Mam problem z centralnym zamkiem, a konkretnie chodzi o drzwi kierowcy. Wszystko bylo dobrze i nagle od kilku dni pojawil sie taki problem:
Jak otwieram drzwi kluczykiem to rygiel na chwile idzie do gory i chowa sie wraz z powrotem kluczyka - pozostale dzwi sie nie otwieraja. Jezeli cofne w prawo jakbym zamykal i znow probowal otworzyc to otwieraja sie tylko drzwi kierowcy i doslownie za kilka sekund centralny je zamyka. W drzwiach pasazera problemu nie ma zadnego, mozna zamykac i otwierac i wszystko dziala poprawnie. Zalozylem z drugiego auta pompke (w bagazniku) i bez zmian, pozniej zmienilem pompke w drzwiach i tez to samo.
Chodzi o golfa 1.6 AEK z centralnym zamkiem, domykaniem szyb. A.. jak zamykam drzwi z pilota to mrugaja tylko kierunki po jednej stronie (a powinny wszystkie) szyby jak sie domykaja to tez tylko dwie od strony kierowcy, a powinny tez chyba wszystkie.
Czy ktos mi powie gdzie tkwi problem? elektryka?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Pewnie coś z niefachowym montażem sterownika do pilota, czyli zwarcie do kabla zamykającego szarego z centrala fabycznego. Ale napisz jeszcze co się dzieje kiedy otwierasz kluczykiem drzwi pasażera, czy wówczas też rygle się chowają same.
- pablomed
- Members
jednak nie do końca jasno opisałeś, zamek orginalny pneumatyczny uruchamia zawsze wszystkie drzwi naraz, a ty piszesz w pewnym miejscu że tyko drzwi kierowcy się otwierają, to albo masz elekjtryczny dokładany zamek albo po prostu otwierasz je kluczykiem a zamk nie zadziała. Problem bedzie prawdopodobnie ze zwarciem plusa do kabla zamykającego szarego. Z winy włącznikaalbo zwarcia na kablach
- pablomed
- Members
Zamek jest oryginalny pneumat, od strony kierowcy mozna zamknac wszystkie dzrzwi ale otworzyc tylko strone kierowcy. Oczywiscie wyglada to tak, ze jak chce otworzyc od strony kierowcy to przekrecam w lewo i sie nie otwiera, bo pompka pcha na sile kluczyk z powrotem i jak go cofne i pozniej jeszcze raz otworze to otwieraja sie tylko drzwi kierowcy (tak jakby nie bylo centralnego) i po otwarciu drzwi po kilku sekundach sam sie jakby hm.. uzbraja i zamyka. Jak operacje zrobie szybko i wloze klucz do stacyjki to sie nie zamyka.
W drzwiach pasazera nie ma zadnych problemow, bo mozna otwierac i zamykac i wszystkie drzwi dzialaja poprawnie.
W drzwiach pasazera nie ma zadnych problemow, bo mozna otwierac i zamykac i wszystkie drzwi dzialaja poprawnie.
- Nervusek
ta w bagazniku. wiesz nie kazdemu moze pomoc mi pomogło. rozbierz boczek od drzwi i oblukaj
[ Dodano: 2012-03-31, 15:13 ]
a może wkładka zakma cos szwankuje? sprawdz
[ Dodano: 2012-03-31, 15:13 ]
Nervusek napisał(a):W drzwiach pasazera nie ma zadnych problemow, bo mozna otwierac i zamykac i wszystkie drzwi dzialaja poprawnie.
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
- rafal9119
- Members
rafal9119 napisał(a):ta w bagazniku. wiesz nie kazdemu moze pomoc mi pomogło. rozbierz boczek od drzwi i oblukaj
[ Dodano: 2012-03-31, 15:13 ]Nervusek napisał(a):W drzwiach pasazera nie ma zadnych problemow, bo mozna otwierac i zamykac i wszystkie drzwi dzialaja poprawnie.
Rozebralem, wycziscilem i ciagle to samo:-(
[ Dodano: 2012-04-01, 11:07 ]
Przelozylem pompke z bagaznika i drzwi z powrotem do golfa z ktorego wyjalem i tam wszystko dziala bez problemu-zamyka sie i otwiera.
Czyli skoro pompki sa sprawne tzn ze przyczyna lezy w czyms innym, tylko w czym?:-(
- Nervusek
Kolego skoro pompka jest w porządku ja szukałbym bym przyczyny w kablach które idą w tej gumie przy otworzeniu drzwi od kierowcy być może że przyczyna byłaby w przetartym kabelku gdzie dostaje jakiś impuls masowy który dotyka budy auta kiedyś miałem taki przypadek u kolegi posprawdzaj na spokojnie pozdrawiam
- dopel
- Czytacz
Witam. mam problem z zamkiem hydraulicznym sterowanym z kluczyka. pompka zamyka drzwi i otwiera, ale gdy otwieram i już wypchnie rygielki nadal pracuje przez około 10-15 sekund. w czym może być problem?? z góry dziękuje za odpowiedz.
- Mikołaj
- Berbeć
Mikołaj napisał(a):Witam. mam problem z zamkiem hydraulicznym sterowanym z kluczyka. pompka zamyka drzwi i otwiera, ale gdy otwieram i już wypchnie rygielki nadal pracuje przez około 10-15 sekund. w czym może być problem?? z góry dziękuje za odpowiedz.
Albo gdzies masz nieszczelne wezyki i Ci powietrze ucieka albo ja po prostu wymien, bo sie wiesza.
- Nervusek