Nie jest zbyt duży: zwyczajowo (i to się sprawdza) przyjmuje się jako pojemność akumulatora w amperogodzinach (AH) o wielkości równej wydajności alternatora w amperach (A), ± ok 15% tych wartości.
Tak więc Fiat 126p z alternatorem 33A miał akumulator 34Ah i grało. U Kolegi, gdy alternatorem jest 90-tka to 92AH jest jak najbardziej prawidłowy. To ja u siebie mam kłopot: altek 120A i tylko 95Ah w akumulatorze bo większy mi nie wszedł wymiarami
Zico63, napisałem tak bo wszędzie na forach jest info że aku musi być pojemnosciowo troche mniejszy aby był "zapas" dla altka, aby on wyrobił w kazdej sytuacji.
też mam altek 120 więc gdy bedzie okazja to również włoże aku 95A w zupełnosci wystarczy taki.
Teraz mam 80Ah i tez jest okej
Tylko niech kolega sprawdzi jaki ma altek Bo może też sie zdarzyc 70A , a wtedy napewno nie bedzie grało.
slawek5t, to są info jak sam zauważyłeś powtarzane, bez żadnego potwierdzenia w praktyce. W realu nie ma z tym żadnych problemów, poza wyjątkowymi sytuacjami jak jazda na bardzo krótkich odcinkach z częstym zapalaniem i używaniem świec i podgrzewaczy, lub inne prądożerne dodatkowe odbiorniki typu wyjątkowo potężne audio.
Ja miałem przez długie lata sytuacje odwrotną. W swoim Vento z altkiem 90 miałem po zakupie aku 36 Ah (zalecana pojemność : VW ładował 45, Centra zaleca 62. ) . Na taki maleńkim aku jeździłem jeszcze trzy lata, aku padł ze starości a nie z innych powodów.
I jeszcze mały "kamyczek":
Sytuacja jest taka - VW Caddy jeszcze na Golfie 1, 1,6D, alternator zaledwie 45A i pracował z akumulatorem 74Ah! Nic się nie działo, mimo pracy w piekarni: start - 2 kilometry - stop, rozładunek - start - 2 kilometry... itd.
Więc jeśli tylko wszystkie elementy układu (wiązka, regulator, alternator) są sprawne to będzie działać z nawet mocno odbiegającymi od "zwyczaju" elementami.
ja mam 72ah ale mam taka orginalna instrukcje montażu webasto gdzie jest zapis ze z powodu zajecia miejsca trzeba zmniejszyc aku do 60 ah i to do tdi. ja mam tak zamontowane i zeby wymienic zarowke musze wyjmowac akumulator