Panowie, od paru dni mam problem z akumulatorem... mianowicie aku Centry 12V, wycieka mi delikatnie bokami z niego ciecz znajdująca sie w srodku, w ktorej sa zanurzone cele. Nie jest jej jakos mega duzo ale widze ze akumulator w dwoch miejscach jest delikatnie wilgotny...
co z tym fantem?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
a no to jeszcze na gwarancji.. zanies im i niech patrza.. bo na moje oko to z odpowietrznikow leci ten elektrolit..
-

pandamian21 - Badacz tematu
odkrec zobacz czy w celach jest elektrolit.. zeby blachy w srodku nie byly suche bo aku ch... strzeli..
-

pandamian21 - Badacz tematu
vert1one napisał(a):w maju wyszła gwarancja, była 1,5 roku
Ale dwa lata trwa "Odpowiedzialność sprzedawcy"!!!
http://reklamacje.wieszjak.pl/terminy/8 ... dawcy.html
Startuj więc Kolego, póki czas.
Poprawiłem wytłuszczenie tekstu.
Ostatnio edytowano 31 lip 2012, o 22:39 przez Zico63, łącznie edytowano 1 raz
-

Zico63 - Members
Zico63 napisał(a):vert1one napisał(a):w maju wyszła gwarancja, była 1,5 roku
Ale [b]dwa lata trwa "Odpowiedzialność sprzedawcy"!!!
http://reklamacje.wieszjak.pl/terminy/8 ... dawcy.html
Startuj więc Kolego, póki czas.
Zgadza się, ale chodzi o wady towaru które były już w nim w momencie zakupu, bądź powstały w pół roku od zakupu towaru.
Art. 4 ust. 1 ustawy o sprzedaży konsumenckiej napisał(a):Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.
Pytanie więc brzmi z czego wynika to "pocenie się" akumulatora. Czy jest to wynikiem wykorzystania przez producenta niewłaściwego materiału i ujawniło się to dopiero teraz (wtedy można to zgłaszać na mocy ww. przepisu), czy jest spowodowane uszkodzeniem, akumulatora, bądź awarią jakiegoś podzespołu samochodu powodujące np. przepięcia, czy przeładowywanie akumulatora (nie jestem elektrykiem) - wtedy sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności.
Proponowałbym pogadać albo z gościem ze sklepu, albo z jakimś elektrykiem zanim zaczniesz za mocno grzebać przy aku.
- vanitum
- Czytacz