Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Ciężko kręci/odpala gdy wilgotno lub zimno
Witam, posiadam pewien dość uciążliwy problem a mianowicie ciężko odpala mój golfik gdy jest wilgotno (długo kręci i trzeba chwilę potrzymać na gazie żeby nie zgasł) natomiast gdy jest zimno słabo kręci rozrusznik jakby go coś trzymało (jest takie chłiip chłiip ogólnie wolnokręci) czasem po kilku próbach rozładuje aku. Do tej pory wymieniłem kable WN, kopułkę, palec, świece, czujnik temperatury, szczotki i tulejki w rozruszniku i czyściłem przepustncę. Już naprawdę nie wiem co może być przyczyną że ciężko pali. Wiele czytałem ale nie znalazłem odpowiedzi na każdym forum pisze że przyczyną jest jedna z tych rzeczy ktore ja już wymieniłem. Myślę jeszcze nad cewką zapłonową ale nie jestem pewien czy może pomóc. Mój golf to 1.4 B+G ABD.
- dawidx300
- Berbeć
skoro słabo kręci (mrozów przecież niema jeszcze) to albo aku albo rozrusznik ma opory od zużycia i trzeba go zmienić lub naprawić, tulejki to nie wszystko, sa szczotki, przekładnia, tulejka w bloku, sprawna używka z 8 dych
- pablomed
- Members
dawidx300, Ewentualnie słabe połączenie aku-rozrusznik.
Sprawdź połączenie od klemy + do rozrusznika i od klemy - do silnika,oraz czy klemy dobrze są przykręcone.
Sprawdź połączenie od klemy + do rozrusznika i od klemy - do silnika,oraz czy klemy dobrze są przykręcone.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Sprawdzę kable jeśli to nie pomoże to pozostanie chyba wymiana rozrusznika. Najgorsze jest to że nawet jak jest mały przymrozek to już jest ciężko go odpalić a problem potęguję się jak wcześniej trochę popada deszcz lub jest wilgotno na dworze.
- dawidx300
- Berbeć
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Silnik: 2.0 2E GTI
dawidx300 napisał(a):długo kręci i trzeba chwilę potrzymać na gazie żeby nie zgasł
Zrób taki test (wiem co mówię 2,5 roku bluzgałem w zimę). Odepnij przewód idący od parownika do miksera jak zgasisz silnik. Zostaw na noc odpięty i sprawdź jak Ci odpali na benzynie po nocy gdy jest zimny. Jak długo będziesz musiał kręcić rozrusznikiem i jak długo będziesz musiał na pedale gazu nogę trzymać żeby nie zdechł. O ile się nie mylę masz jednopunkt nie ?
-

adams - Gaduła
- Silnik: ABU
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1