Witam
Miesiąc temu wymieniałem silniczek od zamka centralnego ponieważ nie zamykał mi drzwi. Po wymianie wszystko działało tak jak należy aż do dnia dzisiejszego. Znowu ta sama rzecz: centralny otworzy wszystkie drzwi ale nie zamknie już żadnych. W samochodzie przy zamykaniu drzwi można zamknąć szyberdach i przy poprzedniej usterce nie działało domykanie szyberdachu lecz teraz się zamyka.
Ma ktoś jakiś pomysł ? czy znowu silniczek do wymiany ? wam one też tak padają ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
przybor napisał(a):wymieniałem silniczek od zamka centralnego
Silniczek czy pompkę z baga ?
przybor napisał(a):ale nie zamknie już żadnych
przybor napisał(a):przy poprzedniej usterce nie działało domykanie szyberdachu lecz teraz się zamyka
Zamykanie drzwi jest pneumatyczne.
Zamykanie szybra elektryczne.
Zdejmij wężyk z pompki ( silniczka
? ) i dmuchnij w niego, powinien otworzyć drzwi. Potem zassij - powinien zamknąć.
Daj znać jak przebiegł eksperyment.
-

Gofer - Gaduła
Witam
Jak ja tam dmuchałem to nie mogłem ruszyć zamka. Posłuchaj jak pracuje pompka czy równo i jak długo. Spróbuj ręcznie zamknąć zamki czy dasz radę może coś się zacina. Potem weź poodpinaj wężyki i sprawdź jakie jest ciśnienie czy pompka wystarczająco dmucha (a właściwie wciąga). Poodpinaj wężyki najlepiej w drzwiach bezpośrednio przy siłownikach. Zatkaj ręcznie te węże i próbuj.
Pozdro
Jak ja tam dmuchałem to nie mogłem ruszyć zamka. Posłuchaj jak pracuje pompka czy równo i jak długo. Spróbuj ręcznie zamknąć zamki czy dasz radę może coś się zacina. Potem weź poodpinaj wężyki i sprawdź jakie jest ciśnienie czy pompka wystarczająco dmucha (a właściwie wciąga). Poodpinaj wężyki najlepiej w drzwiach bezpośrednio przy siłownikach. Zatkaj ręcznie te węże i próbuj.
Pozdro
- tomi89
- Berbeć
Pompka pracuje tylko w 1 stronę. Jak ją odłączyłem i została podłączona tylko kostka to pompka dmucha odpowiednio ( otwiera drzwi ) lecz przekręcenie kluczyka w drugą stronę nie powoduje żadnej reakcji. Każdy zamek zamyka się ręcznie bez oporu. Spróbuje jeszcze z tymi wężami.
- przybor
- Czytacz
Czyli jak chcesz zamknąć to pompka nie załącza się nawet? To odpuść wężyki na razie. Powinna ruszyć musisz sprawdzić napięcie przy sterowniku czy dochodzi po przekręceniu kluczyka w poz. zamknij. Ja robiłem rozpiskę ale wcięło mi ją gdzieś. Silnik odpuszczamy bo chodzi w 1 stronę. Nie wiem jak on jest zrobiony. Podejrzewam że na przekaźnikach. Może on poleciał. A pompkę wymieniłeś na nówkę czy z demontu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- tomi89
- Berbeć
tomi89 napisał(a):Powinna ruszyć musisz sprawdzić napięcie przy sterowniku czy dochodzi po przekręceniu kluczyka w poz. zamknij.
http://www.golf3.pl/topics28/wtyka-pomp ... vt5264.htm
Kawałek przewodu i wioooo ...
Wtyczka założona na pompkę.
Od góry pompki zewrzeć pin 1 (czerwony z białym psakiem) z pinem 7 (szary) - pompka powinna wciągać powietrze
I potem zewrzeć pin 1 (czerwony z białym psakiem) z pinem 10 (zielony) - pompka powinna dmuchać
Jeżeli jakiejś operacji nie wykonuje to uszkodzona pompka. Jeżeli działa po podaniu plusa na zielony i potem szary to uszkodzony (zabrudzony) czujnik w zamku drzwi
-

Gofer - Gaduła
• Strona 1 z 1