[Rozwiązanie] Brak podświetlenia rejestracji

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

[Rozwiązanie] Brak podświetlenia rejestracji

Postprzez trojeczkaGT » 18 lut 2014, o 12:53

Witam szukając usterki w braku podswietlenia rejestracji golf III kombi natrafiłem na tematy o tym gdzie moze wystepowac usterka ale nikt nie dal zdjecia, wiec pozwole sobie to zrobic bo na dniach bede to naprawial :D na razie jezdze na leszcza bez oswietlenia rejestracji.

jutro zamieszcze wiecej zdjec z naprawy bo jade do pracy

nie dziala Ci podswietlenie rejestracji :

Sprawdz :

-bezpiecznik numer 3 (liczac od strony drzwi kierowcy)
-zaloz "pewne" zarowki do poswietlenia rejestracji
-sprawdz czy dochodzi napiecie do lampek rejestracji

-jezeli nie ma napiecia w zarowkach to winowajca jest przejscie z budy golfa do klapy bagaznika zamieszkam zdjecie do jakiego stopnia moga byc uszkodzone przewody az dziw ze nie bylo zwarcia zadnego

Obrazek

polaczylem przewody za pomoca zlaczek elektrycznych by jeszcze wykorzystac instalacje i nie rozbebeszac mocniej klapy

Obrazek
Ostatnio edytowano 20 lut 2014, o 00:30 przez trojeczkaGT, łącznie edytowano 2 razy
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
Avatar użytkownika
trojeczkaGT
Members
 
Posty: 1745
Dołączył(a): 6 sie 2011, o 21:36
Lokalizacja: DDZ i DSW
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

[Rozwiązanie] Brak podświetlenia rejestracji

 

Postprzez adams » 18 lut 2014, o 16:10

trojeczkaGT napisał(a):zamieszkam zdjecie do jakiego stopnia moga byc uszkodzone przewody az dziw ze nie bylo zwarcia zadnego
Miałęś taką kaszankę u siebie :?: :!: :?: :!: :?: :!: O w morde ..... :szok:
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez trojeczkaGT » 19 lut 2014, o 00:04

no bylo owiniete izolacja originalna ale popekana izolacja tez ori nie rozciagalem ani nie przerywalem specjalnie, ale bezpiecznik tez caly wiec nie wiem jakim cudem nie bylo zwarcia wycieraczka tyl dzialala oczywiscie.

[ Dodano: 2014-02-18, 23:25 ]
mam tez pytanie czy istnieje jakis czujnik-zabezpieczenie ze nie robi sie zwarcie ? bo normalnie kable sie stykaly jeden z drugim a zwarcia nie bylo.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
Avatar użytkownika
trojeczkaGT
Members
 
Posty: 1745
Dołączył(a): 6 sie 2011, o 21:36
Lokalizacja: DDZ i DSW
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez łukasz1983 » 19 lut 2014, o 10:33

trojeczkaGT napisał(a):mam tez pytanie czy istnieje jakis czujnik-zabezpieczenie ze nie robi sie zwarcie ? bo normalnie kable sie stykaly jeden z drugim a zwarcia nie bylo.
Zwarcia nie robiło ci zapewne dla tego,że nie masz napięcia na ty przewodzie.
Masz 2 opcje
1 sprawdzić cały przewód aż do skrzynki
2 dołożyć dodatkowy przewód od świateł pozycyjnych do podświetlania tablicy
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez trojeczkaGT » 20 lut 2014, o 11:16

klape sobie juz naprawilem :d wszystko dziala, przewody polaczylem ponownie oswietlenie bagaznika juz dziala, oswietlenie rejestracji tez dziala.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
Avatar użytkownika
trojeczkaGT
Members
 
Posty: 1745
Dołączył(a): 6 sie 2011, o 21:36
Lokalizacja: DDZ i DSW
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Radi » 20 lut 2014, o 11:49

łukasz1983 napisał(a):dołożyć dodatkowy przewód od świateł pozycyjnych do podświetlania tablicy

Ja Cie przepraszam ale nie ucz ludzi robić takie druty! Takie wyjście to nie rozwiązanie problemu tylko zwyczajne pójście na skróty, potem kupujesz takie auto i zastanawiasz się co autor miał na myśli.

trojeczkaGT, Bardzo ładnie to pokazałeś od siebie dodam ze w przelotkach w drzwiach z czasem robi się podobna kaszana, nie jestem jedynie przekonany do tych wsuwek. W przelotce już jest niewiele miejsca a teraz dojdą do tego wsuwki które mogą tylko narobić szkód.
Avatar użytkownika
Radi
Members
 
Posty: 2836
Dołączył(a): 16 lut 2009, o 12:15
Lokalizacja: GKA
Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez łukasz1983 » 20 lut 2014, o 13:17

Radi, Czytaj ze zrozumieniem.
Nie pisałem,żeby tak zrobił,tylko,że ma taką możliwość.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez benek » 20 lut 2014, o 13:28

Jak bym widział takom samom instalacje jak kupiłem mojego golfa ?
Radi napisał(a): Takie wyjście to nie rozwiązanie problemu tylko zwyczajne pójście na skróty, potem kupujesz takie auto i zastanawiasz się co autor miał na myśli.
:roll: szczera prawda potem jak coś nie działa nie wiadomo jak i co z tymi przewodami :lol:
to nie świat mknie do przodu
to ty za.........
Gaz jest do zapalniczek
Ropa do traktorów
benek
Gaduła
 
Posty: 483
Dołączył(a): 20 sty 2014, o 17:12
Lokalizacja: Kruszwica

Postprzez Radi » 20 lut 2014, o 17:56

Napisałeś
łukasz1983 napisał(a):Masz 2 opcje

nie dwie propozycje ;-)
Zamiast tej drugiej opcji wolałbym już chłopa do elektryka wysłać :-)
Avatar użytkownika
Radi
Members
 
Posty: 2836
Dołączył(a): 16 lut 2009, o 12:15
Lokalizacja: GKA
Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez trojeczkaGT » 21 lut 2014, o 00:18

ogolnie bede musial sobie nowa ta gume=przelotke zalatwic bo troche pomyslalem za pozno.

ogolnie dlugosci przewodu starczylo na tyle ze "wsuwki" schowaly sie w klapie

musze na szrot jechac i kupic bo narazie bez przelotki tzn na resztach jezdze


ogolnie cel jakim byla naprawa oswietlenia tablicy przebiegla dobrze bez wiekszych problemow, temat zalozylem by inni nie musieli oddawac auta do elektryka bo pewnie by ladnie skasowal za to
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
Avatar użytkownika
trojeczkaGT
Members
 
Posty: 1745
Dołączył(a): 6 sie 2011, o 21:36
Lokalizacja: DDZ i DSW
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez MH » 6 lut 2015, o 16:22

U mnie bezpiecznik sprawny, żarówki w porządku, w przelotce wszystko gra a napięcia na lampkach nie ma. Zdjąłem przelotkę i sprawdziłem przewód zasilający i tam też napięcia nie ma. Jakieś sugestie?
MH
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 14 sty 2015, o 23:25
Lokalizacja: Bolesławiec

Postprzez slawek5t » 8 lut 2015, o 18:54

Wtyczki mają wewnątrz drobne styki ktore po latach narażone są na wilgoć i to wszystko gnije,
U siebie musiałem rozpoławiać to dziadostwo i polutowałem na nowo.
Może u ciebie podobny problem.
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie


- - - wczoraj pękła nam ramka tablicy w naszej beemwicy



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości