Moderator: Moderator
Panowie co powiecie o takim aku Boscha http://www.iparts.pl/czesc/akumulator,v ... 40080.html ? Golf 1.9 TDI 90KM, nie mam żadnych dodatkowych elementów jeśli chodzi o elektrykę, w tym roku planuję pomyśleć o jakimś Car Audio delikatnym, czy da rade ten akumulator jak podepne pod niego jakiś wzmacniacz itd. czy nie ma sensu go kupować w takim wypadku?
- fernardo
- Czytacz
fernardo napisał(a):Panowie co powiecie o takim aku Boscha http://www.iparts.pl/czesc/akumulator,v ... 40080.html ? Golf 1.9 TDI 90KM, nie mam żadnych dodatkowych elementów jeśli chodzi o elektrykę, w tym roku planuję pomyśleć o jakimś Car Audio delikatnym, czy da rade ten akumulator jak podepne pod niego jakiś wzmacniacz itd. czy nie ma sensu go kupować w takim wypadku?
mi bosch s4 nie dał jeszcze powodu do niezadowolenia więc złego słowa nie mogę powiedzieć

-

edward_k - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
edward_k napisał(a):fernardo napisał(a):Panowie co powiecie o takim aku Boscha http://www.iparts.pl/czesc/akumulator,v ... 40080.html ? Golf 1.9 TDI 90KM, nie mam żadnych dodatkowych elementów jeśli chodzi o elektrykę, w tym roku planuję pomyśleć o jakimś Car Audio delikatnym, czy da rade ten akumulator jak podepne pod niego jakiś wzmacniacz itd. czy nie ma sensu go kupować w takim wypadku?
mi bosch s4 nie dał jeszcze powodu do niezadowolenia więc złego słowa nie mogę powiedzieć
Potwierdzam
-

bambo - Moderator Globalny
- Rocznik: 98
- Silnik: 1.8 20V AGN
W audi/vw seryjnie ładowali varty. W dwóch samochodach z 2004 i 2005 roku zmieniłem akumulatory na nowe w styczniu 2014r. Więc 9 i 8 lat mówi samo za siebie, ale teraz ogólnie wiadomo jak jest z jakością, więc 4-5 lat to już bardzo dobry wynik....
- lukszumk3
- Czytacz
ja mam Warte, aku ma 9 lat, 2x w roku jest ładowany prostownikiem i uzupełniany wodą destylowaną i działa
co do aku AD jest to aku firmy Centra (pracuje w firmie AD
)
co do aku AD jest to aku firmy Centra (pracuje w firmie AD
)Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
- VolDan
- Moderator Globalny
- Rocznik: 92
- Silnik: ABD POWER
Re: akumulator
Witajcie. Poszukuję nowego akusa do mojego 1.8 75km, altek 70A. Mój obecny jest nieco za duży, bo przełożony był z 90km od ojca. Nie mogę znaleźć informacjii, z jakim Ah powinien być do mojego silnika. Chciałbym coś optymalnego pod CA, central itd.
Rozchodzi mi się o Ah, i moc rozruchową.
-

Rzemo - Czytacz
- Rocznik: 1992
- Silnik: 1.8 AAM
- Paliwo: PB+LPG
Pioneer298 napisał(a):Witajcie. Poszukuję nowego akusa do mojego 1.8 75km, altek 70A. Mój obecny jest nieco za duży, bo przełożony był z 90km od ojca. Nie mogę znaleźć informacjii, z jakim Ah powinien być do mojego silnika. Chciałbym coś optymalnego pod CA, central itd.
55-60Ah wystarczy,a co do prądu rozruchu to będzie coś koło 500-550A
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Dla silnika o pojemności 1600 akumulator o pojemności 50Ah jest wystarczający przy dobrym ładowaniu, jeżeli chodzi o wytrzymałość to pytaj producenta albo innych użytkowników tego modelu
Na przyszłość polecam nieco mocniejszy aku (53-54Ah). Co prawda alternator będzie potrzebował więcej czasu na doładowanie takiego aku ale za to moc rozruchu będzie większa.
Na przyszłość polecam nieco mocniejszy aku (53-54Ah). Co prawda alternator będzie potrzebował więcej czasu na doładowanie takiego aku ale za to moc rozruchu będzie większa.- mattfix
- Berbeć
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1600ccm ABU
- Nadwozie: 5-drzwiowe