akumulator perion 60 ah 4 letni

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

akumulator perion 60 ah 4 letni

Postprzez szakal01 » 30 lis 2014, o 18:03

chciałem przed zimą dziś go doładować auto odpala ale wczoraj juz ciezko krecił to jest samoobsługowy czy nie ? trzeba wyjąć zaślepki??? mam przełącznik w prostowniku 6v i 12v jak najlepiej go zakonserwować i ładować przed zimą???? mam go juz w domu auto to vw golf III 97r 1.8 90 km prosze o szybkie odpowiedzi
Krzysiek
Avatar użytkownika
szakal01
Czytacz
 
Posty: 57
Dołączył(a): 11 lis 2013, o 16:35
Lokalizacja: Poznań

akumulator perion 60 ah 4 letni

 

Postprzez martinfp » 30 lis 2014, o 18:23

aku samochodowy zawsze sie ładuje 12v
martinfp
Badacz tematu
 
Posty: 274
Dołączył(a): 14 lip 2014, o 10:52
Lokalizacja: Zabrze/Gliwice

Postprzez łukasz1983 » 30 lis 2014, o 18:29

szakal01 napisał(a): to jest samoobsługowy czy nie ? trzeba wyjąć zaślepki???
Jak ma korki,to odkręć je w czasie ładowania,jak ich nie ma to ich nie odkręcisz.

szakal01 napisał(a):mam przełącznik w prostowniku 6v i 12v jak najlepiej go zakonserwować i ładować przed zimą????
Ustawiasz oczywiście na 12V,jak masz możliwość ustawienia amperażu to ustaw na 6A i ładujesz do momentu,aż na zaciskach z podpiętym prostownikiem będziesz miał około 15V
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez szakal01 » 30 lis 2014, o 18:30

ale jak poznac czy ma ?? niby jakaś klaplki są i pod spodem widać korki
Krzysiek
Avatar użytkownika
szakal01
Czytacz
 
Posty: 57
Dołączył(a): 11 lis 2013, o 16:35
Lokalizacja: Poznań

Postprzez łukasz1983 » 30 lis 2014, o 18:31

szakal01 napisał(a):ale jak poznac czy ma ?? niby jakaś klaplki są i pod spodem widać korki
Daj foto góry tego aku
Ostatnio edytowano 30 lis 2014, o 18:32 przez łukasz1983, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez szakal01 » 30 lis 2014, o 18:31

nie mam jak zmierzyc napiecia
Krzysiek
Avatar użytkownika
szakal01
Czytacz
 
Posty: 57
Dołączył(a): 11 lis 2013, o 16:35
Lokalizacja: Poznań

Postprzez łukasz1983 » 30 lis 2014, o 18:36

szakal01 napisał(a):nie mam jak zmierzyc napiecia
A ten prostownik nie ma czasem wskaźnika naładowania?
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez szakal01 » 30 lis 2014, o 18:38

ma ale wskazuje 0
Krzysiek
Avatar użytkownika
szakal01
Czytacz
 
Posty: 57
Dołączył(a): 11 lis 2013, o 16:35
Lokalizacja: Poznań

Postprzez łukasz1983 » 30 lis 2014, o 18:41

szakal01 napisał(a):ma ale wskazuje 0
Czyli aku jest dno.Ładujesz go około 10 godzin,lub do czasu aż zgasną wszystkie kontrolki.
Ale najlepszą metodą sprawdzenia naładowania był by miernik
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez szakal01 » 30 lis 2014, o 18:50

ale aku odpala za pierwszym razem to bedzie do kitu? wskazuje poziom 0 aktualnie lakuje go 6v a nie 12 do rana zostawic??
Krzysiek
Avatar użytkownika
szakal01
Czytacz
 
Posty: 57
Dołączył(a): 11 lis 2013, o 16:35
Lokalizacja: Poznań

Postprzez łukasz1983 » 30 lis 2014, o 18:53

szakal01 napisał(a):ale aku odpala za pierwszym razem to bedzie do kitu? wskazuje poziom 0 aktualnie lakuje go 6v a nie 12 do rana zostawic??
Nic dziwnego,że wskazuje ci 0 jak ładujesz go na 6V.Przełącz na 12V i tak go ładuj.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Opik » 30 lis 2014, o 18:56

Najprawdopodobniej jak ustawiłeś 6v zamiast 12v to wywaliło bezpiecznik, więc zanim zaczniesz ładować to do sprawdzenia ;)
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Następna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości