
Wyskoczył mi błąd:
00539 - Fuel Temperature Sensor (G81)
30-00 Open or Short to B+

Więc wymieniłem czujnik na nowy BOSCH'a a błąd dalej wyskakuje. Sprawdziłem w kostce od pompy i na pinie 4 nie ma w ogóle prądu, oporności ani nic. Gdzie ten kabel powinien iść żeby podłączyć go na nowo od kostki do kostki? Proszę o szybką pomoc
krzysiello
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 14 paź 2014, o 18:20
Lokalizacja: Z Polski

Czujnik temperatury paliwa

 

Postprzez BartheZz_3 » 30 mar 2015, o 21:34

Wg schematów na 4 pinie jest masa :) jaki kolor ma kabel? Niebiesko-brązowy?
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez krzysiello » 30 mar 2015, o 21:39

Tak, niebiesko-brązowy, ale jak podłączałem do masy to na komputerze wyskakuje błąd GROUND ZERO czy coś takiego
krzysiello
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 14 paź 2014, o 18:20
Lokalizacja: Z Polski

Postprzez slawek5t » 31 mar 2015, o 01:36

Ground to masa czyli błąd masy.

Short + to zwarcie na plusie.

Być może sam czujnik uległ uszkodzeniu, rzadko to sie zdarza ale jedniak. Znajduje się on w nastawniku pompy wtryskowej.

Zaraz, zaraz, jaki ty czujnik wymieniales? Może nie ten ?

PS: AHU wychodziły dopiero w 96 roku

PS 2 :
Sprawdź vagiem temp paliwa to bedziemy wiedzieli wiecej. Np z rana temperatury paliwa i pozostalych powinny byc bardziej zbliżone.

tutaj masz wartosci Ohm:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 62641.html
Mój golfik ;)
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez krzysiello » 31 mar 2015, o 16:24

Wymieniłem czujnik temperatury paliwa ten w pompie na nowy BOSCHA. Temperaturę pokazuję ciągle tą samą -5 z przecinkiem
krzysiello
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 14 paź 2014, o 18:20
Lokalizacja: Z Polski

Postprzez slawek5t » 31 mar 2015, o 23:32

-5,4 ;)
Czyli masz gdzieś przetarte przewody. Sprawdź dokładnie
Mój golfik ;)
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie


- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość