Witam.Ostatnio podłaczałem auto pod kompa no i wyskoczyło silnik 1.6 AFT, inst LPG 2 gen:
00524 - Knock Sensor 1 (G61) 03-00 - No Signal
01243 - Intake Manifold Changeover Valve (N156) 31-00 - Open or Short to Ground
I teraz pytanie jak i czym wyczyścić czujnik spalania stukowego? Ew.sprawdze czy kable doprowadzajace nie sa gdzies przetarte. I coś tam czytałem o 2 błedzie ,że to jest zawór elektromagnetyczny filtra, ale jeżeli ktoś wie niech mi go szerzej objaśni. Auto średnio się wkręca w obroty tj. troszkę go przymuliło. Zreszta te silniki często tak maja, wcześniej po ustawieniu zapłonu i wymianie sondy lambda smigał elegancko.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
czujnika stuków się nie czyści tylko wymienia, przy czym bardzo ważnej przykręcenie go kluczem dynamometrycznym z odpowiednią siłą.
To samo z elekrozaworem, ale w tym i tym przypadku należałoby najpierw miernikiem sprawdzić kable od wtyczek tych czujników do sterownika silnika, czyli znaleźć schemat, wypiąć wtyk od sterownika na podszybiu i sprawdzić opór każdego kabla musi byc mniej niż 1 om, oraz sprawdzić kable masowe od sterownika do nadwozia w ten sam sposób
To samo z elekrozaworem, ale w tym i tym przypadku należałoby najpierw miernikiem sprawdzić kable od wtyczek tych czujników do sterownika silnika, czyli znaleźć schemat, wypiąć wtyk od sterownika na podszybiu i sprawdzić opór każdego kabla musi byc mniej niż 1 om, oraz sprawdzić kable masowe od sterownika do nadwozia w ten sam sposób
- pablomed
- Members
czujnik G61 zrobiony były urwane 2 z 3 kabelki przy przedłużce końcówki kabla od czujnika, samochód odzyskał przyspieszenie i moc, a pytanie odnośnie drugiego N156 czy to o ten zawór chodzi ? ew. niech ktoś napisze gdzie on jest.Btw.Dzięki za wcześniejsza pomoc. 

- pablos
- Czytacz
i oto moje spostrzeżenia co do zaworu N156 na benzynie działa na lpg 2.gen nie wywnioskowałem, że przy wyłączaniu wtryskiwaczy od bezyny wyłacza mi równierz ten elektrozawór gdy przełączam na gaz .Więc moje pytanie może głupie czy powinien ten zawór działać na lpg czy gazownik cos namieszał przy podłaczaniu przekaźnika odcinającego wtryskiwacze. Pozdrawiam
- pablos
- Czytacz
to widocznie mam przekaźnik źle podłaczony do ecu dzięki za cenne informacje
[ Dodano: 2012-04-04, 12:17 ]
byłem dzsiaj u gazownika i powiedzial żeby nie ruszac tego gdyz jest to instalacja 2gen i tak powinno byc, niby gaz tego typu nie lubi zmiennej pojemnosci kolektora, a jednak
paxtor ma 2 gen i mu dziala Właśnie nie wiem czy będą z tego jakieś korzyści i czy warto zawracac sobie głowę tym oto jest pytanie?
[ Dodano: 2012-04-04, 12:17 ]
byłem dzsiaj u gazownika i powiedzial żeby nie ruszac tego gdyz jest to instalacja 2gen i tak powinno byc, niby gaz tego typu nie lubi zmiennej pojemnosci kolektora, a jednak
paxtor ma 2 gen i mu dziala Właśnie nie wiem czy będą z tego jakieś korzyści i czy warto zawracac sobie głowę tym oto jest pytanie?
- pablos
- Czytacz
• Strona 1 z 1