Mam alternator gdzie jest zacisk B+ wiadomo co z nim
ale z kostki wychodzą tylko dwa piny jeden L i drugi DFM
i nie ma wzbudzenia silnik 1Z alternator z Valeo poprzedni był z Boscha
Da radę to uruchomić??? bo altek jest podobny sprawny a i tak się nie odzywa
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Zico63, witam
no tu bym się zgodził wtedy do L dajemy niebieski kabelek i wtedy nadal nie ma ładowania
ale zostają jeszcze nie działający obrotomierz czerwono czarny kabelek
no tu bym się zgodził wtedy do L dajemy niebieski kabelek i wtedy nadal nie ma ładowania
ale zostają jeszcze nie działający obrotomierz czerwono czarny kabelek
-

marcinkoz2910 - Members
jest to TD chyba 1Z ale nie jestem pewny
ja się poddałem bo nie byłem pewny z tym DFM
chcę jutro widzieć minę elektryka co mu go sprzedał jak będzie go podłączałZico63 napisał(a):No i musi być regulator jednak, jak patrzyłem po książkach.
ja się poddałem bo nie byłem pewny z tym DFM
-

marcinkoz2910 - Members
Jak 1Z to powinien iść i bez tego przewodu (u mnie obrotomierz po odpięciu wtyczki z altera chodzi nadal. Pewnie bierze sygnal z ECU. Nie wiem czy każdy rocznik tak miał). Ewentualnie rozebrać alternatora i wyprowadzić przewód sprzed diod, tam gdzie jeszcze prąd jest "tętniący".
Podałem zamienne oznaczenia, różne regulatory można kupić: jedne mają raczej niemieckie oznakowania (DF, D+), inne fiatowskie (15, 67).
Regler może być ze szrotu od Fiata, byle na 12V
A dla zupełnej pewności, Kolega napisze jaki to model tego alternatora; były różne serie - jak teraz czytam.
[ Dodano: 2011-12-31, 00:32 ]
No i tak to wygląda, że to co pisałem to szczera prawda; taka jak i ta że są też robione Valeo dla VW jako zamienniki Boscha (np. do Golfów, m.in. 1Z) o numerach 037 903 023 z literką G lub Q - wstawia się je bez przeróbek a DFM wyjątkowo nie oznacza wyjścia szczotek a styk obrotomierza "W".
Posiadają też wbudowany regulator.
Ciekawe więc którym z nich mamy do czynienia.
Podałem zamienne oznaczenia, różne regulatory można kupić: jedne mają raczej niemieckie oznakowania (DF, D+), inne fiatowskie (15, 67).
Regler może być ze szrotu od Fiata, byle na 12V
A dla zupełnej pewności, Kolega napisze jaki to model tego alternatora; były różne serie - jak teraz czytam.
[ Dodano: 2011-12-31, 00:32 ]
No i tak to wygląda, że to co pisałem to szczera prawda; taka jak i ta że są też robione Valeo dla VW jako zamienniki Boscha (np. do Golfów, m.in. 1Z) o numerach 037 903 023 z literką G lub Q - wstawia się je bez przeróbek a DFM wyjątkowo nie oznacza wyjścia szczotek a styk obrotomierza "W".
Posiadają też wbudowany regulator.
Ciekawe więc którym z nich mamy do czynienia.
-

Zico63 - Members
• Strona 1 z 1